Evenimentul #vinşîeu” , organizat de Asociația Winelover în weekendul 11-13 iunie 2021 a fost dedicat cramelor din nord-estul Moldovei. Cele trei zile de vizite în zonă au îmbinat cultura, arta, tradiția și domeniul viticol.
Vizita la castelul Miclăușeni s-a dovedit a fi un start excelent pentru participanți, fiind acompaniată de vinurile oferite de cramă Strunga. Ziua s-a încheiat cu vizita la Cramele Cotnari, unde gazdele au propus un amplu tur (crama Axinte, Vladoianu, Cotnari SA) și degustarea vinurilor reprezentative.
Cea de-a două zi a debutat cu vizita la USAMV Iași, laboratoarele și Beciul lui Adamachi și a continuat cu un periplu prin frumosul Copou. După Muzeul Universității, participanții au fost răsfățați cu un moment de relaxare și degustare oferit de Crama Bucium și Domeniile Bohotin la Magenta StreetWay. Într-un oraș cultural așa cum este Iașiul, Piața Unirii și Teatrul Național “V. Alecsandri” au fost un must have al turului, alături de DestinationIASI – asociația de promovare a Iașiului că destinație turistică. La crama Gramma, din Dealul Vișaniului, enologul a prezentat vinurile emblematice și ultimile noutăți ce urmează să apară pe rafturile magazinelor. Panorama întregului oraș a fost surpriza de final pentru iubitorii de vin. Aceștia s-au putut delecta cu priveliștea de la etajul 13 al hotelului Unirea, pe timp de noapte, acompaniată de vinurile prezentate de Crama Hermeziu. Ultima cramă vizitată a fost Domeniile Averești.
Răzvan Stoenescu, președintele Asociației Winelover: ”Suntem mereu surprinși de evoluția bună a vinurilor românești, de investițiile făcute în crame, de aceea fiecare vizită în zonele reprezentative ale României aduce un plus valoare. Vom continuă acest periplu de artă, cultură, istorie și enologie și pe viitor! Chiar foarte curând”.
*****
Asociația Winelover România, înființată la finele lui 2018, este un proiect pilot al comunității internaționale #winelover ce numără peste 28 000 de membri, are că obiectiv sprijinirea și promovarea vinurilor românești, cu precădere a soiurilor naționale. În acest scop membrii asociației vizitează cramele, organizează diverse întâlniri și cursuri pentru a degusta vinuri românești, participa la diferite evenimente și acțiuni internaționale.