Daca acum cativa ani, la targurile si expozitiile de vinuri organizate in Romania participantii puteau fi numarati cu ajutorul degetelor de la maini, de aproape doi ani, se simte un interes mult mai mare al acestora vizavi de astfel de manifestari. Una dintre cauze pare sa fie evolutia calitativa a pietei vinului, care a dus la o crestere naturala a numarului de oameni interesati de domeniu. O a doua este legata de importanta sociala a unor astfel de evenimente, producatorii considerandu-le un bun prilej de a-si promova vinurile direct catre consumatorii finali, in timp ce tot mai multi pasionati de vinuri de la noi le percep a fi o buna oportunitate de educare si socializare. In urma vinurilor degustate in cele trei zile ale targului GoodWine, am incercat sa realizam o analiza a catorva dintre producatorii de vinuri prezenti, trecand in revista atat calitatea vinurilor, cat si atentia pentru imagine a acestora.
Casa Olteanu
Producatorul din Iasi a prezentat la GoodWine atat Gama Muzicala, linie private-label creata pentru un client privat, cat si cele mai noi vinuri din recolta 2011. Feteasca Regala Gramma 2011 merge pe aceeasi linie ca si recoltele anterioare (prospetime data de aciditate), avand un plus la capitolul mineralitate, in timp ce Cuvee Visan 2011 se exprima destul de unitar, cu o structura data de alcool si aciditate. Cupajele Do, Sol si Mi au fost create pentru a se adresa consumatorilor care cauta vinuri albe mature, ce castiga structural in urma evolutiei la sticla.
Jidvei
Jidvei a reusit, de departe, sa faca cea mai placuta surpriza a targului, poate chiar a acestui inceput de an, prezentand la GoodWine gama Owner’s Choice, vinuri din 2011 ce poarta numele de Ana si Maria. Intentia Jidveiului de a se adresa cu aceasta gama segmentului premium de consumatori este justificata atat prin prezentarea gamei, una foarte eleganta, cu o linie simpla, dar foarte atragatoare, cat si prin calitatea vinurilor din sticla. Trei dintre vinuri au fost realizate impreuna cu vinificatorul Marc Dworkin, Feteasca alba, Pinot Gris si Chardonnay, iar cel de-al patrulea, un Muscat Ottonel, de catre enologul Ioan Buia. Colaborarea cu Marc Dworkin a adus producatorului din Tarnave, al carui potential este unul foarte mare, o mult asteptata schimbare de abordare in vinificare. Vinurile au o tinuta expresiva, cu o constructie aromatica ce merge catre stilul clasic, complex, cu o rotunjime structurala, cu toate ca au o aciditate crocanta, tonica.
Domeniile Samburesti
Avand un „background” nu tocmai de invidiat, Domeniile Samburesti reusesc sa-si imbunatateasca usor stilul de vinificatie. Spun usor, pentru ca aici inca mai sunt cateva reglaje de facut in ceea ce priveste lucrul cu vinificarea in baricuri de lemn. Chardonnay-ul Chateau Valvis 2010 si Merlotul Domeniile Samburesti 2009 par sa fi ajuns la un inceput de sfarsit, ambele prezentand usoare dezechilibre, cu o evolutie gustativa destul de fortata, din cauza alcoolului. In schimb, Cabernet Sauvignon Chateau Valvis 2010 vine cu un plus de densitate si expresivitate, lucru ce-i garanteaza cel putin inca doi ani de viata.
Vinicola Averesti
Acest producator a reusit sa faca din aciditatea specifica zonei, poate cea mai mare din tara, unul punctele de atractie ale vinurilor prezentate, toate recolta 2011, imbracand-o destul de bine cu ajutorul componentelor aromatice. Zghihara de Husi Povestesti, Aligote Indragostesti si Feteasca regala Cinstesti au o buna tipicitate si reprezentare aromatica, fiind foarte prietenoase si proaspete, in timp ce Cuvee Dragostesti, Feteasca Regala Daruiesti si Feteasca regala Cuceresti se exprima si cu ajutorul zaharului rezidual, care se imbina destul placut cu caracterul citric si mineralitatea vinului.
Cotnari / Casa de Vinuri Cotnari
In timp ce alti producatori de talia Cotnariului si-au anuntat inca de anul trecut ca vor acorda atentie vinurilor segmentul premium, crescand astfel nivelul asteptarilor, producatorul moldovean a comunicat acest lucru abia la GoodWine, unde si-a si prezentat noile vinuri, create prin „divizia” Casa de Vinuri Cotnari. Cele doua game lansate, Cotnari Domenii (vinuri prietenoase, simple, cu aport aromatic interesant) si Simpozion (poate ca numele nu este unul foarte inspirat, insa vinurile reprezinta un salt calitativ semnificativ, fiind foarte bine lucrate), aduc un plus atat la capitolul imagine, etichetele noi abordand o tinuta moderna, de Lume Noua, cat si la cel al calitatii.
O alta noutate pregatita de Cotnari pentru GoodWine a fost Grasa de Cotnari 300, un vin dulce, cu aciditate ridicata si zahar bine integrat, dar care ar fi meritat macar un an de evolutie la sticla, vinul fiind din 2011.
Speed Husi
Din pacate, Speed Husi nu reuseste sa-si schimbe stilul de vinificare, majoritatea vinurilor prezentand note rustice, usor vulgare, cauzate de unele probleme in timpul vinificarii. Gama lansata la GoodWine de Speed Husi se numeste Castelul dintre Vii, dintre vinurile acestei linii cel mai interesant fiind Cabernet Sauvignon 2009, un vin evoluat, destul de placut, dar cu o aciditate ridicata si un corp subtire.
Liliac – amb Wine
Producator cu ambitii destul de mari, Liliac sau amb Wine a reusit sa ofere o mostra a potentialului cramei, inca de la lansarea de la GoodWine. Cuvantul care caracterizeaza cel mai bine Feteasca Alba Liliac 2011 si Feteasca regala Liliac 2011 este delicatete, vinurile avand o buna mineralitate si o exprimare aromatica floral-fructata. In schimb, Sauvignonul Blanc 2011 se exprima foarte direct, complex si in forta, candidand la titlul de cel mai intens vin al targului. Singurul rosu din gama, cupajul de Feteasca Neagra si Merlot 2010, cu toate ca pare foarte tanar, este prietenos si accesibil. La fel de prietenos este si vinul licoros Muscat Ottonel Nectar de Transilvania, care, cu toate ca este destul de rotund si complex, simte nevoia unui aport din partea alcoolului.
Asociatia Producatorilor de Vinuri din Dragasani
Aceasta asociatie a fost reprezentata la GoodWine de Via Sandu, Avincis si Agricola Stirbey. Cu toate ca este unul dintre cei mai mici producatori din asociatie, Via Sandu a inceput sa produca vinuri deloc de neglijat, poate ca nu unele de mare complexitate, dar foarte curate, corecte si placute (foarte interesanta expresia Cramposiei 2011, un vin ierbospamantos, puternic). Avincis incepe sa isi definitiveze stilul, o combinatie interesanta intre terroir-ul oltenesc si stilul din Burgundia, impus de vinificatorul Ghislain Moritz. Vinurile albe Avincis – Sauvignon Blanc 2011, Muscat Ottonel 2011, Cramposie Selectionata 2011 si cupajul de Feteasca regala si Pinot Gris – surprind destul de bine profilul aromatic al soiurilor, insa il prezinta intr-o nota sobra, serioasa. Foarte bine construite sunt si vinurile Cabernet Sauvignon+Merlot Rose 2011 si Cabernet Sauvignon Cuvee Andrei 2010, acesta din urma avand un bun potential de invechire. Vedeta regiunii Dragasani, Agricola Stirbey, isi confirma de la o recolta la alta pozitia pe care o ocupa in randul producatorilor premium din Romania, vinurile sale avand consistenta, expresivitate si eleganta. Rigurozitatea si atentia pentru calitate se reflecta foarte bine in portofoliul cramei. De urmarit in evolutie Feteasca Regala 2011, Sauvignon Blanc 2010 si Negru de Dragasani 2011.
Crama Oprisor
Pentru acest targ Crama Oprisor a pregatit lansari in mai toate gamele, unele dintre ele reprezentand adevarate premiere pentru piata autohtona. Una dintre acestea este Zinfandel Caloian 2011, un vin placut, ierbos, cu o aciditate vivace. Sauvignonul blanc pare sa fie una dintre reusitele recoltei 2011 la Oprisor, atat cel din Caloian, dar mai ales cel din La Cetate impresionand prin exotism, tipicitate si complexitate. O alta surpriza marca Liviu Grigorica, enologul cramei, este si Tamaioasa Romaneasca La Cetate 2011, un vin delicat, cu arome de peltea de gutui si o aciditate structurala. La fel de surprinzator este Feteasca Neagra La Cetate 2010 (catifelat, suplu si intens), vin ce aduce o noua definitie acestui soi.
Cramele Recas
Gamele Castel Huniade si Cocosul dintre vii au fost gamele pe care Recas le-a promovat cu precadere la GoodWine. Ambele linii au fost create din dorinta de a reimprospata imaginea pe segmentul mediu din portofoliu, dar mai ales petru a revitaliza acest palier de pret. Vinuri cu o mare adresabilitate, acestea au un raport pret-calitate foarte bun. In ultima zi a expozitiei, Cramele Recas a organizat un show gastronomic molecular in cadrul caruia a fost pregatit un wine-caviar din Pedro Ximenez Nectar.
Budureasca
O evolutie pozitiva se simte si in cazul vinurilor de la Budureasca, multe dintre acestea incadrandu-se in categoria vinurilor de recomandat. Vinurile par a fi construite intr-o maniera ce aminteste de Lumea Noua, cu arome directe si intense, cu un bun echilibru si cu o buna rezonanta a lemnului – in cazul vinurilor rosii. Dintre vinurile acestui producator am remarcat: Chardonnay Budureasca 2011 (un vin tehnic, rotund), Pinot Grigio Budureasca 2011, Budureasca Fume 2011, Pinot Noir Budureasca 2009 si Origini Rezerva 2008, un cupaj de Shiraz, Cabernet si Merlot cald, intens, cu tonuri de vegetale, visine si cafea.
Vinarte
Pana anul acesta, Vinarte a folosit foarte mult in promovarea cramei cele trei vinuri „simbol”: Prince Mircea, Prince Matei si Soare. Fara se le neglijeze pe acestea, de aceasta data, producatorul a pus accent pe gamele medium-level din portofoliu: Castel Starmina si Villa Zorilor. Noile vinuri Castel Starmina (Sauvignon Blanc 2011, Riesling 2011, Tamaioasa romaneasca 2009 si Rose 2011) arata o consistenta foarte buna, din punct de vedere calitativ, si o acuratete aromatica si gustativa foarte buna. Feteasca Neagra Villa Zorilor 2011, cu toate ca este tanar, poseda o concentrare de arome si un bun echilibru intre aciditate si taninuri.
SERVE
Nici SERVE nu isi dezamageste fanii, mai ales in partea de albe si rose, propunand pentru acest an niste vinuri de mare rafinament: Sauvignon Blanc Vinul Cavalerului 2011 (vegetal, gratios si prietenos, cu o aciditate animata), Rose Vinul Cavalerului 2011 (un vin colocvial si direct), Rose Terra Romana 2011 (caracterizat de eleganta, cu o structura impunatoare, vinul se autopropune la titlul de cel mai bun din tara la categoria sa), Cabernet Sauvignon Terra Romana 2010 (un vin cu vibratii pozitive, sobru si catifelat).
Crama Rotenberg
In afara de etichetele Clasic, Notorius, Menestrel si Rapsod – mai multe variatiuni pe tema Merlot – Crama Rotemberg a prezentat la targ vinurile Primus 2008 (un vin solar, interesant, cu arome intense de visine si piper, dar care mai are nevoie de evolutie la sticla) si Rose Rotenberg 2011 (un nou model de rose, mai greoi, cu structura de vin rosu, din cauza zvacnirilor alcoolului si taninurilor).