Urbologie, nene! Cosmin Dragomir știe cu hot dog-ul, dar și cu mâncarea de legendă

Trei ore și cinci beri m-a plimbat într-o zi fierbinte de iulie Cosmin Dragomir prin istoria veche și nouă a gastronomiei, de nu mai știam dacă să-mi fac un abonament la bibliotecă sau să dau imediat năvală la “Hot dog-ul Expirat”, de care-mi vorbise de-mi lăcrima colțul gurii. Dar cine-i Cosmin Dragomir, vorba cunoscutului cântec?

Publicitate
IWCB

“Jurnalist de mic, care de cinci ani a descoperit lumea gastronomică”, se autodescrie Cosmin foarte pe scurt. Autor de interviuri fără false pudori cu bucătari mai mult sau mai puțin cunoscuți (dar valoroși) ai momentului, scriitor de review-uri de restaurante la ziarul Ring și la Urbology.ro, săpător atent al internetului după cele mai curioase ori mai noi tendințe culinare din toată lumea, pe care le împachetează jurnalistic pentru uzul cititorului dâmbovițean, Cosmin vorbește în cunoștință de cauză și despre fața și despre spatele acestei “industrii a plăcerii”.

Titluri ca “Trei rețete clasice pentru canibali”, “UE pe pâine – ce să mâncați când vizitați țările europene”, “Cele mai ciudate arome de înghețată – de la usturoi la ouă de crocodil”, “Cele mai imbecile întrebări ale clienților din restaurantele românești” sau “Zece motive pentru care trebuie să îi urâm pe vegani și pe vegetarieni” (am citat doar câteva) ar putea da o anumită impresie eronată despre Cosmin, dacă n-ai ști că în spatele acestor găselnițe gazetărești stă, de fapt, un mare respect pentru munca bucătarilor, o pasiune de-a dreptul culturală (și atent cultivată) pentru gastronomie și un mare număr de ore petrecute în documentare. Iar dacă vorbim de documentare, aici se cuvine să explic afirmația de la începutul articolului și să spun că, de ceva vreme, Cosmin Dragomir studiază intens istoria bucătăriei românești (și a bucătăriei, în general, fiindcă spune că nu poți înțelege România dacă nu știi ce s-a întâmplat și în restul lumii). Scotocește anticariatele, bibliotecile și chiar colecțiile private în căutare de documente, mărturii și referiri – autohtone sau ale unor călători – la gastronomia de pe aceste meleaguri și e în stare să te uimească (cel puțin pe mine a reușit) cu istorii, curiozități și lucruri neștiute despre rețete vechi, despre mâncarea și băutura din vremea lui Cantemir, despre primii “chefi expați” ajunși prin secolul al XVI-lea pe meleagurile valahe, despre primele cărți de bucate din Ardeal sau despre țiganii bucătari ai curților boierilor moldoveni și pedepsele ce se dădeau acestora. Pregătește, în urma acestei ample documentări, nu una ci trei cărți, dar evită să dea mai multe amănunte despre proiect, fiindcă i se pare că mai are încă foarte mult de studiat.

Publicitate
IPPU

Spune că preferă să colaboreze cu bucătarii ambițioși și e de părere că marea problemă a industriei HoReCa sunt proprietarii care cred că le știu ei pe toate. “Revelațiile” ultimei perioade, după cum spune Cosmin, au fost hot dog-ul de la Expirat by Irina Hristu & Valos Kalos (inițiatorii conceptului PopUp Dinner), La Bottega del Tartufo deschisă în Floreasca de Radu Rughiniș și… colecția de farfurii inscripționate lansată de Oana Titică (aka Chicineta.ro).