Tinerii au vrut o schimbare. Iar pariul lor, deşi nu a fost câştigat încă, arată că ideea lor de a apropia soiurile româneşti de o exprimare internaţională a fost una reuşită. Ceea ce au obţinut deja este recunoaşterea, deloc puţin pentru un producător care, acum 10 ani, abia începea să-şi planteze viile.
Numele cramei: Crama Vlădoianu – sat Cârjoaia , com. Cotnari, jud. Iaşi
Crama Axinte – sat Cotnari, com. Cotnari, jud. Iaşi
Numele firmei: S.C. Casa De Vinuri Cotnari S.A. – Castel Vlădoianu, sat Cârjoaia, com. Cotnari, jud. Iaşi , Cod postal 707120
Mărci comerciale: Colocviu, Domenii (exclusiv HoReCa), Iris, Inedit
Suprafață de vie în exploatare: 350 ha
Tipuri de sol: cernoziomuri levigate, rendzine
Soiuri în plantaţie: Busuioacă de Bohotin, Fetească albă, Grasă de Cotnari, Tămâioasă românească, Fetească neagră
Capacitatea crame (stocare):
Vlădoianu – vinuri roşii – 2.420 hl
Axinte – vinuri albe şi rose, liniştite şi efervescente – 60.000 hl
Winemaker: George Măluţan
Director general: Victor Deleanu
Degustări grupuri: Nu – pâna la finalizarea cramei Axinte şi a spaţiilor de cazare
Contact: tel – 0232.761.669 , e-mail – office@vinuricotnari.ro
Casa de Vinuri Cotnari recomandă:
Sec, 14,3% vol.alc., DOC-CT Cotnari
Busuioacă de Bohotin Rose
„Colocviu la Paris este locomotiva noastră, vinul pe care toată lumea îl caută şi îl apreciază. Este prima Busuioacă vinificată în sec, iar anul acesta va surprinde şi mai mult, pentru că recolta 2016 a fost una foarte bună” – George Măluţan, winemaker
Un rose pal, aproape translucid, care sugerează eleganţă. Eleganţă pe care o regăseşti de la prima examinare olfactivă. Parfumuri de fructe roşii răzbat printre notele deloc agresive de dulceaţă de trandafiri, făcând loc şi pulsaţiilor vegetale, în care busuiocul e bine reprezentat. Are, însă, şi o notă de bombonică, inclusiv în gust, dar, din fericire, este bine încadrată de aromele de căpşune, citrice şi de notele vegetale. Finalul, iniţial dulceag, capătă componente tonic-picante. 88 p
NV, 12,5% vol.alc., DOC Cotnari
Frâncuşă
Galben verzui, cu perlaţie fină şi elegantă, vinul etalează din start note de măr verde, citrice şi aluat dospit, dar şi simpatice atingeri vegetale. Acidulaţie este un pic cam mare, însă gustul este proaspăt, răcoritor, oferind aceleaşi mere verzi, dar şi note de grapefruit şi coajă de lămâie. Finalul mediu, tonic-vegetal, nu e deranjant, dar o mai mare onctuozitate a vinului l-ar fi transformat chiar într-un aliat. Este o exprimare de care Frâncuşa avea nevoie. 85 p
Sec, 12,6% vol.alc., DOC-CT Cotnari
Fetească albă
Aproape translucidă, cu sclipiri verzi şi aurii, Fetească te îmbie în start cu note fin-dulcege de flori de câmp şi polen, peste care apar atingeri de fenel şi de caisă coaptă. Corpul e mlădios, dar suficient de puternic pentru a ţine sub control aciditatea vie şi alcoolul prietenos. Şi pentru a susţine aromele plăcute de agrişe, citrice, precum şi notele tonic-vegetale pe care e regăseşti în finalul mediu, răcoritor, cu uşoare accente prăfoase. Proaspăt îmbuteliat, vinul va mai creşte. Acum, 86 p
Sec, 13,4% vol.alc., DOC-CT Cotnari
Tămâioasă românească
Culoarea galben-verzuie te duce cu gândul la prospeţime. Şi nu greşeşti, pentru că aromele dulci, de miere şi fructe coapte, convieţuiesc în armonie perfectă cu notele de ierburi aromate, printre care regăseşti busuioc, mentă şi cimbrişor. Gustul e sprinţar, vesel, iar aromele dulci-acrişoare de caise, mango şi citrice sunt suficient de fine pentru a permite tuşelor vegetale să aducă un plus de eleganţă. Mai mult corp nu i-ar fi stricat, pentru că ar fi acoperit senzaţia citrică din final. Care se va domoli după câteva luni la sticlă. 87 p
Fetească Neagră Cotnari Domenii 2015
Sec, 13,5%vol.alc., DOC-CT Cotnari
Roşu granat, dar nu foarte intens, vinul te atrage de la primul contact olfactiv. Pentru că, pe lângă notele de fructe proaspete şi vegetale care îi trădează tinereţea, descoperi atingeri de cacao, mentă iute şi piper, care îl conduc spre o complexitate elegantă. Piperul e la putere şi în gust, fiind scos în evidenţă şi de taninurile încă necoapte. Structura mlădioasă, prospeţimea şi senzaţia că îl poţi bea foarte uşor îi sunt atuurile, însă finalul tonic-vegetal îţi aduce aminte că vinul e încă tânăr. 86 p acum, dar va creşte.