Un newsletter tradus în mai multe limbi, realizat de colaboratorii străini ai concursului internațional de vinuri VINARIUM, a fost trimis zilele trecute la un mare număr de crame și de jurnaliști din toate țările europene, au anunțat organizatorii competiției. Cu această ocazie, a fost anunțată data limită 25 aprilie pentru înscrierea de probe și a fost promovat și Regulamentul competiției, ca și avantajele participării.
România – o piață cu consum stabil de vin
Dacă mesajul VINARIUM pentru piața internă se referă preponderent la utilitatea rezultatelor pentru consumatorii autohtoni și la certificarea calității vinurilor românești în vederea exportului, accentul către producătorii străini este pus diferit – pe oportunitățile acestora de a accesa publicul românesc prin intermediul medaliilor. “În timp ce piețele tradiționale din Europa de vest stagnează sau sunt chiar în scădere, consumul de vin pe cap de locuitor în România este stabil, la aprox 25 litri / cap de locuitor, iar importurile cresc cu 3-5% anual. Este momentul potrivit pentru ca producătorii din străinătate să-și crească vizibilitatea pe piața din România”, se arată în comunicarea transmisă, care precizează și că data limită a înscrierilor este 25 aprilie 2024, urmând ca cei peste 50 de evaluatori (majoritatea străini, deținători de diplome, certificări și experiențe internaționale) să le deguste în intervalul 23-26 mai.
“Cu 20 de milioane de locuitori, cu o veche cultură a vinului, cu multe baruri, magazine și restaurante specializate, România devine din ce în ce mai interesantă pentru exportatori”, se mai arată în comunicatul care oferă și câteva indicii despre structura de consum: 50% vinuri albe, 30% vinuri roșii și 20% roze.
Comunicatul trimis către străinătate menționează legăturile competiției cu noile tehnologii (neurofeedbackul extras de la degustători cu ajutorul căștilor care captează undele cerebrale, grafica generată cu ajutorul Inteligenței Artificiale) și mai arată, ca argumente pentru înscrierea de probe, faptul că VINARIUM este organizat sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) și al VINOFED (Federația Marilor Concursuri Internaționale de Vin și Băuturi Spirtoase).