Sfatul “vinologului”: Vin „sarbautorile“!

Articol de Cosmin Tudoran /

Publicitate
IWCB

Sau, vorba unui prieten, „vin sarbautorile“… Liste. Vei fi plin de liste. O sa ai lista de cadouri, pachete, rude de sunat, medicamente, vei avea pana si o lista de intretinere. E clar, Craciunul e dedicat porcului, cat si alimentarii pe masura. Iar la momentul asta, in loc de Colebil, Metroclropramid, Dicarbocalm sau Ranitidina, mai bine pui pe lista altele. E cazul sa treci la substante „medicinale“ mai placute, sub forma lichida, bine aromate. Clar vei face macar o vizita de Sarbatori, asa ca te invit sa deschizi lista pentru vinuri.

Craciunul „carnivor“

E sezon greu digestiv, asa ca mergem numai pe rosii. Incepem cu o sticla ce poate reusi in absolut orice conditii, de la cele mai grele, la cele mai usurele. Pe acesta l-as vedea-o intr-un caz de „semiobscuritate“, oleaca de romantism „incizmulit“ cu piele rosie, la o post-cina romantica. Un foc in camin, o piele de oaie pe jos, doua pahare Riedl facute special pentru Cabernet Sauvignon si Cuvee Andrei-ul de Avincis. Ah, cum va lega vorbele si va invalui papilele dupa carnea savurata cu nesat! Desi e un vin de 2010, e bine structurat, cu tente de coacaze negre, piele, ciocolata, un post gust de piper negru, zdrobit si visine ultra coapte. Tot negre. Toarna in pahar pana sub jumatatea cupei si, te rog, tine paharul de biscuite. Nu lasa amprentele pe pahar, ca vei fi plin de crema cu care inviti craciunita la masaj. Da, cred ca e un bun liant! Si pun pariu ca cel mai tanar vinificator al tarii asta si-a propus. Sa inlesneasca stari savuroase, pe muzica, unui vin carnos, puternic si sustinut.

Publicitate

In loc de „urari de bine“ si colinde…

De Sarbatori ai de vizitat niste oameni cu care nu prea ai multe discutii? Sa zicem ca esti obligat de partenera sa mergi cu colindu’ la „sefa“, cu care trebuie sa se puna bine! Iar cum nu poti sa mergi cu mana goala, propun sa pui mana pe o sacosica in care sa vari doua vinuri. Unul pentru start-up, altul pentru „finish“. Baga de seama, iei un vin dintr-o gama de vinuri pretioase, facut pentru cunoscatori. Poarta exact numele actului pe care l-ai fi facut, dar, din dragoste si sportivitate, n-ai facut-o. Paradoxal si simpatic, nu? Ei bine, vinul din gama Bacanta, produs de Crama Garboiu, te poate ajuta sa transmiti doua mesaje. Unul pentru sotie, celalalt pentru gazde. Alege Feteasca Neagra de 2009, un vin linistit, cu un alcool de 14.5% Notele de lemn, ciocolata si vanilie vor domina fructul copt. L-as vedea chiar la masa de seara, inaintea desertului. Elegant, ca sefa sefei tale, combina prunele uscate cu visinele coapte, mai ceva ca Excell-ul „corporate“ si mail-urile „fie ca Sarbatorile…“. Taninos, usor astringent, e bine structurat si facut sa dezvolte evolutia gustativa. Pe langa ea, va dezvolta si evolutia discutiei la masa, daca ai sansa de a-ti se degusta cadoul. Desi, am impresia ca gazdele vor fi egoiste si vor ascunde punga de la primire. Asta e semn si mai bun. Mai ales cand sotul-sefei-sefei tale va deschide observand a doua sticla: Flamboyant 2009 Davino. Cu asta rupi gura targului si opresti emisiunea „Vocea Romaniei“, la care se uita pana si buldogul familiei. Cupaj de trei minunatii, la 14,8 grade alcool si 95 de puncte vinul.ro. Crede-ma ca te ajuta mai mult decat vei putea spera! Venit de pe ruta Dealu Mare, acest Bordeaux romanesc, format din Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra si Merlot, te trimite spre vinurile mari ale Lumii Noi. Cu tenta de smochina, stafida si coacaze, vinul are o mare eleganta si prezinta finete. E clar vin de palavre si trebuie purtat spre pahar cu o decantare provizorie. Are un gust dens, concentrat si te obliga la respect prin echilibru si amplitudine. Asadar, cuceresti doua redute cu doua vinuri bine alese. Nu te uita la buget, respectul se traduce uneori si-n lei.

Placerea vinovata a „vinologului“

Spre finalul articolului am lasat vinul cu care as deschide eu discutiile de inainte si dupa mesele de Craciun si Revelion. Ai invitati sau nu, mi-ar placea sa-mi pun sortul de somelier si sa-mi port invitatul/invitatii prin tot ritualul servirii unui vin bun. Cu sau fara gheridon, as aduce decantorul, lumanarea si as prezenta Prince Matei-ul de 2008, de la Vinarte. M-as infatisa mandru de o alegere buna, cu un preferat. Merlot de o evolutie fina, cu un balans excelent intre aromele de fructe concentrate, tanini vigurosi si aciditate vioaie. „Dragii mei, simtiti atacul usor, catifelat si imediata senzatie de prune uscate, chiar afumate?“, va suna intrebarea mea care, pe fetele prezentilor poate naste diferite reactii. Oricum, vizitatorii se vor bucura, ca recunosc vorbele tale in ceea ce au in pahar, fie ca sunt cu ochii pe cine le-a mai dat „Like“ pe Facebook. Eu m-as duce pana la final cu descrierea. Asigura-i ca e un vin cu final dens si complex, ca viata pe care o au. La multi ani!