Articol de Sergiu Nedelea //
In perioada 3-6 aprilie, „Targul International” JSC din Plovdiv, Bulgaria, a gazduit Concursul International de Vinuri si Distilate „Vinaria 2013”. Competitia, parte integranta a celei de-a 21-a editie a Expozitiei Internationale pentru Viticultura si Oenologie – Vinaria 2013, a fost infiintata in 1993, ca una nationala. Cu doi ani in urma, Camera Nationala a Viei si Vinului din Bulgaria a decis insa sa o transforme intr-una internationala.
Aproape jumatate dintre competitorii care si-au disputat premiul „Rhytonul de Aur”, au fost straini. Astfel, dintre cele 45 de companii producatoare inscrise in concurs, 20 au fost straine. Rivalii vinului bulgaresc au sosit din Italia, Franta, Moldova si Azerbaijan.
Dintre cele 403 vinuri, distilate si lichioruri aliniate la start, 83% au fost vinuri. La randul lor, acestea au fost reprezentate de cele albe in proportie de 36%, rose – 7% si rosii – 57%. Bauturile alcoolice au fost prezentate in urmatoarele subgrupe: wine brandy, rachiu, whiskey, vodca, anisette si mentolate. Pentru prima data in acest an, regulamentul Concursului a permis inscrierea distilatelor, ceea ce a deschis accesul la cateva mostre interesante. Despre ele vom vorbi insa cu alt prilej, deoarece sunt convins ca ele merita sa fie abordate intr-un spatiu aparte. Competitia a fost provocatoare si interesanta prin bauturile participante, de cea mai inalta calitate.
Juriul alcatuit din 20 de degustatori de elita, a inclus oenologi din Bulgaria, precum si opt experti straini (jurnalisti straini si somelieri) din Germania, Polonia, Franta, Slovacia, Rusia, Italia, Romania si Cehia. Tara noastra a fost reprezentata de catre somelierul Sergiu Nedelea, Ambasador in Romania al Asociatiei Somelierilor Europeni.
Exista o tendinta constanta in ultimii ani in dezvoltarea competitivitatii producatorilor de vin de a reduce numarul de probe implicate, ridicand in schimb calitatea lor. Aceasta se manifesta prin cautarea unei identitati unice a vinurilor si prin utilizarea de noi soiuri exotice si cupaje, sau asamblaje cat mai neobisnuite.
Nivelul inalt al competitiei organizate de catre Camera Nationala a Viei si Vinului din Bulgaria a fost asigurat si prin aportul adus de catre partenerii evenimentului: “International Fair” JSC – Plovdiv, Departamentul „Tehnologia Vinului si a Berii” din cadrul Universitatii de Tehnologii Alimentare – Plovdiv, Uniunea Oenologilor din Bulgaria si Complexul park-hotel „Sankt Peterburg”.
Premiile vor fi anuntate pe data de 3 aprilie in cadrul receptiei „Noaptea Rhytonului de Aur”, care inaugureaza, traditional, Expozitia Internationala de Viticultura si Oenologie „Vinaria” 2013.
Camera Nationala a Viei si Vinului din Bulgaria
Inca o dovada a locului pe care viti-vinicultura il ocupa intre prioritatile economiei din Bulgaria, este si Camera Nationala a Viei si Vinului (CNVV). Este vorba despre o organizatie non-guvernamentala, infiintata in anul 2000 si care reuneste profesionistii implicati in viti-vinicultura tarii vecine.
Misiunea CNVV este de a apara si promova interesele profesionale ale membrilor sai, precum si de a garanta si promova calitatea, autenticitatea si originea vinurilor. CNVV are sase filiale regionale: Tracia, Mizia, Tracia de Sud-Est, Marea Neagra, Marea Neagra de Sud si Pirin.
Pentru prima data, guvernul a delegat o parte din competentele sale sectorului non-guvernamental. Camerele regionale ale viei si vinului tin evidenta tuturor cultivatorilor de vita de vie si a producatorilor de vin de calitate. Ele sunt, de asemenea, autorizate sa emita un certificat de origine, pentru vinurile de calitate, precum si un certificat de autenticitate pentru soiurile de struguri. In cadrul CNVV s-au infiintat comisii de degustare pentru a efectua analizele obligatorii organoleptice.
CNVV defineste strategiile de dezvoltare a viticulturii si vinificatiei si implementeaza politicile sectoriale.