Imaginati-va ca ar exista un an in care, toamna, n-ar mai exista sarbatoarea recoltei la SERVE. Asa-i ca nu prea aveti cum? E un eveniment care a intrat in ADN-ul iubitorilor de vin din Romania si pe care numai obligatii mult prea puternice te pot impiedica sa-l ratezi. In fond, o vizita in Ceptura te ajuta sa-ti formezi o parere despre intreaga recolta din Dealu Mare, iar asta e foarte important, poate si pentru ca iti faci din timp economii pentru vinurile care vor iesi, mai la anul, mai peste doi-trei, pe piata. Dar ce mai este frumos in orice vizita la SERVE este ca, pe langa faptul ca reintalnesti amici din toata tara, ai parte, an de an, de tot felul de surprize. Si nu va ganditi aici numai la posibilitatea degustarii unor vinuri mari sau a musturilor ce vor deveni, la randul lor, alte vinuri de referinta. An de an, Mihaela De Poix, Aurel Rotarescu, Dan Savulescu si ceilalti membri ai echipei incearca sa ofere ceva nou in program, asta pe langa sacul de informatii cu care, vrei, nu vrei, te capatuiesti pe toata durata vizitei. Anul acesta, pe langa degustarea de vinuri, pe langa meniul savuros, realizat, ca si anul trecut, de Terra Carpatica, participantii au avut ocazia sa-si demonstreze cunostintele si maiestria in arta asamblajului, adica au conceput, dupa gustul si inspiratia lor, variante pentru ceea ce va fi Cuvee Charlotte 2012. Trei echipe stabilite prin tragere la sorti au primit, fiecare, cele cinci vinuri selectate pentru Cuvee-ul de top si au incercat sa impresioneze un juriu, ales si el tot prin extragerea de biletele. Pot sa va spun ca s-a muncit, fiecare echipa realizand cel putin trei variante, care mai de care mai surprinzatoare. Au rezultat fie vinuri gata de imbuteliere, fie vinuri care ar mai avea nevoie de un cincinal de rotunjire pentru a putea fi aratate consumatorilor. Dar fiecare varianta a avut sustinatori, fiecare vin fiind catalogat de la bun in sus. Nici nu aveau cum sa fie altfel, pentru ca, pana la urma, indiferent de proportiile folosite in asamblaje, materia prima era de calitate…
2013, o recolta de calitate
Dupa traditionala vizita in vie a urmat degustarea. Ne-am luptat cu o selectie de calitate, in care figurau vinuri noi, abia aparute pe piata, dar si vinuri care au intrat deja in manualul de istorie al vinului romanesc. O sa fac o scurta trecere in revista… Terra Romana Sauvignon Blanc + Feteasca Alba 2012, mai complex, mai dens decat in momentul aparitiei, dar si cu o aciditate putin mai domoala, ceea ce-i ofera acum o exprimare mai feminina. Apoi, in premiera absoluta pentru cei mai multi, Terra Romana Milenium Alb 2012, un cupaj de Sauvignon Blanc si Riesling, in care isi mai fac loc mici cantitati de Feteasca alba si Chardonnay, un vin cu nas complex, cu un final placut, cu note tonice, dar cu o aciditate inca nestapanita, semn ca vinul, inca tanar, va avea ceva de spus multi ani de acum inainte. Terra Romana Chardonnay 2012, mai elegant in arome decat fratele sau mai mare, dar nu atat de dens, de corpolent. Intalnirea cu vinurile albe nu se putea incheia fara Cuvee Amaury 2011 (Sauvignon Blanc + Rhein Riesling), un vin care, pe masura ce trece timpul, devine parca si mai bun. Ne-am luat apoi ramas bun de la Terra Romana Rose 2012, vin pe care il mai puteti gasi doar prin cateva restaurante sau daca aveti pile la producator si am trecut in zona rosie, unde ne-a intampinat Terra Romana Milenium Rosu 2011 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca neagra), acelasi vin placut, cu corp sprintar, dar parca mai bogat in arome. Cu notele de hidrocarbura mult mai estompate ca la precedentele recolte, Terra Romana Feteasca neagra 2011 a devenit o surpriza placuta. Corp zvelt, complex aromatic dominat de prune usor afumate, piper si ciocolata. Pacat de finalul usor alcoolic. Mai echilibrat (doar 13%vol.alc.) Terra Romana Cabernet Sauvignon 2011 este inca tanar, dominat de note vegetale. Dar are un viitor. Finalul degustarii a apartinut campionilor: Cuvee Charlotte 2010, Cuvee Charlotte 2007 Magnum si Cuvee Alexandru, vinuri pe care va recomand sa le cunoasteti prin intermediul propriilor papile, nu din povestiri. A urmat vizita in crama, cu degustarea de musturi, care ne-a convins ca Aurel Rotarescu nu a exagerat cand a spus ca 2013 este un an care se apropie de exceptional. Si chiar daca ploile venite la sfarsitul lui august au afectat cam 10% din recolta, echipa SERVE se bucura. Eu, unul, ma pun pe facut economii…