Capsula de metal de tip Stelvin (screwcap) poate fi folosita cu succes si pentru vinurile ce urmeaza a fi pastrate pentru o perioada mai lunga de timp, potrivit unui studiu efectuat de catre Institutul de Cercetare a Vinului din Australia. Realizat pe o perioada de 10 ani, studiul a aratat ca dopul de tip screwcap reprezinta cea mai buna modalitate de inchidere a vinurilor, devansand la acest capitol clasicele dopuri din pluta si pe cele sintetice.
Cercetarile efectuate in ultimii 20-30 de ani au demonstrat ca aceasta modalitate de inchidere a sticlelor de vin elimina riscurile aparitiei defectului de dop si a oxidarii premature, singurul semn de intrebare privind dopurile de tip Stelvin fiind legat de capacitatea lor de a permite vinurilor sa evolueze in timp.
In cadrul studiului realizat de cercetatorii australieni, a fost folosit un Semillon 1999, din regiunea Clare Valley, realizat de catre oenologul Kerri Thompson de la Leasingham Estate, mai multe mii de sticle fiind imbuteliate cu 14 tipuri diferite de dopuri (naturale, sintetice si de metal). Timp de 125 de luni, probele de vin au fost analizate si degustate si fotografiate.
Daca din punct de vizual este evident faptul ca dopurile de metal sunt cele mai eficace (vezi foto – vinul cu screwcap este ultimul din stanga) si evaluarea senzoriala facuta de specialisti certifica acest lucru. Renumitul critic britanic de vinuri Jamie Goode a urmarit acest studiu si a degustat vinurile periodic, incepand cu luna a opta de la imbuteliere, pana in al zecelea an. Potrivit declaratiilor sale, in cel de-al zecelea an de viata vinurile cu screwcap se prezinta in cea mai buna stare, dezvoltand caracteristici secondare de maturare dar, in acelasi timp, pastrand si o prospetime naturala. „Are o culoare galben, stralucitoare, cu o atingere minerala si tonuri de caprifoi si citrice. Gustul este concentrat pe tonuri intense de fruct, de lamaie si de grapefruit. De asemenea, stau ascunse si niste note usor afumate. Un Semillon foarte atractiv si impunator, in varsta de 10 ani”, caracterizeaza Goode vinul.
Peter Goodden, managerul proiectului, a declarat ca cea mai mare problema semnalizata de acest studiu este legata de variatiile mari de calitate dintre sticlele cu dopuri de pluta si cele cu dopuri sintetice. „Daca in cazul sticlelor cu screwcap calitatea este constanta de la sticla la sticle, nu acelasi lucru se poate spune despre cele cu dopuri naturale si sintetice. Unele dintre vinurile cu dopuri sintetice nu au depasit nici macar perioada de 28 de luni”, precizeaza Goodden.