Cel mai bine își prezintă chiar Iustin Urucu propriile creații enologice: “Gama de vinuri Demeter din seria i.u.s.o. (inițialele vin de la Iustin Urucu Super Oltenești – nr) reprezintă o premieră absolută în lumea vinurilor. După ce mai bine de 20 de ani m-am ocupat de obținerea unor branduri celebre de vin – Soare, Prince Matei, Prince Mircea, Sirena Dunării sau UniQ – am hotărât să dezvolt un proiect propriu, în inima Olteniei mele dragi, pe dealurile Almajului. Vreau să-mi transmit priceperea și experiența acumulată prin ediții limitate de vinuri, sub semnătură proprie. Prima super-ediție limitată este cea care cuprinde trei vinuri “Demeter – i.u.s.o.”: două cupaje roșii, obținute din asamblarea unui soi de struguri românesc cu unul internațional, și un cupaj alb, obținut prin asamblarea a două soiuri românești și unul internațional”. Detalii, în prezentarea de mai jos (titlul și intertitlurile aparțin redacției Vinul.ro, fotografiile provin din arhiva enologului).

În total, Iustin Urucu a lansat acum doar câte 2.000 de sticle din fiecare cupaj. Vinurile sunt pretabile învechirii la sticlă. Urmează și o gamă nouă
Cele trei cupaje sunt destinate exclusiv achiziției directe – de la cramă și din câteva magazine specializate selectate – și conțin câte aproximativ 2.000 de sticle fiecare: cele roșii sunt din Fetească neagră & Merlot și Negru de Drăgășani & Cabernet Sauvignon, iar cel alb este din Fetească regală, Fetească albă și Sauvignon Blanc. Strugurii provin de pe plantația proprie de aproximativ 9 hectare aflată la Almaj, Dolj, în Denumirea de Origine Controlată (DOC) Banu Mărăcine. “Vinurile roșii au un potențial de învechire de 8-10 ani, iar cel alb are o prospețime plăcută acum, dar la fel de bine 1-2 ani la sticlă vor ajuta la dezvoltarea unor arome și gusturi mai complexe”, recomandă Iustin. El spune că e un proiect în dezvoltare și că lucrează și la o altă gamă, care “va fi o surpriză plăcută” și va fi lansată în curând. “Mai am în cramă și alte vinuri pentru gama Demeter – i.u.s.o., dar e prematur să mă pronunț dacă vor fi apte să fie îmbuteliate sub acest nume”, mai dezvăluie el.
O plantație-experiment pentru soiuri autohtone, o cramă mică și enoturism
“Mi-am dorit să am o mică plantație în care să experimentez în special soiuri autohtone – și am reușit. O cramă mică, în care să vinific strugurii – și am reușit. Cu siguranță îmi doresc, în termen scurt, să pot oferi și servicii de oenoturism – și voi reuși”, declară Iustin Urucu. El spune că vrea să atragă atenția către noi areale viticole din Oltenia – “altele decât cele consacrate, tocmai pentru a arăta diversitatea și potențialul dragilor mele locuri natale”.
Vinurile Demeter i.u.s.o. – din plantații amplasate între trei râuri care termoreglează microclimatul
Plantațiile sunt amplasate pe dealurile din jumătatea nordică a județului Dolj, în localitatea Almaj, după cum arată Iustin. Pozitia este una favorabilă prin expoziție, dar și prin faptul că se află într-un triunghi magic între râurile Jiu, Amaradia și Almăjel. Acestea reușesc să creeze un microclimat favorabil prin curenții de aer pe care îi formează. Astfel, întreaga zonă este termoreglată, iar plantele de viță-de-vie și strugurii parcurg perioade optime de dezvoltare, respectiv coacere. Solurile din acest teritoriu sunt reprezentate de argile și pietrișuri, în straturile superioare, și de structuri calcaroase semicompacte, în profunzime – aceste structuri începând de la o adâncime de cca. 40-50 cm.
Demeter – i.u.s.o. Fetească neagră & Merlot: arome de fructe mature, condimente și caramel și gust plin, complex, moale și persistent
Vinul Demeter – i.u.s.o. FN/M a fost obținut din asamblajul Fetească neagră & Merlot (65%-35%).
Pentru acesta, strugurii au fost recoltați la o maturitate ideală, astfel încât să poată oferi vinului maximul de componente necesare unei structuri complexe.
În parcelele din care provin strugurii pentru acest vin s-a făcut în prealabil o normare a încărcăturii strugurilor pe plantă, o reducere de la 2-2,5 kg/plantă până la maxim 1,5 kg/plantă.
Strugurii din ambele soiuri au fost desciorchinați și zdrobiți împreună, iar după transferul în vase de inox cu temperatură controlată s-a inițiat fermentația alcoolică. Vinul a fost separat de boștină după cca 12 zile de contact cu pielița strugurilor, și astfel vinul a dobândit o culoare roșu-grena intensă. Dupa această perioadă, vinul a fost transferat în butoaie de stejar și ținut acolo peste 18 luni, astfel, pentru finalizarea conversiei malolactică. A dobândit, astfel, arome de fructe mature, condimente și caramel, cu un gust complex, plin, moale și persistent.
Vinul are structura și complexitatea care îi oferă posibilitatea de a fi păstrat o perioadă îndelungată – în acest fel va evolua și va căpăta arome complexe, cu nuanțe asemănătoare obiectelor de pielărie sau a cutiilor din lemn vechi.
Demeter – i.u.s.o. Negru de Drăgășani & Cabernet Sauvignon: arome de cireșe negre, ciocolată și condimente; arome și mai complexe prin învechire
Vinul Demeter – i.u.s.o. NDD/CS este un cupaj rar, obținut din Negru de Drăgășani & Cabernet Sauvignon (60%-40%). S-au folosit două partide de vin diferite, câte una pentru fiecare soi.
Strugurii au fost recoltați și vinificați la momente diferite – primul vin obținut a fost cel din Negru de Drăgășani. Fermentația a fost inițiată și continuată în vase de inox timp de 9 zile, după care vinul a fost separat de boștină și transferat în butoaie de stejar, unde s-a maturat timp de 9 luni, perioadă în care a finalizat fermentația alcoolică și conversia malolactică, astfel dobândind arome fructate de cireșe și vișine bine coapte, dar și nuanțe de eucalipt și condimente. Partenerul de cupaj a fost obținut din Cabernet Sauvignon, un soi viguros care a fost cules în luna octombrie, atunci când strugurii au fost bine maturați, astfel încât să dea vinului structura și complexitatea dorite.
Pe parcursul fermentației alcoolice, vinul a fost ținut în contact cu pielița strugurilor timp de 18 zile, în acest timp căpătând nuanțe intense de roșu-rubiniu, dar și arome fructate. După această perioadă, vinul a fost transferat în butoaie de stejar, unde s-a maturat timp de peste 18 luni, astfel dezvoltând arome de fructe mature, ciocolată neagră și condimente. Ambele vinuri au fost cupajate cu 4 luni înainte de îmbuteliere, iar în acest timp au dat naștere unor arome spectaculoase de cireșe negre, ciocolată și condimente.
Vinul poate fi păstrat timp îndelungat, în acest fel va evolua și va căpăta mai multă complexitate olfactivă și un gust desăvârșit.
Demeter – i.u.s.o. Fetească regală, Fetească albă și Sauvignon blanc: fructe, flori de salcâm, gust salin-savuros
Vinul alb Demeter – i.u.s.o. este obținut din struguri de Fetească regală, Fetească albă & Sauvignon blanc (50%/30%/20%).
Strugurii au fost recoltați și vinificați împreună: după desciorchinare și zdrobire ușoară, boabele au fost presate la presiuni scăzute, cu un randament inițial de 40%.
Mustul a fost transferat în cisternă de inox, unde a fermentat la o temperatură de circa 15°C timp de 20 zile. După această perioadă, vinul împreună cu drojdiile fine a fost transferat în butoaie de stejar deja folosite doi ani, pentru două luni. Au rezultat arome complexe fructate, combinate cu nuanțe de flori de salcâm și un gust plăcut, ușor sărat.
Vinul poate fi consumat cu placere atât tânăr, cât și după maturare la sticlă.