Noul presedinte al Frantei, Francois Hollande, a declarat ca va sustine industria vinului mai mult decat predecesorul sau Nicholas Sarkozy, sustine publicatia Decanter.
Industria vinului este un sector cheie pentru economia Frantei, contribuind cu 7 miliarde de euro in 2011 la bugetul national. Motivele de ingrijorare ale producatorilor sunt liberalizarea drepturilor de plantare, legea Evin, cea care cenzureaza publicitatea bauturilor alcoolice si dezbaterile privind aducerea la nivel zero a consumului de alcool in randul soferilor.
In ultimele zile ale campaniei electorale, Sarkozy, a vizitat un producator de vin din Vouvray pentru a compensa declaratiile anterioare, in care sustinea ca prefera coca-cola vinului. Adversarul sau Francois Hollande a fost insa dintotdeauna un sustinator mult mai convingator al vinului frantuzesc, ultima sa aparitie in compania unui pahar de vin fiind din ziua anuntarii rezultatelor alegerilor.
In cea mai recenta declaratie catre publicatia Revue du Vin de France, Hollande sustine ca “precum orice francez, sunt sedus de excelenta vinurilor produse de tara noastra. Ma bucur de vinuri in compania prietenilor si a familiei si adesea deschid cate o sticla pentru a sarbatori marile evenimente.” In timpul campaniei electorale, Hollande l-a acuzat pe Sarkozy de “tradare a industriei vinului “ si “abandon a legilor care reglementeaza drepturile de plantare”, elemente pe care acesta le considera ca fiind esentiale in sustinerea productiei vinicole franceze.
Industria vinului francez este foarte afectata de legea Evin, despre care se spera ca vor avea loc noi discutii in perioada de mandat a noului presedinte. Cum nici unul dintre candidati nu a prezentat un plan clar de revigorare al domeniului vitivinicol, nu ramane decat de asteptat si sperat.
Cu toata sustinerea promisa, se pare ca noul presedinte si-a atras si antipatia marilor producatori de vinuri prin promisiunea ca va impune impozit de 75 % pentru case de vin cu un profit mai mare de 1 milion de euro, o taxa de mostenire suplimentara pe mosiile mari si o crestere a contributiilor la asigurarile de sanatate. Noul presedinte are antecedente in “amenintarea” marilor producatori inca din campania din 2007, cand a declarat ca “nu imi plac bogatasii”.