Zei si titani Halewood in editii limitate (galerie foto)

IMG_8913Intr-o piata precum cea a vinului, experimentele sunt binevenite, mai ales in conditiile in care gusturile tind sa se globalizeze din ce in ce mai mult. Cramele Halewood a prezentat la mijlocul lunii septembrie o intreaga gama de vinuri ce se poate incadra fara nici un fel de retinere in definitia de experimental, dar inca nu „icon”, asa cum suna invitatia, pentru ca un vin „icon” trebuie validat de timp si de piata. Vazute ca o extensie a gamei formate pana acum din Kronos Pinot Noir  Hyperion, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon, Theia Chardonnay si Rhea Viognier, noile vinuri de la HalewoodNeptunus Shiraz 2011, Feteasca Neaga Hyperion Adrian Vineyard 2010 si Cabernet Sauvignon Hyperion Chairman’s Reserve 2008 – reflecta atentia pentru detaliu a vinificatorului si dorinta producatorului de a arata pietei si altceva.

Publicitate
Uleiuri

IMG_8605

Evenimentul de lansare a celor trei vinuri, ale caror nume au fost inspirate de titanii si zeii lumii antice, a avut loc la restaurantul Sharkia Garden din cadrul Radisson Blu Hotel si a avut ca invitati mai multi manageri de restaurante, degustatori, distribuitori, somelieri, jurnalisti si bloggeri de vin. Oficiile de gazda au fost facute de catre oamenii care au contribuit la crearea noilor vinuri: Lorena Deaconu, Senior Winemaker si Dan Muntean, directorul general al Halewood Romania.
In afara de cele trei vinuri care au tinut capul de afis al evenimentului, participantii au putut degusta sau redegusta Viognier Rhea 2011 si Chardonnay Theia 2012. Dupa cum aminteam, vinurile au o personalitate distincta, diferentiindu-se de mainstream. Foarte promitatoare sunt Viognier Rhea 2011 (un vin prietenos, cu un echilibru aromatic si gustativ impecabil), dar si Shiraz Neptunus 2011, surprinzator prin tipicitatea si amplitudinea de care da dovada, cu un foarte bun potential de invechire. Insa, in unele cazuri – Chardonnay Theia 2012 si Cabernet Sauvignon Hyperion Chairman’s Reserve 2008 – excesul de zel poate avea un efect diferit de cel cautat de autorul vinurilor. Aici excesul de zel se traduce printr-un exces de lemn, vinurile, dominate de acesta aromatic si structural, adresandu-se in special persoanelor care cauta un astfel de tip de vinificare.

Publicitate

IMG_8869Finalul degustarii a apartinut unei surprize, neanuntata pe afisul evenimentului, un vin dulce fortifiat, un experiment extrem de interesant, care va avea mare trecere in randul pasionatilor de vinuri dulci. Ar mai fi de specificat faptul ca inclusiv la nivel de viticultura specialistii Halewood au cautat aspectul experimental, Shiraz-ul provenind din plantatiile ecologice ale Domeniilor Halewood din Murfatlar, iar Feteasca Neagra si Cabernetul Hyperion din parcela selectionata Adrian, din Dealu Mare. Potrivit reprezentantilor Halewood, Neptunus Shiraz 2011 va fi disponibil intr-o editie limitata de 9.700 de sticle, iar Feteasca Neagra Hyperion Adrian Vineyard 2010, vin care a stat 9 luni la baric si alte 22 la sticla, intr-o editie de 8.000 de sticle. Numai 4.450 de sticle de Cabernet Sauvignon Hyperion Chairman’s Reserve 2008 au fost produse, acesta avand la activ 36 de luni de maturare in stejar frantuzesc si alte 15 luni la sticla.

Alte articole despre Cramele Halewood

Cum se produce vinul spumant (ghid ilustrat)

 

Viognier Rhea 2011

14,5% vol. alc., sec, DOC-CMD Dealu Mare
Placut, intens si echilibrat, cu arome dominante de mango si coaja de portocala, incadrate de niste tuse de vanilie. Reuseste sa placa de la primul contact, fiind foarte prietenos si accesibil pentru multe tipuri de gust. Atacul pleaca cu senzatii dulci-glicerice, iar textura sa este catifelata, cu un puls energic dat de alcool si de aciditatea proaspata si crocanta. Postgustul este lung si elegant, cu note de afine si agrise.
Punctaj: 87 de puncte

Chardonnay Theia 2012
14% vol. alc., sec, DOC-CMD Sebes Apold
Aromele dominante de lemn din gust si din nas ii dau amplitudine, dar il si ingreuneaza totodata, facandu-l sa para greu de inteles. Pe langa senzatiile de lemn isi mai fac loc si niste tonuri de coaja de grapefruit si vanilie. Gustul este dominat de la un capat la altul de tentele alcoolice, cu toate ca are o textura grasa, iar postgustul aduce niste senzatii de prune afumate si rom.
Punctaj: 84 de puncte

Shiraz Neptunus 2011
13% vol. alc., sec, DOC-CMD Murfatlar
Da dovada de o tipicitate de soi foarte buna, cu arome puternice si percutante de ardei verde, piper zdrobit, ciocolata si eucalipt. Este profund, amplu si catifelat, cu taninuri destul de prezente, dar care nu deranjeaza, avand o textura matasoasa. Postgustul este amplu, cu impresii puternice, vegetale.
Punctaj: 88 de puncte.

Feteasca Neagra Hyperion Adrian Vineyard 2010
14% vol. alc., sec, DOC-CMD Dealu Mare
Un vin complex aromatic, cu o expresie gustativa puternica si taninoasa. Alcoolul bine integrat ii confera substanta. Lemnul reuseste sa ascunda partial notele de rom, tomate confiate si prune, atat in nas, cat si in gust. In partea finala, vinul devine mai incordat, odata cu aparitia tonurilor condimentate langa cele de prune afumate.
Punctaj: 86 de puncte 

Cabernet Sauvignon Hyperion Chairman’s Reserve 2008
13,5% vol. alc., sec, DOC-CMD Dealu Mare
Timpul petrecut in baric – 36 de luni – si-a pus destul de puternic amprenta asupra acestui vin, aromatic aducand alaturi de notele de coacaze negre niste tonuri de cutie de lemn, de vanilie si de tarana. Gustul este evoluat, cu lemnul in rol principal, textura sa fiind destul de granulata, cu un postgust usor amarui. Are o aciditate ridicata, care ii da suculenta.
Punctaj: 83 de puncte