Degustarile pe verticala reprezinta un prilej de bucurie pentru orice pasionat de vinuri. Fie ele si mai scurte. Pentru cei mai putin familiarizati cu termenul, o „verticala“ presupune degustarea aceleiasi „etichete“, provenita insa din ani de recolta diferiti. In acest mod iti poti face idee de evolutia vinului de la o recolta la alta, de modul de producere si de intentiile viitoare ale producatorilor.
De o astfel de degustare s-au putut bucura participantii evenimentului organizat la sfarsitul lunii noiembrie, la restaurantul GBar – Coffee and Wine, din Bucuresti. De fapt, au fost doua degustari pe verticala: una cu trei recolte diferite ale vinului Chardonnay Theia, produs de Cramele Halewood, si cealalta cu trei vinuri Cabernet Sauvignon Cantvs Primvs, produs de catre Vitis Metamorphosis, joint-venture dintre Cramele Halewood, Marchesi Antinori si enologul Fiorenzo Rista. Acesta din urma, alaturi de somelierul Marius Bratu, a fost cel care a ghidat degustarea si a dat explicatii celor mai curiosi dintre cei prezenti.
Cele trei recolte de Theia Chardonnay, 2009, 2010 si 2011, arata o buna constanta a calitatii, diferentele fiind date in special de conditiile climaterice din anii respectivi, dar si de evolutia la sticla a vinurilor. Theia 2009, este un vin evoluat, cu arome florale dulci, combinate cu tonuri de grapefruit si unt, si cu o aciditate buna, minerala. Recolta 2010 a acestui vin este „victima“ anului viticol mai putin reusit. Aromele floral-fructate sunt mai putin intense, fiind dominate de lemn, gustul este mai suav si are o aciditate mai joasa, care uneori nu rezoneaza in aceeasi nota. Theia Chardonnay 2011 este cel mai reusit membru al acestei familii, lemnul stand intr-un bun echilibru cu aromele de flori de tei, unt si coaja portocala. Este sustinut de mineralitate, cu aciditate vioaie, aproape metalica.
La fel ca Theia, Cabernet Sauvignon-ul Cantvs Primvs s-a prezentat tot in trei recolte diferite, 2007, 2008 si 20009. La toate trei se simte influenta vinificatiei de scoala italiana, orientata spre vinuri concentrate, cu un aport considerabil al lemnului. Cel mai in varsta Cantvs Primvs, recolta 2007, impresioneaza printr-o tinuta eleganta si prin tipicitate, timpul rotunjindu-i taninurile dense si aducandu-i arome de bacanie, ciuperci si cerneala alaturi de cele de fructe negre. Varianta 2008 a lui Cantvs pare mai supla la primul contact, datorita notelor dulcege, insa evolutia sa gustativa arata un vin sustinut, cu o coloana vertebrala formata pe taninuri astringente si aciditate. La fel ca in cazul vinului Theia, ultimul reprezentant Cantvs Primvs este si cel mai bine structurat, numai ca in acest caz via de provenienta este una diferita de anterioarele. Catvs Primvs 2009 este un Cabernet tipic, incordat si puternic, construit mai mult in directia fructului si mai putin in cea a lemnului, cu arome de fructe negre si condimente, completate de cele de piele si fan uscat.