Valentin Ceafalău: „Farmecul vinului constă tocmai în imperfecţiunea lui”

Ionuţ-Valentin Ceafalău, 37 de ani

Publicitate
IWCB

Manager de promovare M1.Crama Atelier – Murfatlar

Experienţa în domeniul vinului – 15 ani

Publicitate

Traseu profesional: a debutat în presa scrisă în 2001, la cotidianul Ziua, dar aproape concomitent intra şi în presa de vin ca redactor şef al suplimentului Connaisseur. Membru fondator al proiectului şi redactor şef la Vinul.Ro din 2005 până în 2014, când a devenit manager de promovare la M1.Crama Atelier. Licenţiat în jurnalism, Vali a făcut şi un Masterat în vin la USAMV. Este membru ADAR, medaliat cu aur la Concours Mondial de Bruxelles (pentru 10 ani de jurizare), a fost co-organizator al concursului Premiile de Excelenţă Vinul.Ro (2010-2013) şi co-autor al Ghidurilor Vinul.Ro (2010-2012).

Contacte: valentin.ceafalau@cramaatelier.ro, www.cramaatelier.ro , atelieruldevinuri.com

Pe Valentin Ceafalău nu trebuie să-l provoci ca să-ţi vorbească despre vin. Marea provocare e să reuşeşti să-l faci să se oprească. E şi motivul pentru care i-am aruncat în treacăt întrebările şi i-am spus că nu are decât 3000 de semne la dispoziţie. O palidă răzbunare pentru anii trecuţi, când el dicta în ceea ce priveşte spaţiul editorial.

De obicei, la sfârşitul degustărilor pe care le prezint, spun următoarele cuvinte: „Oferă-i unui om o sticlă de vin şi va descoperi o lume. Învaţă-l să deguste şi va încerca să cucerească această lume!”. Ei bine, eu sunt în poziţia aceea, dar nu cu un rol de „cuceritor”, ci cu unul „explorator”. Cred că este vorba de fascinaţia explorării şi a cunoaşterii. Sunt sute-mii de stiluri şi tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… şi este captivant să descoperi tot mai mult din această lume. Vinul şi descoperirea lui îţi oferă satisfacţii nebănuite şi asta pentru că întotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o construcţie bazată pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Întotdeauna am încercat să abordez vinul dintr-o perspectivă analitică, cât mai obiectiv posibil, însă uneori cred că am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea plăcerea de a-l bea. Au fost cazuri când în faţa mea s-au aflat unele dintre cele mai mari vinuri ale lumii ăsteia (sau poate vinurile cu cel mai bun PR), pe care le-am tratat cumva „sistematic”, cu pixul şi cu carneţelul de notiţe alături, omiţând un pic din aspectul hedonist al degustării.

Farmecul acestui domeniu constă tocmai în imperfecţiunea lui. Chiar şi vinurile mai puţin bune au farmecul lor, pentru că datorită lor te poţi bucura, prin comparaţie, de cele reuşite. A spune că doreşti să schimbi ceva în domeniul vinului este echivalent cu a spune că vrei să schimbi lumea. Totuşi, uneori, un pic de modestie nu ar strica! Este un domeniu în care indiferent cât de mult ai acumula din punct de vedere al cunoştinţelor, şi oricât de mult ai degusta, întotdeauna va exista cineva sau ceva care te va surprinde (plăcut sau mai puţin plăcut!) şi care te va aduce înapoi cu picioarele pe pământ.

M1.Crama Atelier, divizia premium a Murfatlar Romania, reprezintă demonstraţia faptului că o cramă de mari dimensiuni poate să aducă în atenţia publicului vinuri premium şi superpremium. Energia care leagă acest proiect este dorinţa de evoluţie, iar vinurile M1 reflectă din plin acest lucru. Sunt vinuri din terroir-ul Murfatlarului, realizate în stilul Lumii Noi, vinuri sincere, prietenoase, atent realizate, echilibrate, cu mult fruct copt, dens. Asta, ca să nu mai punem la socoteală şi faptul că poartă „amprenta” şi semnătura probabil celui mai cunoscut vinificator român la nivel mondial, Răzvan Macici! Vinurile albe ale Cramei Atelier sunt construite în jurul ideii de fruct galben-copt, exotic, cu o aciditate moderată şi o mineralitate ridicată, în timp ce roşiile afişează o structură catifelată, cu arome dense, gemoase şi pline, trecute prin filtrul maturării de lungă durată în butoaie din lemn de stejar.

Un mare critic de vin (nu-i dau nume, deoarece poate fi găsit în arhiva Vinul.Ro) îmi preciza într-un interviu că „vinurile mari le simţi în urechi”. Îmi este aproape imposibil să respect tiparul acestei rubrici şi să recomand doar cinci vinuri româneşti. Câteva dintre vinurile „care mi-au gâdilat plăcut urechile” sunt Prince Matei 2009, Flamboyant 2009, Sauvignonasse Bauer 2013, primul cupaj Ispita, al cramei Oprişor, spumantul Cuartz al Cramei Gîrboiu, spumantul Bendis rose, Cuvee Charlotte, Merlot Rotenberg, Cuvee Uberland… Însă sunt şi altele! Multe altele!

Restaurantele pe care le recomand cu căldură sunt Lamal şi Hacienda del Sol din Constanţa, Zexe, Vacamuu, Corks, Zen Sushi (Bucureşti) şi Graf (Oradea).