Cu toate ca a fost infiintata in 2002, compania Vinga SRL nu si-a prezentat portofoliul publicului consumator din Romania pana acum, lansarea oficiala a primelor vinuri (recolta 2009) fiind organizata in cadrul editiei din aprilie 2011 a targului international de vinuri VinItaly, desfasurat in Verona, Italia. Aflata in localitatea Petrovaselo, din judetul Timis, la aproximativ 30 de kilometri NE de Timisoara, Vigna SRL este proprietatea familiei italiene Dal Tio, lider mondial in industria automatelor de cafea. Primele vinuri scoase sub brandul „Petro Vaselo“ – trimitere catre numele localitatii, atestata documentar in 1477 – sunt Pinot Noir Otarnita 2009 si Ovas 2009, un cupaj de Merlot si Cabernet Sauvignon, vinuri maturate timp de 10 luni in baricuri de stejar.
Interviu de Marian Timofti, somelier
„Am muncit circa patru ani, zi de zi, inclusiv sambata si duminica, pentru fabrica de automate de cafea. Cand toate au inceput sa mearga de la sine, ne-am dat seama ca nu mai avem ocupatie in zilele libere. Asa ca am hotarat sa ne apucam de productia de vin in Romania. Sigur, toate acestea dupa ce ne-am consultat cu oameni din domeniu care ne-au asigurat de calitatea terroir-ului si de oportunitatea pe care o avem in aceasta splendida tara”, spune Roberto Marchetto, administratorul cramei, prieten de familie si cel care are grija de investitiile familiei Dal Tio. De curand, crama Vigna a organizat o degustare pentru mai multi jurnalisti si critici de vin din Statele Unite, Rusia, Italia si Austria, ocazie cu care am putut sta mai mult de vorba cu Roberto Marchetto despre planurile celui mai nou producator de vinuri din Banat.
Cum de a fost de acord proprietarul sa investeasca in teren?
Provine dintr-o familie de tarani din Italia. Are cultul pamantului in sange si probabil aici se va retrage cand va abandona afacerea. Imi doresc sa-i pot oferi satisfactia ca a investit cu folos, pentru viitor si nu numai pentru al nostru. Dorim ca aceasta zona sa devina o zona turistica cunoscuta. Ofertele de turism sa vina din partea satenilor din zona, pe care-i vom ajuta in timp sa poata face acest lucru, iar strainii sa se bucure de ospitalitatea romaneasca si de ciorba romaneasca, care-mi place foarte mult.
Cate hectare veti planta cu vita de vie din cele 172 aflate in proprietate?
Acum avem 43 plantate cu soiuri internationale, urmeaza 30-32 de hectare cu soiuri autohtone si aici ne vom opri definitiv. Urmarim producerea de vinuri de calitate si nu cantitatile industriale. Am muncit cinci ani sa ajungem aici, avem un colectiv inchegat, muncitor si pasionat de ceea ce facem aici. Ii ajutam sa progreseze in pregatirea lor, doar pentru a avea persoane calificate, cu o buna pregatire si care, dupa cum vedeti, sunt foarte atasate de Vigna. Raporturile noastre sunt de prietenie si nu de sef-subordonat. Asta inseamna ca ne respectam si ca suntem constienti de necesitatea unui loc de munca in aceasta parte a Romaniei.
CRAMA CONSTRUITA IN ETAPE
Toti angajatii sunt din Petrovaselo?
Nu. Doar 98%. Incercam sa cream locuri de munca aici, in sat. Daca locuitorii vor avea bani si ii vor investi in amenajari, in locuri de cazare cu conditii bune, vor avea doar de castigat. Noi discutam permanent cu ei, incercam sa-i sfatuim… dar nu facem lucruri de pe o zi pe alta. Este nevoie de timp si, de asemenea, ei trebuie sa aiba rabdare. In cinci ani am curatat 25% din padurea pe care o avem in proprietate. Am secat o zona mlastinoasa si am recuperat-o pentru locuri de agrement. Ei vad toate aceste lucruri pe care le facem pas cu pas, fara a da lucrurile peste cap. Nimic nu se realizeaza de la o zi la alta. Trebuie sa inteleaga acest lucru. Si nu numai ei.
Crama, ce-mi puteti spune despre aceasta?
Si ea este conceputa pentru a fi terminata in mai multe etape. Va fi gata in 30 de zile si este dotata pentru cele 43 de hectare plantate. Ea are o capacitate mult mai mare, dar utilajele le vom cumpara dupa ce vom planta viile si vor trece cei trei ani pana vor fi pe rod. Este o crama integrata perfect in natura. Am excavat 40.000 de metri cubi de pamant, am construit-o si am acoperit totul la loc. Doar o latura, la intrare, este vizibila. Avem cele mai moderne utilaje si speram sa facem doar vinuri de calitate. Pana acum am recoltat pentru Cabernet Sauvignon si Merlot doar 1,5 kilograme la butuc, iar la Pinot Noir doar 300 de grame. Desi vita de vie este la primul an pe rod, consider ca datorita terroir-ului am realizat vinuri destul de bune
COLABORARE CU ROBERTO CIPRESSO
Unde? Crama nu este terminata…
In Italia, la crama pe care proprietarul o are la Montalcino, unde colaboreaza cu celebrul Roberto Cipresso, unul dintre cei mai renumiti enologi italieni. Am transportat strugurii in ladite de cate 10 kg cu tiruri frigorifice. A costat mult, dar nu am pierdut recolta. Expunerile pe care le avem, diferentele de temperatura dintre zi si noapte, clima, m-au convins de necesitatea plantarii de Feteasca Regala intr-o anumita parcela si de Feteasca Neagra in alta. Dorim sa realizam multe vinuri din soiuri autohtone, dar si cupaje. Un cupaj iti da posibilitatea sa te joci, sa creezi, sa ai satisfactii nebanuite daca stii ceea ce vrei sa faci. Sper sa demonstram acest lucru in curand.
Ce rol a avut Roberto Cipresso?
Roberto este o persoana admirabila, un bun enolog. Un om care intotdeauna cauta sa faca vinuri de terroir. Am avut multe lucruri de invatat de la el. Vine in Romania doar atunci cand este nevoie de el. Are si niste colaboratori foarte buni cu care formeaza un colectiv complet. Ei te pot consilia de la plantare pana la vinificare.