Ziua națională a gastronomiei și vinurilor din România 2023 – pe 1 octombrie, prin tradiție, la Resortul Casa Timiș. STELAR!

Ceea ce urmează e mai degrabă o mărturie personală decât un articol cu valoare gazetărească. Dar am decis să o public chiar și așa, cu o semnificație mai degrabă de jurnal… Și ca mulțumire pentru o echipă și niște oameni care-mi umplu an de an, în fiecare primă duminică din octombrie (și nu numai), inima de bucurie. Oamenii de la Resortul Casa Timiș, din Chițorani, Dealu Mare – care cu siguranță ar putea organiza ceva mult mai profitabil în acea zi, dar aleg în fiecare an să organizeze o sărbătoare a gastronomiei românești. Le mulțumesc!

Publicitate
Uleiuri
Cristina Timiș: „Pentru al 4 lea an consecutiv, în Resort Casa Timiș celebrăm această zi devenită tradiție pentru noi. Aducem un omagiu bucătăriei românești autentice, readucem la viață istoria culinară, obiceiurile gastronomice și ne exprimăm prețuirea pentru Gastronomia și Vinul românesc, parte valoroasă din identitatea noastră culturală. Inspirați de natură și de bogățiile ei, de oameni, de artă și tradiții, celebrăm bogăția de gusturi și arome românești de odinioară, recunoaștem, păstrăm și promovăm autenticitatea și valorile acestui tărâm nesfârșit de istorie și cultură, România

 

Unde eram și unde suntem, la 5 ani după Legea pentru gastronomia și vinurile din România

În 2019 am reușit – după ani de Congrese, un Manifest, un Ghid de bune practici, vreo 2 volume publicate și „muncă de convingere” cu bucătari, antreprenori și comunicatori din HoReCa – să avem prin lege o Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România (prima duminică din octombrie). Ne-am fi așteptat să apară multe evenimente – organizate independent, dar în aceeași zi – la crame, pensiuni, hoteluri și restaurante, ba chiar și în sânul unor comunități din diferite sate sau orașe. Se pare, însă, că „nimic nu ne mișcă”, în continuare. Spun cu regret: cramele de la noi așteaptă granturi de la Uniunea Europeană, miracole din cer sau „să vină cineva să ne facă, să ne dea”. Pensiunile, hotelurile și restaurantele dezbat mai des rețeta de „carbonara românească” decât să-și întoarcă ochii și către vitregita gastronomie deja existentă pe teritoriile românești de sute de ani. Primarii de orașe și sate s-au prins că niște evenimente curate, corecte, dedicate și altor produse decât eterna triadă mici-pastramă-cârnăciori, nu produc „perdele de fum electoral” la fel de eficiente în cabinele de vot.

Publicitate

Suntem, cumva, mai avansați… dar tot acolo unde eram. Cu o excepție notabilă – cea pe care am menționat-o la începutul acestui text – resortul enoturistic, arhitectural și de well-being Casa Timiș!

Ne veți găsi la Resortul Casa Timiș pe 1 octombrie 2023, pentru o spectaculoasă sărbătoare  gastronomică a gusturilor românești

Una dintre revelațiile meniului de gală semnat de Chef Nico Lontras pentru Ziua națională a gastronomiei și vinurilor la Casa Timiș, în Dealu Mare - saramura de calcan cu "perlă de mămăligă" și ulei de mărar
Una dintre revelațiile meniului de gală semnat de Chef Nico Lontras pentru Ziua națională a gastronomiei și vinurilor la Resortul Casa Timiș, în Dealu Mare – saramura de calcan cu „perlă de mămăligă”, piure de legume și ulei de mărar

Sub bagheta Chef Nico Lontras (co-inițiator al demersurilor care au condus la Legea pentru gastronomia și vinurile din România), echipa de bucătari de la Resortul Casa Timiș pune în operă în fiecare an în prima duminică din octombrie un meniu de gală, „stelar”, de inspirație autohtonă, adus în mod mereu surprinzător în modernitate. Citez doar câteva dintre highlight-urile evenimentului din 2021, pentru exemplificare: pâinea casei cu unt cu trufe și pesto de leuștean; macaron sărat cu cremă de Mangalița și cornichon murat; tartă cu brânză de vaci și păstrăv afumat, spanac și caviar de păstrăv și un blend Casa Timiș din Tâmâioasă românească și Fetească albă 2019; tartar de căprioară „pe băț”, cu gulie și ridiche murate și trufe din Dealu Mare, alături rose-ul Casei Timiș 2018, din Cabernet Sauvignon și Fetească neagră; saramură din file de calcan cu perlă din mămăligă și ulei aromatizat cu mărar, cu piure de legume și servit alături de un blend din Tămâioasă românească și Fetească albă din 2015; medalion de porc Mangalița, perfect moale și cu șorici crocant, cu un strat subțire de grăsime savuroasă, alături de piure din sfeclă aromatizat cu lavandă, sos de prune afumate și usturoi confiat, asortat cu un cupaj de Cabernet Sauvignon și Fetească neagră din 2014; desertul „din vie în farfurie” din boabe de struguri albi ușor confiate cu miere de albine, crocant de alune de pădure și caramel și înghețată de Fetească albă.

Pentru 2023, echipa lui Nico Lontras are „la foc mic” alte surprize, cel puțin de același calibru, dintre care aș menționa aici doar câteva: pralină cu brânză de Horezu și caviar, cremă rădăuțeană cu ou poșat și trufe de Dealu Mare, pilaf de hrișcă cu pesto de leuștean și raci în sos de unt, mic din Wagyu cu muștar făcut în casă și hrean ras, bulz cu prune și sos din prune etc.

Vom fi acolo pe 1 octombrie 2023. Pentru o veritabilă gală a gastronomiei românești. Voi? Puteți rezerva aici: https://casatimis.ro/pachete-evenimente-si-sejururi-la-casa-timis/ziua-gastronomiei/