La fiecare sfarsit de an magazinele se umplu de ghirlande, globulete si mosi craciuni. In centrele oraselor se organizeaza targuri dedicate sarbatorilor de iarna unde se comercilizeaza in special produse traditionale – preparate din carne de porc, jucarii, lumanarele, caciulite si manusi din blana, etc.
Cele mai recunoscute si spectaculoase astfel de targuri de Craciun sunt cele din Germania, tara care a creat un adevarat curent turistic in acest domeniu. In fiecare an aceste targuri aduna din ce in ce mai multi comercianti care starnesc curiozitatea a milioane de vizitatori si cumparatori. Fiecare oras german organizeaza astfel de piete, unele avand parca o adevarata industrie, cum este Berlinul unde se organizeaza aproximativ 60 de astfel de targuri, ajungandu-se la cateva sute bune pe intreaga Germanie.
Aceste evenimente au la baza obiceiul stravechi al targurilor tinute pe parcursul intregului an. Cele din perioada craciunului erau mult asteptate mai ales datorita atmosferei speciale care se crea. In secolul al XIVlea in cadrul targurilor de iarna se comercializau doar resurse necesare supravietuirii sezonului rece, insa ulterior au devenit o traditie indragita a vacantelor de iarna si o modalitate frumoasa de a intra in spiritul Craciunului.
In frigul iernii, comerciantii isi intindeau marfurile pe marginea drumului, infofoliti in haine groase de iarna si cu un pahar de vin fiert in mana, in asteptarea cumparatorilor, care nu intarziau sa apara pentru a-si umple cosurile pentru sarbatori si sa mai stea la un pahar de vorba. O buna ocazie de socializare in serile reci de iarna. Primele astfel de targuri tineau doar cateva zile si spre doesebire de casutele din lemn frumos aliniate din targurile moderne, initial negustorii isi intindeau marfurile pe jos protejandu-le de inghet cu paturi sau tinandu-le in cosuri.
Pietele vechi si castelele medievale sunt cele mai fermecatoare locuri pentru astfel de targuri, adaugand un plus de feerie si mister serilor geroase de iarna. La inceput organizate in jurul bisericilor, pentru a atrage enoriasii la slujbele de sarbatori, cu timpul aceste targuri au ajuns sa ocupe intreg centrul oraselor. Se pare ca o dezvoltare importanta au cunoscut in perioada lui Martin Luther care a instituit noi obiceiuri de Craciun. Inaintea epocii sale schimbul de cadouri se practica in ziua sfantului Nicolae, pe 6 decembrie, sau de sfantul Martin, pe 11 noiembrie. Luther este cel care a sugerat ca cei mici sa primeasca daruri in seara de Craciun.
In Germania aceste targuri incep in ultima saptamana a luni noiembrie sau cel tarziu la inceputului lui decembrie. Cu strazi imbracate in straie de sarbatoare, plimbari in carusele de moda veche, decoratiuni de Craciun lucrate manual, concertele de colinde, vin fiert condimentat, targurile de iarna imbina traditia si distractia specifica sarbatorilor de iarna. Gerul naprasnic este domolit de atmosfera calda a targurilor, inmiresmata cu arome de castane si carnati prajiti, biscuiti din ginger insiruiti langa figurinele de marzipan si alte dulciuri.
Iata cateva din deliciile acestor targuri:
Stollen – paine traditionala de Craciun cu fructe uscate, nuci, condimente si zahar pudra Glühwein – vin fiert condimentat Nürnberger Rostbratwürste – carnati de Nurenberg, prajiti pe gratar Lebkuchen – turta dulce cu ghimbir Zigerkrapfen – gogosi cu crema de branza Bratäpfel – mere coapte Gebrannte Mandeln – migdale prajite Maronen – castane prajite Marzipanbrot – paine din martipanDaca nu mai aveti timp anul acesta sa le vizitati, dar vreti sa duceti acasa spiritul acestor targuri iata o reteta de vin fiert care va va imiresma intreaga casa si cu care va puteti incalzi dupa o bataie cu zapada sau o sesiune de sanius sau ski.
Glühwein:
Se pun toate aceste ingrediente intr-o oala, se amesteca bine, se tin timp de o ora la foc mic, astfel incat sa nu fiarba tare. Se strecoara resturile de condimente si se serveste in cani mici, la care se adauga optional un shot de brandy, kirsch sau alt lichior.
Sarbatori inmiresmate sa aveti !