Vin sau bere de 1 Mai? Amândouă, cu moderaţie! (Cezar Ioan, invitat la Radio România Actualităţi)

Bere versus vin… Ce bem de 1 Mai, la un grătar, alături de friptură sau de mititei? Cezar Ioan, pubisherul revistei Vinul.Ro, critic de vin şi în același timp iubitor al berii de calitate, a fost invitat de realizatoarea Florentina Varga să vorbească la Radio România Actualități pentru a lămuri dilema: răspunsul este „vinuri româneşti alături de preparatele noastre tradiţionale, dar și bere – mai ales pe cea artizanală – atâta timp cât le consumăm cu măsură” (fișier audio, la finalul articolului de mai jos).

Publicitate
Uleiuri

Vinurile bag-in-box, potrivite pentru picnic

– Se apropie ziua de 1 Mai, când majoritatea românilor preferă berea. Cum se împacă un iubitor de vin cu această zi?

Un iubitor de vin se împacă foarte bine, mai cu seamă de câţiva ani, de când există nişte ambalaje speciale pentru vin, sunt nişte pungi speciale băgate în nişte cutii paralelipipedice din carton. Pungile au o canea care permite vinului să iasă de acolo, dar nu permite aerului să intre în contact cu vinul şi atunci se poate turna în pahar din punga cea mare, de 3, 5 sau 10 litri, fără ca restul de vin rămas în pungă să oxideze – şi atunci cutiile se pot ţine la frigider înainte, se pot pune în portbagajul maşinii şi mergem cu ele la picnic.

Publicitate
IPPU

Grătarul merge şi cu bere, şi cu vin

– Şi nu bem bere deloc?

Putem bea bere, de ce nu, berea de mai bine de 60 de ani face parte din tradiţia românească de 1 Mai, de la grătar. De ce nu ar fi bună o bere la începutul grătarului şi un pahar cu vin în timpul mesei alături de friptură, mici, legume la grătar. Bere versus vin e o falsă dilemă.

– Berea după vin e un chin, vinul după bere e o plăcere – este valabil?

Din punctul meu de vedere, atâta vreme cât sunt ambele consumate cu moderaţie, nu este niciun fel de problemă, importantă este moderaţia, important este să ne simţim bine, dar fără să ne ameţim.

Berile artizanale, foarte gastronomice şi tot mai la modă

– Fiind critic de vin, ştiu că nu scrieţi despre un vin decât dacă îl degustaţi şi dacă vă place. Beţi de 1 Mai bere?

Cu certitudine că beau bere, sunt un iubitor al vinului dar sunt în acelaşi timp un pasionat al gusturilor şi, cel puţin în ultimii trei ani, în România au apărut o mulţime de beri care chiar oferă foarte mare satisfacţie. Mă refer în special la beri artizanale, beri în care se pune foarte multă pasiune, beri care au nişte intensităţi aromatice şi gustative deosebite – şi atunci un astfel de pahar de bere satisface, să spun aşa, iubitorul de plăceri din mine, şi nu numai din mine. Sunt beri foarte diferite, sunt beri care mai mult se degustă decât se beau, nu se beau cu cana, cu litrul ci se beau 200 de ml, 250 de ml, 330 ml probabil cel mai mult. Pentru că sunt foarte intense şi sunt beri foarte gastronomice, se asortează foarte bine cu mâncarea, la fel de bine ca vinul.

Bere versus vin – un meci din care are toată lumea de câştigat

– Dacă mi-aş imagina în acest moment un ring de box, pentru Cezar Ioan ar fi o rundă de care?

Ar fi o rundă din care toată lumea are de câştigat, nimeni nu pierde.

– Adică cu remiză?

Da, dar cu un joc frumos. În urmă cu câteva săptămâni, într-o dezbatere publică, am luat apărarea berii în faţa vinului, au fost două echipe de trei şi eu am făcut parte din echipa care a apărat berea şi pot să mă laud că am câştigat, dar de fapt mi-am câştigat un prieten în berea de bună calitate şi nu mi-am pierdut un prieten din vinul de bună calitate.

Vinul roşu conţine resveratrol, cunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante

– Reprezentanţii industriei berii spun că berea nu este neapărat o băutură alcoolică, ci poate fi un medicament, din moment ce conţine multe B-uri, este bună pentru sănătate. Cum vedem vinul din această perspectivă?

Vinul este foarte bun, în special cel roşu, pentru sănătate – repet, trebuie consumat cu moderaţie, la fel e valabil şi despre bere. Da, vinul prin conţinutul lui de resveratrol, care este un antioxidant puternic, vinul roşu face bine pentru sănătate, previne bolile de inimă, previne bolile cardiovasculare, se pare că previne – nu sunt medic şi nu am cercetat eu personal – boli de tip Alzheimer şi Parkinson.

Consumând vinuri româneşti, ne respectăm ţara şi identitatea

– Locale sau internaţionale vinurile?

În primul rând locale. Trebuie să ne respectăm ţara, tradiţia, identitatea şi trebuie să ne gândim întotdeauna că atunci când cumpărăm ceva produs la noi în ţară dăm de mâncare rudelor noastre, prietenilor noştri, le dăm motive să nu plece din ţară. Industria vinului din România beneficiază, în urma fondurilor europene în primul rând de cea mai bună tehnologie existentă la nivel mondial, poate chiar mai bună, mai nouă decât ţări cu mare tradiţie.

Interviu realizat de Florentina Varga, difuzat în cadrul emisiunii Deschis în weekend, ediția de Paşte (realizatori – Eugen Rusu şi Andreea Marin).

Adelina Boboc, Creative Writer&Project Manager Vinul.ro