Vinuri Bune din crame româneşti – Casa de Vinuri Cotnari

Tinerii au vrut o schimbare. Iar pariul lor, deşi nu a fost câştigat încă, arată că ideea lor de a apropia soiurile româneşti de o exprimare internaţională a fost una reuşită. Ceea ce au obţinut deja este recunoaşterea, deloc puţin pentru un producător care, acum 10 ani, abia începea să-şi planteze viile.

Publicitate
IWCB

Numele cramei: Crama Vlădoianu – sat Cârjoaia , com. Cotnari, jud. Iaşi                                                                              

                                  Crama Axinte – sat Cotnari, com. Cotnari, jud. Iaşi

Publicitate

Numele firmei: S.C. Casa De Vinuri Cotnari S.A.  –  Castel Vlădoianu, sat Cârjoaia, com. Cotnari, jud. Iaşi , Cod postal 707120

Mărci comerciale: Colocviu, Domenii (exclusiv HoReCa), Iris, Inedit

Suprafață de vie în exploatare: 350 ha

Tipuri de sol: cernoziomuri levigate, rendzine

Soiuri  în plantaţie: Busuioacă de Bohotin, Fetească albă, Grasă de Cotnari, Tămâioasă românească, Fetească neagră

Capacitatea crame (stocare):
Vlădoianu – vinuri roşii – 2.420 hl
Axinte – vinuri albe şi rose, liniştite şi efervescente – 60.000 hl

Winemaker: George Măluţan
Director general: Victor Deleanu

Degustări grupuri: Nu – pâna la finalizarea cramei Axinte şi a spaţiilor de cazare

Contact: tel – 0232.761.669 , e-mail – office@vinuricotnari.ro

Casa de Vinuri Cotnari recomandă:

Colocviu la Paris 2016

Sec, 14,3% vol.alc., DOC-CT Cotnari

Busuioacă de Bohotin Rose

„Colocviu la Paris este locomotiva noastră, vinul pe care toată lumea îl caută şi îl apreciază. Este prima Busuioacă vinificată în sec, iar anul acesta va surprinde şi mai mult, pentru că recolta 2016 a fost una foarte bună” – George Măluţan, winemaker

Un rose pal, aproape translucid, care sugerează eleganţă. Eleganţă pe care o regăseşti de la prima examinare olfactivă. Parfumuri de fructe roşii răzbat printre notele deloc agresive de dulceaţă de trandafiri, făcând loc şi pulsaţiilor vegetale, în care busuiocul e bine reprezentat. Are, însă, şi o notă de bombonică, inclusiv în gust, dar, din fericire, este bine încadrată de aromele de căpşune, citrice şi de notele vegetale. Finalul, iniţial dulceag, capătă componente tonic-picante. 88 p

Colocviu la Viena Brut Natur

NV, 12,5% vol.alc., DOC Cotnari

Frâncuşă

Galben verzui, cu perlaţie fină şi elegantă, vinul etalează din start note de măr verde, citrice şi aluat dospit, dar şi simpatice atingeri vegetale. Acidulaţie este un pic cam mare, însă gustul este proaspăt, răcoritor, oferind aceleaşi mere verzi, dar şi note de grapefruit şi coajă de lămâie. Finalul mediu, tonic-vegetal, nu e deranjant, dar o mai mare onctuozitate a vinului l-ar fi transformat chiar într-un aliat. Este o exprimare de care Frâncuşa avea nevoie. 85 p

 

Colocviu la Atena 2016

Sec, 12,6% vol.alc., DOC-CT Cotnari

Fetească albă

Aproape translucidă, cu sclipiri verzi şi aurii, Fetească te îmbie în start cu note fin-dulcege de flori de câmp şi polen, peste care apar atingeri de fenel şi de caisă coaptă. Corpul e mlădios, dar suficient de puternic pentru a ţine sub control aciditatea vie şi alcoolul prietenos. Şi pentru a susţine aromele plăcute de agrişe, citrice, precum şi notele tonic-vegetale pe care e regăseşti în finalul mediu, răcoritor, cu uşoare accente prăfoase. Proaspăt îmbuteliat, vinul va mai creşte. Acum,  86 p

Colocviu la Roma 2016

Sec, 13,4% vol.alc., DOC-CT Cotnari

Tămâioasă românească

Culoarea galben-verzuie te duce cu gândul la prospeţime. Şi nu greşeşti, pentru că aromele dulci, de miere şi fructe coapte, convieţuiesc în armonie perfectă cu notele de ierburi aromate, printre care regăseşti busuioc, mentă şi cimbrişor. Gustul e sprinţar, vesel, iar aromele dulci-acrişoare de caise, mango şi citrice sunt suficient de fine pentru a permite tuşelor vegetale să aducă un plus de eleganţă. Mai mult corp nu i-ar fi stricat, pentru că ar fi acoperit senzaţia citrică din final. Care se va domoli după câteva luni la sticlă. 87 p

Fetească Neagră Cotnari Domenii 2015

Sec, 13,5%vol.alc., DOC-CT Cotnari

Roşu granat, dar nu foarte intens, vinul te atrage de la primul contact olfactiv. Pentru că, pe lângă notele de fructe proaspete şi vegetale care îi trădează tinereţea, descoperi atingeri de cacao, mentă iute şi piper, care îl conduc spre o complexitate elegantă. Piperul e la putere şi în gust, fiind scos în evidenţă şi de taninurile încă necoapte. Structura mlădioasă, prospeţimea şi senzaţia că îl poţi bea foarte uşor îi sunt atuurile, însă finalul tonic-vegetal îţi aduce aminte că vinul e încă tânăr. 86 p acum, dar va creşte.