De-a lungul anului, am degustat atat vinuri imposibil de baut, cat si vinuri exemplare, vinuri care ne-au impresionat. Sunt vinuri care nu au intrat neaparat in degustarile comparative, cu care ne-am intalnit ocazional sau pe care le-am urmarit in „evolutie“, vinuri care au facut subiectul recomandarilor editorilor revistei pe tot parcursul lui 2010. Lista de mai jos nu trebuie privita ca pe o ierarhie, ci mai mult ca pe o „vitrina cu trofee“.
FETEASCA NEAGRA PRINCE STIRBEY, 2008, AGRICOLA STIRBEY
A fost un an bun pentru Feteasca Neagra (nu ca productie, ci ca lansari de vinuri din anii trecuti, ajunse la un moment bun de consum), iar o lista orientativa de recomandari nu ar fi completa fara Cocosul de la Recas, Edition de la Cramele Basilescu, Purpura Valahica de la DAVINO, Feteasca Neagra 2007 de la Domeniul Coroanei Segarcea sau Feteasca Neagra 2008 de la SERVE. M-am oprit, insa, asupra Fetestii de la Stirbey pentru ca este o mare premiera pentru Dragasani si inca o dovada ca vinificatorii straini vor scoate inca multa vreme o mare parte din vinurile importante din tara. Doar din enumerarea de mai sus, se vede ca ar fi spre jumatate (daca o numaram pe Ghislaine Guirod la Segarcea), pentru cel mai vechi soi autohton. Si mai e ceva – acea pasiune a lui Oliver Bauer pentru vinuri “smooth“, cu taninuri prezente, dar neagresive, cu postgust lung si complex – ce ma face sa promit ca aceasta Feteasca Neagra va starni pasiuni. (Radu Rizea)
ENIRA 2006, BESSA VALLEY WINERY
Proaspat medaliat cu aur la cea de-a doua editie a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro, Enira 2006 a reusit performanta sa intreaca vinuri mult mai galonate inscrise in competitie. Cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot, vinul pare usor excentric la primul contact, aromele de tomate uscate si lemn din nas avertizand asupra faptului ca aveti in fata un vin care necesita o aerare puternica. Chiar si dupa ce se deschide, nasul se prezinta usor sobru datorita aromele sale de condimente, mirodenii uscate, brusture si trufe. In schimb, gustul evolueaza in alta directie, mult mai vioi, mai energic, cu senzatii dulci-catifelate in atac, evoluand echilibrat catre un final amplu, de curmale, cafea si piele. (Valentin Ceafalau)
FETEASCA NEAGRA ANCESTRAL 2008, CRAMA BASILESCU
Targului GoodWine trebuie sa-i multumesc pentru aceasta placuta intalnire. Dupa un demisec frumos din acelasi soi facut de Gabi Lacureanu, caruia n-as fi putut sa-i reprosez decat restul de zahar rezidual ce-i dadea un aer usor popular, acestui vin nu pot (si nici nu vreau) sa-i reprosez nimic: toate caracteristicile unei Fete sti negre de excelenta calitate stau intr-un echilibru minunat: pruna uscata se infrateste fericit cu coacaza, peste care se face simtita o usoara pudra de cacao – totul bine structurat, astfel incat taninii fermi dar copti dau coloana vertebrala unui vin caruia nu-i poti simti cele aproape 15% vol alc. (Cezar Ioan)
CABERNET SAUVIGNON OPRISOR 2008, CRAMA OPRISOR
Pentru un parinte toti copiii sunt la fel de buni si frumosi. La fel patesc si creatorii de vinuri ce-si iubesc fiecare realizare. Chiar si asa, uneori putem discuta despre “favoriti“, mai ales cand vorbim despre un vin puternic, misterios, elegant, picant, bogat, invaluitor, tumultuos si convingator asa cum numai un Cabernet de Oprisor poate fi. Daca nu ai fost incantat de aromele puternice de visine bine coapte prinse in ciocolata neagra cu un praf de cacao proaspata deasupra, trebuie neaparat sa-i descoperi forta si virilitatea, complexitatea si armonia dar si senzatia de satietate pe care ti-o da la finalul degustarii. (Liviu Grigorica)
CUPOLA SANCTIS, CRAMA OPRISOR
Noua serie de „Sfinti“ de la Crama Oprisor este un adevarat prilej de sarbatoare in sine. Andrei, Constantin si Elena, Petru, Ioan, Nicolae si ceilalti sfinti pe care ii sarbatorim traditional au numele legate de un vin care ar putea satisface orice gust. Este suficient de complex pentru a satisface un cunoscator, dar si suficient de baubil pentru a bucura un amator. Nu e chiar de cursa lunga, insa nici nu cere meditatii nesfarsite in jurul unui pahar. Are un nas care se desface in cateva trepte (tabac, piele, apoi gemuri, marmelada, vanilie si fructe in final), dar nu solicita rolul principal la masa. Ati prins ideea: e bun la orice. (Radu Rizea)
CHARDONNAY, SOLE DE RECAS BARRIQUE 2009, CRAMELE RECAS
„ABC – Anything but Chardonnay!“ Dar nu acest Chardonnay! Cu toate ca nu ai cum sa il „ratezi“, avand un profil aromatic tipic, aproape inconfundabil, vinul se arata proaspat, revigorant. Este intens si impunator, cu arome carnoase de pere si pepene galben, cu atingeri de vanilie si citrice. Gustul este elegant, cu o textura catifelat- onctuoasa si note elegante afumat- vanilate. Pe final, vine cu o amareala care nu este deloc iesita din peisaj, pentru ca este bine incadrata de aciditate si notele fructate de grapefruit si fructul pasiunii, cu mirodenii uscate. (Valentin Ceafalau)
MERLOT EMERITUS 2007, CRAMELE ROTENBERG
O surpriza de la Cramele Rotenberg: un vin care nu are mult de-a face cu stilul in care ne-au obisnuit Merlot- ul Rotenberg sau Menestrelul. Se presupune ca este un vin de terroir, primul din cateva (minim doua) care vor urma in viitor. Mai putin lemnos si dotat cu toate tipurile posibile de visina – confiata, visinata, dulceata, fructe proaspete sau supramaturate – este, din pacate, si o editie de doar 4.000 de sticle. Vinul se detaseaza de celelalte produse Rotenberg prin rotunjime si senzatii de prospetime, precum si un corp mai degraba mediu. Postgustul este lung, complex, fructat si reconfortant. Merita vazut inainte sa dispara. (Radu Rizea)
FETEASCA NEAGRA 2008 PURPURA VALAHICA, DAVINO
Chiar daca se discuta pe la colturi care ar fi cea mai buna Feteasca Neagra, eu unul pot sustine doar ca, in acest moment, Dealu Mare este cu adevarat patria ei. Asta, daca ne gandim la ceea ce se asteapta in mod uzual de la acest soi: culoare destul de buna, arome frumoase, complexe si persistente, fructuozitate, corp si tanini moi, plus o prietenie foarte buna cu lemnul de stejar. Purpura Valahica si-a dorit intotdeauna sa vada pe chipul nostru, al celor care o degustam, un amestec ciudat: bucurie, pentru ceea ce gasim in pahar si o usoara frustrare, pentru ca ne-am grabit sa eliberam din inchisoarea sticlei un vin care ar mai fi putut sta acolo ceva timp. Grabiti-va s-o cumparati, dar mai asteptati pana la primavara degustarea ei! Nu va ganditi sa o tezaurizati, pentru ca e pacat, vinul va castiga in timp un buchet superb de sticla, dar va pierde din picanteria, bogatia si spontaneitatea aromatica de azi. (Liviu Grigorica)
DOMAINE CEPTURA ROUGE 2007, DAVINO
Este cel mai tanar reprezentant al Domaine Ceptura Rouge prezent pe piata (2008 este inca in crama) si are grija sa arate acest lucru, avand o prezenta viguroasa, cu arome vegetale ce amintesc de cimbrisor si piper verde. Gustativ evolueaza de la notele de lemn catre tonuri de fructe rosii, smochine si spuma de cappuccino, iar pe final vine cu o senzatie usor amaruie si placuta, de masline verzi. (Valentin Ceafalau)
DAVINO REZERVA 2006 (CABERNET SAUVIGNON / MERLOT)
Davino – da!, stiu, e o editie foarte scurta (cateva sute de sticle, aproape epuizate), costa mult pentru un vin romanesc – dar numai aparent e scump, pentru ca acest vin poate tine piept, dupa parerea mea, unor cupaje muuult mai scumpe din Bordeaux. Este elegant, este puternic, este complex, este intens. Este Davino Rezerva 2006. (Cezar Ioan)
FETEASCA NEAGRA 2008, DOMENIUL COROANEI SEGARCEA
Un vin degustat in premiera la Vinvest, in primavara, si pe care l-am reincercat in septembrie, ca sa-l descopar si mai bun, cu arome tipice (pruna, visina) intense si elegante si o textura blanda, dar foarte bine structurat. Pentru vreun motiv pe care nu-l pot defel intelege, aceasta Feteasca are foarte putine sanse sa devina un bestseller pe piata interna, din cauza cantitatii foarte mici disponibile (cateva mii de sticle). E pacat pentru iubitorii de vin care nu apuca sa-l cunoasca, dar aceasta prima editie anunta deja un nou producator care poate emite pretentii serioase pentru titlul de „doctor in Feteasca“. (Cezar Ioan)
RHEIN RIESLING 2010, LACERTA WINERY
Inca nu a fost imbuteliat, dar va mai schimba cate ceva din postulatele traditionale care nu vedeau Rieslingul de Rhin ca un soi adaptabil pentru Romania. Iar provocarea vine dintr-o zona ce nu a excelat decat in ultimii ani in domeniul vinurilor albe: Dealu Mare. Vioi, usor floral, placut, armonios si sprintar, lejer si usor de baut, complex dar usor de inteles, cam asa ar fi acest nou vin. Asteptam luna februarie si lansarea oficiala pe piata! (Liviu Grigorica)
PETER LEHMAN, BAROSSA SHIRAZ 2006
Pentru cei ce inca mai sunt in cautarea unui Shiraz tipic, in stilul traditional australian, am vesti bune: putem gasi chiar la noi in magazinele specializate un vin clasic in domeniu. Profund, bine structurat, corpolent, cu arome placute de ciocolata picanta si fructe uscate, usor vanilat, Shiraz-ul lui Peter Lehman e o referinta in domeniu. Nu-l ratati! (Liviu Grigorica)
RIESLING SIRENA DUNARII 2000, VINARTE
In acest moment, Sirena Dunarii este unul dintre cele mai bune vinuri albe dulci din Romania, un Riesling de exceptie, dulce si parfumat. „Sirena“ celor de la Vinarte este obtinut din ciorchini supramaturati, culesi tarziu, in luna noiembrie. Aromele puternice si complexe asemanatoare florilor de citrice, curmale, miere si caise confiate fac din acest vin unul unicat. Culoarea chihlimbarie, cu tente verzui, este, alaturi de caracterul elegant, asezat, o dovada a timpului trecut peste el. Gustul acestui vin nu „striga“ altceva decat crema de zahar ars, cu unele zvacniri acide, ce-i confera stabilitate. (Valentin Ceafalau)
MERLOT PRINCE MIRCEA 2008, VINARTE
Un Merlot excelent, tipic (visina, trufa, lemn, condimente), puternic, profund, apt de invechire, dar lovit de teribilul ghinion de a se fi nascut al doilea intr-o familie mare, in care Prince Matei si-a adjudecat locul in capul mesei. Sunt convins ca alti producatori autohtoni, mai putin experimentati in ale Merlot-ului, s-ar fi bucurat sa-l aiba pe Prince Mircea chiar ca varf de gama. Si tocmai din cauza asta simt nevoia sa depun marturia mea in fata iubitorilor de vin – Mircea e aproape la fel de bun ca Matei, doar ca e mai accesibil. (Cezar Ioan)
PIERRE, UNICOM PRODUCTION
Este, poate, cel mai reusit vin din seria „private label“-ului Metro, Romanian Winecellars. Simplul fapt ca este produs de Unicom, autorii Chateau Domenii, Ceptura Clasic si Faurar, sta drept garantie pentru calitatea vinului, insa acest caz este cu totul particular. Este special pentru ca ofera un raport calitate/pret de senzatie. La cei 35 de lei pe care ii solicita, surprinde cu un nas extrem de complex, care se desface destul de greu, dar care ofera profunzimi greu de cuprins, cu multe fructe uscate in prim plan si tente minerale marginale. Gustul este axat pe coacaze si cirese negre, cu urme de visinata si dulceata de visine, completate de un iz de piatra specific in Ceptura si ceva mirodenii. (Radu Rizea)
Radu, referitor la Pierre de la Unicom, ca asta mi-e printre cele mai proaspete in memorie, eu l-am lasat sa se „desfaca” aproximativ o ora (sa tot fi fost 45 de minute) dar nu mi s-a parut sa aiba „profunzimi greu de cuprins” 🙂 Iz-ul ala de piatra nu l-am descoperit, dar daca voi mai avea sansa sa ma intalnesc cu el, o sa incerc sa descopar si aceasta nota de „terroir” 🙂
BOGDAN ai perfecta dreptate,nici calitate pret :),la 35 lei ,adica pe la 8 euro ,nu ofera indeajuns 🙂