13 ani de SOARE în interpretarea Juliei și a lui Bruno Scavo. Cu notițe și puncte de degustare

Promovarea vinurilor românești la export a îmbrăcat, la începutul lunii noiembrie 2022, forma unei invitații adresate de cramele Budureasca și Vinarte unui grup select de profesioniști HoReCa din provincia canadiană Quebec. Oaspeții celor doi producători români au vizitat podgoria Dealu Mare – fără a fi limitați doar la cunoașterea cramei Budureasca – și au petrecut câteva zile cu vin și gastronomie modernă în Capitală. De prezentări s-au ocupat Julia și Bruno Scavo, somelieri francezi de top (Julia, DipWSET, fiind de origine română), buni cunoscători ai fenomenului autohton de profil. Am avut privilegiul să asist la trei astfel de întâlniri, dintre care una mi s-a părut memorabilă atât prin calitatea și semnificația vinurilor, cât și prin calitatea prezentărilor, care au beneficiat de notițele enologului Iustin Urucu referitor la condițiile specifice fiecărui an de origine: o verticală de13 recolte de Cabernet Sauvignon SOARE, de la Bolovanu. Detaliile și punctajele, așa cum au fost ele consemnate de Julia și Bruno Scavo, în continuare. (Cezar Ioan)

Publicitate
Uleiuri

Soare 2018

Profil clasic pentru Soare, profitând atât de aciditatea ridicată, cât și de maturitatea fenolică perfectă.

De culoare rubiniu profund, olfactivul se deschide spre note de cireşe și afine, cu  elemente florale, pe un fundal tipic de grafit punctat cu nuanțe de tutun, nucșoară, scorțișoară. Sec, deși bogat și mătăsos, cu aciditate ridicată și salivantă, parametri structurali susţinuţi, taninurile sale sunt ferme dar fine, uşor condimentate, învăluite de textura suculentă. Persistent, cu postgust balsamic, metolat cu note de mirodenii, cum ar fi scorţişoara, nucșoară, prelungindu-se pe finalul sapid. Se poate păstra pentru următoarele 2 decenii cu ușurință. 93+ puncte

Publicitate

Asociere: Piept de porumbel cu prune roșii și piure de sfeclă roșie

Soare 2017

O recoltă normală, cu un profil ceva mai cald decât 2018

Olfactivul oferă un univers copt, cu o fructozitate expresivă de mure, ciocolată intensă și note de cacao împletite cu tonuri  balsamice și note de lemn dulce.  Palatinul său pulpos, cu straturi bogate de textură, își învăluie aciditatea ridicată, dar coaptă, taninurile sunt importante și tensionate, dar sapide, granulate. Cu o căldură generoasă, care sporește impresia de condimente de Crăciun, aromele sale profunde evocă fructe negre de pădure împletite cu ciocolată și mirodenii, în timp ce postgustul lung persistă cu licorice. Se va putea păstra între 15 și 20 de ani. 94 puncte.

Asociere: Pastilla de pulpă de rață cu prune uscate și condimente orientale. 

Soare 2016 

Vintage clasic pentru Soare, fără exces, oferind un echilibru perfect

Fructul său exuberant este concentrat, oferind cireșe maraschino parfumate cu cacao, grafit și o tentă de iod intrigant care uneori iese în evidenţă pe acest terroir. Sec cu atac mătăsos și corp suculent,  învăluit, aciditatea sa este salivantă, în timp ce taninurile sunt pudrate, ciocolatii și fin- granulate. Alcoolul digest aduce straturi de textură lejer condimetnată, fructul este intens și fermecător, în timp ce finisajul este prelung, sapid, cu note de scorțișoară. Se poate învechi pentru următorii 15 ani. 94 puncte

Asociere: Turnedos de piept de rață cu sos de ciocolată neagră și piure de țelină. 

Soare 2013 

Vintage clasic, fără exces. Aceasta este prima recoltă elaborată în întregime din noile plantații din 2007.

Încă foarte juvenil și cu o undă de reținere, olfactivul lasă apoi să apară condimente toastate, deschizându-se spre un caracter suculent de coacăze negre. Sec cu aciditate coaptă și suculentă, taninurile sale ferme oferă un caracter granulat, integrat ţesutului său generos impregnat cu fructe negre confiate, care amintesc de lichiorul francez „crème de cassis”. Structura tanică este echilibrată, învăluită cu arome coapte de fructe picante și de straturile de textură mătăsoasă, finisajul este încă ferm. Păstrați peste 10 ani. 91 puncte. 

Asociere: ficat de vițel cu crème de cassis, risotto cu vin roșu. 

Soare 2012 

Clasic, vintage normal amintind de 2013, aceasta este, de asemenea, ultima recoltă care include plantațiile vechi din 1970.

Olfactivul este elegant, aducând elemente ierboase ce amintesc de plantele aromate, cum ar fi cimbru uscat, foaie de dafin, amestecate cu indicii de terţiar nobil, după cum sugerează notele de ciuperci, afumătura, toastul, și chiar o aromă cărnoasă, sanguină, care se îmbină cu un caracter de prune uscate. Sec, cu un caracter mai rece prin aciditatea sa proaspătă, taninurile sunt tensionate și aderente, cu o granulozitate ce aminteşte ierburile aromate, lejer amărui. Final sapid și digest, acest 2012 nu este un Soare corpolent, ci unul elegant, cu textura seducătoare şi postgust prelung, propunând cafea, fructe confiate şi arome de lizieră de pădure. Poate ține până la un deceniu.  89+ puncte

Asociere: Coaste de vițel cu ciuperci „morels” 

Soare 2009 

O recoltă solară, mai degrabă decât secetoasă sau caniculară, una dintre preferatele lui Iustin Urucu graţie unei maturități excepționale , cu un echilibru ideal.

Foarte expresiv și solar, olfactivul seduce prin notele intense de coacăze, floralul proaspăt cu o tentă ierboasă ce aminteşte violetele, terțiarul său discret ce amestecă cu impactul de la maturarea în lemn și aduce un fond cremos. Palatinul este sec, cu atac bogat, învăluitor. Aciditatea rămâne crocantă și moderat ridicată, cu o suculenţă de coacăze negre. Taninurile sale ferme sunt învelite cu catifea, fructele coapte se împletesc cu lemn dulce. Încă tânăr, cu un final ușor reținut și ferm. Parfumurile sale concentrate sunt echilibrate cu salivarea minunată pe postgust.  Necesita aerare, păstrați până la un deceniu. 90 puncte. 

Asociere: Ciolan de miel gătit lent cu mentă și condimente orientale, tajine de legume 

Soare 2007 

„L’enfant terrible”, pentru a-l cita pe Iustin Urucu, un fel de „copil sălbatic” care amintește cumva de capriciile anului 2004, cu o maturare lungă și târzie, în timp ce aciditatea părea să scadă pe măsură ce taninurile întârziau să se coacă.  Vinul beneficiază de adaptarea perioadei de maturare la doar 18 luni, în locul celor 20- 24 de luni clasice. 

Olfactivul prezintă un fruct profund, dar vibrant, sugerând coacăze negre care se amestecă cu lemn dulce concentrat, oferind elemente ierboase, note de plante pe un fundal  terțiar nobil  , cu tonuri ușor pământii. Sec, cu aciditate moderat spre ridicată și o coloană vertebrală fermă, tanică. Corpul este suculent, postgustul persistă cu note savuroase de carne uscată, indicii de terțiar și o tentă de ierburi aromate. Se bea bine deja, nefiind destinat pentru o îmbătrânire îndelungată. 88+ puncte

Asociere: Tocana de miel cu masline negre si vin roşu, gnocchi de dovleac copt.

Soare 2006 

În ciuda faptului că via a fost afectată de efectele înghețului din 2005, recolta 2006 rămâne una dintre preferatele lui Iustin, cu o concentrație imensă, deoarece fiecare viță de vie a dat doar 1 kilogram de struguri pe plantă. Vinul a beneficiat de 20 de luni de maturare a stejarului.

Olfactivul oferă tente terțiare nobile, cu caracter de carne uscată savuroasă pe fundal vibrant, amestecând arome de dulcețuri fructe (gem de coacăze negre), cu săculeți aromatizanți cu petale și mirodenii deshidratate (potpourri) și condimente dulci. Palatin suculent, cu aciditate proaspătă și delicată, corpul său rotund se sprijină pe o structură tanică aderentă. Fructele vin cu straturi de coacăze suculente, în timp ce postgustul este savuros, cu note cărnoase. Prelung și cu o notă sapidă. 89 puncte

Asociere: Rinichi de vițel ca un tournedos cu ghebe. 

Soare 2005 

O recoltă dificilă, cu o iarnă dură și înghețuri de primăvară. Vița-de-vie și-a revenit, dar a dat o recoltă mică și concentrată de 3000 kg/ha, deci mai puțin de un kilogram pe plantă. Toamna generoasă a salvat această recoltă provocatoare. 

Olfactivul este lejer reținut, restrâns, deschizându-se pe note de potpourri, cu mirosuri  de frunze deshidratate și cu tonuri fine pământii. Sec, cu o textură mătăsoasă și o aciditate moderată, echilibrată, care se aliniază pe atingerea fluidă, vinul nu excelează prin corp, ci prezintă un profil digest, delectabil.  Taninurile sunt cumva strânse și oferă o reală coloană vertebrală, în timp ce mărturisesc despre această recoltă dificilă. Fructul este evoluat spre arome terțiare, cu note de lizieră de pădure și ierburi uscate. A se bea deja de acum. 88 puncte

Asociere: Piept de pasăre, sos de vin roșu și topinambur copt la cuptor.

Soare 2004 

Recoltă capricioasă, cu o toamnă lungă, așteptată, când campania a avut loc între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, cu temperaturi negative. 

Olfactiv oferă note de carne afumată savuroasă, cu fructe cum ar fi cireşele confiate și prunele uscate și o tentă de toast. Palatin moale și elegant, cu o aciditate salivantă, taninuri moderate care vin cu straturi de sapiditate. Textura este aproape burgundă, cu o densitate diferită de cea cu care suntem obișnuiți pentru Soare, dar oferind o eleganță seducătoare. În ciuda unei structuri moderate, taninurile au o aderanţă fermă, vinul oferă un postgust prelung și condimentat, cu caracter de potpourri, lejer toast fin, fructe deshidratate și elemente florale. Păstrați pentru următorii 5- 6 ani. 92 puncte

Asociere: Boeuf bourguignon gătit cu Soare

Soare 2003 

Vintage solar, 2003 a oferit un stil mai blând, mai amabil de Cabernet Sauvignon, sustinut de 18 luni de maturare la stejar, adaptată structurii sale.

Olfactivul reflectă în totalitate profilul vintage-ului cu minunate fructe roșii și negre coapte, prune confiate și gemoase, afumate chiar, întrepătrunse de condimente orientale. Palatinul este sec, dar se simte învăluit și cărnos, cu o notă fermă în ciuda structurii tanice şi acide delicate. Textura seduce prin delicatețea superbă. Cireşe și mirodenii de Crăciun, cu note de lemn dulce, se combină cu fructul încă exuberant, iar atingerea este suculentă, cu un postgust fermecător. Se poate menţine astfel pentru următorii 3-5 ani. 91 puncte

Asociere: Placinta de vânat cu trufe 

Soare 2001 

Din nou, una dintre vintage-urile preferate ale lui Iustin, 2001 a oferit o maturitate excepțională, cu un ciclu perfect care începe cu o iarnă blândă, cu o înmugurire reușită, vreme ideală în timpul înfloririi și maturare lungă, lentă, perfectă, împinsă până la sfârșitul lunii octombrie în condiții însorite, dar nu excesive. Structura este susținută de maturarea clasică de 24 de luni în lemn. 

Olfactivul este expresiv, solar și prezintă fructe confiate, toast, note de lemn dulce și esențe balsamice, cum ar fi coaja de bergamotă, lemn prețios de santal, trabuc nobil, ceai negru.  Palatinul este sec si proaspat, cu un tanin granulat, amintind de taninurile de ciocolata, cu lemn dulce adaugand o anumită dulceaţă fructelor generos confiate.  Aromele sunt bogate și complexe, aproape exotice, cu note de ceai Earl Grey și cafea proaspăt măcinată, finisajul este condimentat și prelung, remanent, cu arome de turtă dulce pe postgust.  Se recomandă decantat, se poate păstra până la încă 6-7 ani. 93 puncte

Asociere: Lièvre a la Royale 

Soare 2000 

Un vintage clasic, gustat aici în magnum.

Olfactivul este încă reținut, beneficiind de efectul de magnum. El se deschide apoi spre grafit, ceai pu’erh, cu puține fructe confiate și arome de plante uscate. Vinul excelează pe palatin, unde aciditatea salivantă care vine în paralel cu textura învăluitoare. Taninurile sunt ușor ferme, dar miezul este încă suculent, cu note de toast, condimente prăjite, ceai negru. Finalul oferă o granulaţie încă fermă, echilibrat de fructele confiate, suculente. Încă structurat datorită efectului de magnum, poate ține pasul încă un deceniu în acest format. 90 puncte

Asociere: File de căprioară cu zmeură și mămăligă cremoasă

Soare 1999 

O recoltă clasică care beneficiază de un regim perfect echilibrat de precipitații/ soare pe tot parcursul ciclului.

Un olfactiv surprinzător de deschis și meridional, cu fructe confiate amestecate cu note de măsline negre și condimente toastate, cu o nuanță de oregano, pe fundal de prune roșii. Tuşe de potpourri și de esențe balsamice mediteraneene apar la aerare. Palatinul este elegant, neted, cu aciditate proaspătă și taninuri cu granulație fină, cu fructe generoase și multă prospețime, cu o notă fin picantă pe fundal. Finisajul este prelung, sapid cu note balsamice și arome de turtă dulce pe postgust.  Încă foarte echilibrat, se poate păstra pentru următorii 4-5 ani. 91 puncte

Asociere: Ruladă de iepure sălbatic umplut cu piure de țelină cu trufe.