Bun venit în orașul unde pe munți se simt urmele lui Dracula și urmele de schiuri, în farfurii se bat în smântâni Ardealul cu Bucovina, iar vinul turnat în pahare vine din cele mai valoroase crame din România.
Recomandări de Alina Miron – Hobbybucatar.ro pentru Vinul.Ro
Brașovul, un spațiu multicultural, cu tradiție, cu aer curat și împrejurimi de poveste, este locul unde poți îți face, vara și iarna, cele mai frumoase vacanțe. Este de înțeles de ce a devenit orașul preferat al turiștilor străini. De-a lungul anilor, s-a dezvoltat aici o adevărată congregație de localuri bune, în care întâlnești un adevărat cult al mâncării naturale și al vinului de calitate.
Cu sprijinul local din partea prietenilor de la prima cramă din România care a creat vinuri destinate exclusiv HoReCa, am umblat prin Brașov și am ales 22 de locuri bune, în care poți mânca și bea mult mai bine decât acasă! Nu uitați, sunt mii de localuri în Brașov: noi le recomandăm pe acestea pentru că le-am încercat și știm că veți găsi în ele tot ce e mai bun: fie ele restaurante de lux sau localuri elegante, trattorii, bistro-uri sau pub-uri, fiecare ar merita să stea pe primul loc la categoria sa.
De la bucătărie românească și ungurească, la rețete cu inflențe săsești sau mediteraneene, ba chiar și bucătărie mexicană sau japoneză, Brașovul îți stârnește o surprinzătoare poftă de mâncare. Și de viață!
RESTAURANTE DE LUX, ÎN COMPLEXURI HOTELIERE
ARO PALACE, Brașov, complex hotelier, Bd. Eroilor, nr. 27-29; Singurul complex de 5***** din Brașov; Rezervări: Tel: +40268.478.800, +40268.476.699; Fax: +40268.478.889, +40268.475.228; E-mail: hotelaro@aro-palace.ro
Restaurantul Aro Palace este un spațiul dedicat ospitalitatii de peste șapte decenii. Vestigiile vechiului zid al cetății Brașovului sunt conservate aici, în interiorul Centrului Wellness & Spa. Calitatea restaurantului a fost validată de timp și de dăruirea maeștrilor săi în arta culinară. Aici vei găsi preparatele singurei Lady Chef din sud-estul Europei, doamna Cornelia Ghișoi. (Membru World Association of Chiefs Societies, Euro-Toques International și membru în juriile internaționale canadian pharmacy cialis de artă culinară, medalie de argint la ExpoGast Luxemburg, medalie de argint la Salonul Mondial de Gastronomie din Basel, Elveția, medalie de bronz la Olimpiada Gastronomică din Erfurt, Germania, câștigarea titlului „Lady Chef” la Concursul Mondial al Bucătarilor din Dubai, 3 medalii de bronz și o medalie de argint, „International Culinary Cup Kremlin”, Moscova, medalii de argint și bronz la concursul de artă culinară „Internationale Krochkursstellung”, Salzburg, Austria.)
BELVEDERE, Rezervări: +40268.415.575 ; 0735.404.169
Un complex hotelier de patru stele, cu o priveliște de neuitat asupra Brașovului, Belvedere are și un restaurant de înaltă ținută, la propiu și la figurat. Vei găsi aici adevărata „haute cuisineˮ: o bucătărie originală, modernă, sănătoasă, elaborată cu atenție. La momentul actual, restaurantul Belvedere este condus de unul dintre cei mai apreciați și medaliați bucătari din țară, Chef Ioan Florescu. Preparatele se axează pe produse de sezon, proaspete, și îți propun o adevărată călătorie gastronomică. Grație pasiunii bucătarilor, aici fiecare fel de mâncare și băutură joacă un rol vital în educarea simțurilor și a îmbogățirii experienței în arta culinară.
THE GRILL BY RAMADA, capacitate de maxim 100 de persoane; Telefon: +40268.508.009
Este restaurantul unde poți evada din tumultul cotidian și în care te vei simți oaspete de onoare, indiferent că vii din București, din inima Brașovului sau că ești un turist în căutare de spații elegante, concentrate pe calitatea serviciilor.
Situat la intrarea in Brasov, aproape de zona comercială a orașului, hotelul Ramada Brașov este primul și singurul hotel ce apartine unui lanț internațional care excelează prin calitatea și profesionalismul serviciilor oferite. Hotelul oferă cazare în 113 camere de nefumatori (single, double, executive, apartamente, apartament prezidențial) și are un centru de afaceri și un centru de conferinte cu trei săli modulare (Topaz, Aquamarine și Sapphire, cu o capacitate maxima de 50 de persoane, fiecare).
RESTAURANT SAKURA, capacitate maximă: 20 de persoane; Telefon: +40799.911.990
Situat la mezaninul Hotelului Ramada din Brașov, restaurantul Sakura are o ofertă unicat, la ora actuală, în regiune: sushi proaspăt și bucătărie teppanyaki autentică – un spectacol gastronomic, în care mâncarea se gătește chiar în fața ta. Comesenii interacționează între ei, dar și cu bucătarul, deoarece sunt așezați la mică distanță de plită, la mesele integrate de jur împrejurul acesteia. La restaurantul Sakura de la Ramada sunt două plite, amble perfect încadrate în ambientul restaurantului. Ia cina aici și nu vei regreta: va fi o experiență de neuitat.
BISTROURI ȘI RESTAURANTE ÎN CENTRUL VECHI DIN BRAȘOV
Albert, Bed & Bistro, Strada Republicii, 38; Telefon +40722.886.054
Cotat cu 4,5 puncte din 5 pe Trip Advisor și aflat în top zece între cele peste două sute de localuri din Brașov (la un moment dat chiar pe locul 1), Albert Bed & Bistro este remarcabil. Fie că te cazezi aici sau vii doar că să iei masa, oferă-ți ocazia să simți cum timpul curge mai lent. Bea un pahar de vin în timp ce aștepți mâncarea și amintește-ți că așteptarea hranei este privilegiul tău. Bucură-te de atmosferă, care este cu totul specială: beciul bine iluminat, renovat, este pus în valoare de un mobilier confortabil, stilat și de detalii luxoase (arhitect: Laviniu Vulcan).
„Mușchiul de vită este luat de la un producător localˮ, ne spune Antonela Panțuru, proprietara afacerii (împreună cu soțul ei). „Pastele sunt făcute de casă, dulceața de afine este făcută și ea de casă, pâinea și baghetele – la fel. Marșăm pe vinuri românești, puține sunt internaționaleˮ. De altfel, obsesia multor proprietari de bistrouri din Brașov este să susțină producătorii locali, alimentația naturală și gătitul slow food. Cultul pentru hărnitor și natural este prezent, desigur, și la Bistro Albert. Au pornit acum câțiva ani, iar beciul casei a fost transformat în bistro după o muncă de doi ani. Merită cel puțin o vizită. Dar s-ar putea să revii.
Vino e Sapori, Str. George Barițiu, nr. 13 (în Centrul Istoric, la doi pași de Piața Sfatului); Rezervări: +40368.468.593 / +40733.811.174; Capacitate restaurant: 30 locuri
Denis și Gabriela, el chef și italian, ea designer și româncă, s-au întors în țară după aproape două decenii locuite în Italia. S-au stabilit în Brașov, locul ei de naștere, acum cinci ani, unde au deschis Vino e Sapori, chiar de 8 Martie. Pasiunea lui Denis pentru gastronomia românească și mediteraneană se potrivește cu atmosfera din Brașov, unde turiștii străini, dar și brașovenii, vin special pentru preparatele home-made și ambientul familiar.
Am gustat câteva dintre preparatele lor. Nota zece! Înghețata e făcută de casă, cu ingrediente naturale. Are un gust fin, delicat și ușor de recunoscut și am primit-o lângă un ștrudel de mere cald și crocant. Mușchiulețul de porc cu spanac, în foietaj, este poate un clasic, dar greu de nimerit de bucătarii fără experiență. Dar aici, spanacul tras în unt cu un pic de usturoi se simte bine în foaia fragedă de foietaj, iar carnea e făcută perfect, moale și suficient de suculentă.
PUB-URI ȘI LOCALURI
La Ceaun, Str. Republicii nr.17 (intrare din str. M. Weiss); Telefon +40735.153.148 (Ceaun Iute); +40773.727.990 (Ceaun Tihnit)
Nu există nici o ciorbă mai bună, în tot Brașovul, decât cea de la La Ceaun… O spunem pe gustate! Proprietarii localului au pornit acum trei ani cu un concept simplu, dar de impact: aveau un local mic, iar afară o masă lungă, unică, din lemn. Aici se putea consuma unul dintre cele două sau trei feluri de ciorbă adusă zilnic, făcută undeva lângă Brașov, la țară. Oamenii veneau, comandau, mâncau laolaltă, iar adesea plecau prieteni. Și uite-așa s-a dus vorba despre gustul altfel al ciorbelor de la La Ceaun.
Mâncarea de aici se gătește la sat, în Sânpetru. Proprietarii au vrut ca gătitul să fie făcut de femei care nu sunt chef-i cu școală, ci bucătărese autentice, talentate, din mamă în fiică. Așa au văzut ei conceptual și drept este că a fost unul bun! Mâncarea se face (desigur!) la ceaun de tuci. Se gătește dis-de-dimineață (o ciorbă temeinic făcută „la grămadă” durează chiar și patru ore), apoi se aduce cu mașina la Brașov. Toată mâncarea de la Ceaun se consumă imediat după prânz, într-un ritm uimitor.
Ceaunul Tihnit și Ceaunul Iute se adresează celor care vor fie să stea și să așeze ciorba și pâinea lângă o vorbă, fie să mănânce pe fugă, cu un ochi pe ceas și altul pe smartphone, gata să să o tulească la treburi imediat ce s-au șters la gură. Managerii se pregătesc să deschidă un nou spațiu în Piața Sfatului: vor muta acolo Ceaunul Tihnit și îl vor lăsa pe cel Iute aici, în strada Republicii. Turiștii care caută mâncare românească pură, autentică, pot fi aduși aici din toată inima. Meniul e restrâns: ciorbe, tocane și plăcinte de casă. Dar probabil că nimeni nu se va plânge. Dimpotrivă, mulți vor mai veni!
Millenium Pub&Café, Strada Negoiul 14; Telefon: +40268.412.363
Când dai peste un local unde cei mai mulți clienți se recunosc unul pe altul pentru că vin des aici, știi că modul de gătire și servirea nu se schimbă prea des (dovada că astfel poți regăsi aici același fel delicios pe care l-ai mâncat și data trecută. Lucru care, de altfel, le lipsește multor restaurante sau bistro-uri românești). „Foarte mulți clienți se simt la noi ca acasăˮ, spune Luminița Barbu, director, atunci când remarc familiaritatea clienților cu spațiul localului. Care are, de altfel, un ambient foarte călduros, mai degrabă de cafenea sau pub.
Mușchiul de vită cu sos de struguri este unul dintre felurile cheie, de mare clasă, din meniul de la Millenium. Eu i-am asociat un Milenium Roșu de la S.E.R.V.E. (poate nu doar o coincidență de nume!) Un desert special este Camembert-ul copt la cuptor, servit cu dulceață de afine. Coacerea îi dă brânzei un gust foarte interesant, se simte mai bine maturarea și are o aromă mai așezată.
Alte localuri recomandate:
Am Rosenanger, Piața George Enescu, Brașov (puteți ajunge aici prin gangul de lângă Biserica Sf. Nicolae, din Piața Sfatului, sau de pe Michael Weiss), contact: +40268.417.416
Un restaurant care continuă tradiția săsească pe meleagurile românești. Pitoresc, colorat, prietenos, îți va pune pe masă preparate din Țara Bârsei, dar și feluri cu parfum tradițional sau de bucătărie internațională. Sunt foarte bine concentrați pe vinuri: cere opinia celui care te servește pentru a asocia vinul potrivit la ceea ce comanzi.
Bella Muzica, Piața Sfatului nr. 19, Telefon: +40268.477.956 (Hotel); +40268.477.946 (Restaurant)
Amplasat într-o clădire veche de 400 de ani, cu o arhitectură neoclasică, declarată monument istoric, hotelul și restarantul te vor impresiona. Aerul medieval, aproperea de Piața Sfatului și meniul tradițional fac din acest loc un preferat al turiștilor de toate felurile. Deși mult timp a fost doar hotel, respectiv spațiu de cazare, Bella Muzica a devenit, după o întrerupere de două secole, și spațiu de servire a mesei. Restaurantul este renumit astpzi pentru preparatele mexicane, ungurești și românești. De încercat!
Bistro de l’Arte, Str. Piața Enescu, nr. 1 bis, Telefon +40722.219.980, Facebook
Bistro cu specific românesc, adaptat la sezon, concentrat pe bucătărie românească autentică și ingrediente naturale, bio. Cereți meniul zilei și terminați cu un desert și o „cafeaˮ de rooibos. Făcută din ceai rooibos măcinat, pus la espressor, are un gust fabulos servită cu miere și lapte. Unde mai pui că vine cu mulți antioxidanți, fără să crească tensiunea.
Bistro Stradivari, Piața Sfatului, Telefon +40720.151.855
De la stradă pare un bistro simplu, dar localul îți va oferi o surpriză de zile mari. Dacă ai un eveniment, o petrecere, fă o rezervare la subsol. Spațiul beciului este amenajat boierește, cu un lux aproape somptuos (același Laviniu Vulcan, de la HV Architects, despre care îți pomeneam și în deschiderea topului). Dacă ai ceva întâlniri în timpul zilei, poți sta sus, în restaurant, iar pentru un prânz simplu poți lua masa pe terasa acoperită (singura de acest fel din Piața Sfatului), ca să nu ratezi priveliștea asupra pieței, Turnului Alb și muntelui Tâmpa. Dacă vrei să afli mai multe despre bucătărie, răsfoiește site-ul și vei găsi cel puțin două articole despre bucătăria românească reinterpretată pusă în practică aici de Chef Alexandru Vreme (aici și aici).
Casa Românească, Piata Unirii nr. 15, telefon:+40268.513.877
Într-un decor de han rustic, Casa Românească servește (cum altceva?) rețete din bucătăria noastră tradițională. Jumări de porc cu ceapă, ficăței în sos de vin, bulz sau supă de găină cu găluște, totul e exact așa cum știi de la mama de acasă… sau chiar mai bun.
Casa Tudor, Avram Iancu, nr. 58; Telefon: +40268.428.070; +40728.830.340; restaurantcasatudor@sergiana.ro
Localul preferat al multor brașoveni, Casa Tudor îți va plăcea cu siguranță și în calitate de turist. Stai pe Prispă, în Pod sau intră în Casa Mare și comandă bunătățile de pe meniu. Plita de afară, unde se fac fripturile, fie vară, fie iarnă, atrage privirile tuturor. Poți comanda carne de toate felurile şi pește. Meniul e o culegere de prospeţime, gust şi rafinament: supă de midii şi chefal, aromată cu vin alb, cu accente proaspete de lămâie şi verdeţuri, saramură de crap sau file de biban de mare, ciolan pe varză, reinterpretat în mod magistral, tocăniţă picantă din cerb şi mistreţ, antricotul de vită cu ghimbir şi grătare spectaculoase de Angus.
Dei Frati, Piața George Enescu, Brașov, Telefon: +40724.216.028, Facebook
Un bistro de familie, cu mese și spații intime, dar în care pasiunea pentru paste hand-made și hrană naturală atrage ca un magnet atât turiști, cât și localnici. Recomandat pe Trip Advisor și un reper în gastronomia brașoveană. Vei găsi pe site-ul nostru un interviu publicat și în ediția tipărită, cu cei doi frați care au deschis acest local: vei afla povestea locului și vei vedea cum se fac aici pastele proaspete.
Festival 39, Str. Republicii, nr. 62, Telefon +40743.339.909
Veți regăsi aici o atmosferă intimă, de cafenea din anii ’30, adică de început de perioadă interbelică. Proprietarii cafenelei au adus în Festival 39 accesorii originale din acei ani, care te vor face să te simți ca și cum te-ai fi întors în timp. Nu știm dacă și gusturile culinare ale consumatorilor sunt exact la fel ca atunci, dar cert este că la Festival 39 au și o bucătărie atipică. În meniu: caise marinate, servite cu înghețată de vanilie. Sau piept de pui în crustă de ouă, cu sos de muștar și miere. Și altele, care merită încercate!
Gott, Restaurant, strada Goth Johan Nr. 2, telefon +40268.472.203
Un restaurant cu specific italian, în care îți va plăcea mâncarea proaspătă, dar și decorul luminos, cu vedere la două străzi foarte circulate. Desupra restaurantului există și spații de cazare.
Keller Steak House, Str. Apolonia Hirscher, nr. 2, Website http://www.kellersteakhouse.ro/: Telefon : +40268.472.278
Situat în Centrul Istoric al Brașovului, într-un ambient rustic, boieresc, Casa Keller este primul Steak House din Transilvania. De încercat fripturile din vită argentiniană, lângă care poți servi liniștit un vin roșu românesc. Vinurile de aici sunt oricum de colecție: dacă stai mai mult în Brașov, merită să revii.
Ma Cocotte, Strada Nicopole 34A, Brașov, telefon: +40741.671.596, Facebook
Multe topuri culinare dau Ma Cocotte drept un loc unde se mănâncă bine. Noi ți-l recomandăm însă și ca pe un loc în care te vei bucura de satisfacerea a mai multe simțuri, mai ales cel vizual. La bistro Ma Cocotte accentul este pus pe ambient, hrană naturală, ingrediente ecologice și delicatese hand made. Feluri arătoase și dichisite până la cele mai mici detalii, la fel ca și spațiul unde vei lua masa.
Pilvax, Str. Michael Weiss, 16, Tel: +40268.475.829
O atmosferă plăcută și simplă te întâmpină în Pilvax, localul cu bucătărie ungurească ce îți va reaminti gustul savuros al gulașului. Dar supa de pește sau friptura de vită din Transilvania sunt și ele de încercat. Cere tăiței cu varză sau găluște cu prune. S-ar putea să te îndrăgoseșteti de acest fel, pe care vrei dori să îl mai faci și tu, acasă.
Trattorian, Piața George Enescu 14-15, Brașov 500031, Telefon: +40772.222.555, Facebook
Un ambient în care îți vine să rămâi cât mai mult timp: prietenos, călduros și familiar. Poți veni inclusiv cu animalul de casă. Pizza este făcută la cuptor cu lemne, la vedere, și are un gust cu totul deosebit. Sau încearcă pastele cu creveți și alte preparate italienești. Dacă nu ai poftă de preparate mediteraneene, au aici și niște burgeri abolsut delicioși. Nu uita un pahar de vin, lângă oricare dintre preparate.
Vlahia Restaurant & Lounge, Piața Sfatului, nr 5, Telefon: +40757.868.140, Facebook
Unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Piața Sfatului, Vlahia INN apare în toate topurile cu locații din Brașov. Gastronomia este românească, simplă, dar savuroasă, iar vinurile – pe măsură. Locația are un specific decorativ aparte: separeurile sunt amenajate ca niște camere dintr-un castel nobiliar din vechime. Seri cu muzică live.