Realitatea entry-level a raftului din Real

real_constanta_92325500Dezvoltarea retailului (supermarketuri sau cash & carry) a jucat un rol foarte important in evolutia post-decembrista a vinului romanesc. Piata de retail a contribuit la „democratizarea” vinului, apropiind consumatorii de acest produs. Pentru foarte multi dintre consumatori, supermarketul este locul in care intra in contact direct, fara intermediar, cu vinul imbuteliat.

Publicitate
Uleiuri

La fel ca in numarul precedent, cand am demarat aceasta rubrica de analiza a ofertei de vinuri din principalele lanturi de magazine de retail de la noi, luna acesta vom trece in revista portofoliul de vinuri oferit de reteaua de supermarketuri Real Hypermarket. In realizarea acestei analize am tinut cont de modul de prezentare, de diversitatea selectiei, de reprezentativitatea regiunilor viticole dar si de accesibilitatea ca pret a produselor si de promotiile facute de retailer. Magazinele vizitate, in luna august, au fost Real Vitan (Calea Vitan Nr. 236) si Real AFI Cotroceni (Str. Vasile Milea nr. 4), doua dintre cele mai mari si mai vizitate magazine din aceasta retea, din Bucuresti.

In momentul aparitiei sale pe piata, Real Hypermarket putea fi numit fara nici un fel de retinere „prietenul” consumatorilor de vinuri. Raftul foarte variat si bine asezat, reprezentativitatea tuturor zonelor si producatorilor de vinuri din Romania, selectia ampla de vinuri de import – poate cea mai mare din tara, precum si prezenta Enomaticului, dispenserul care oferea posibilitatea degustarii vinurilor inainte de achizitie, recomandau Realul drept unul dintre cele mai bune locuri pentru achizitia de vinuri. Intre timp, tot lantul de magazine Real Hypermarket a fost martorul mai multor masuri de reduceri cheltuieli si personal, lucru care s-a facut simtit inclusiv pe raftul de vinuri. In clipa de fata, sectorul de vinuri din Real pare destul de vast si de bine asezat, insa realitatea este cu totul alta. Enomaticul, serviciul cu ajutorul caruia Real se diferentia de celelalte supermarketuri, a disparut – cel putin in magazinele vizitate de noi, locul sau fiind luat de rafturi cu vinuri.

Publicitate
IPPU

Unul dintre plusurile acestui raion este asezarea vinurilor romanesti pe zone viticole, atat la albe, cat si la rosii, fiecare zona fiind identificata pe mai multe harti prezente la raft, lucru ce faciliteaza selectia vinurilor. De asemenea, pe aceste harti se mai specifica si indicatiile geografice din zonele viticole respective. O analiza mai atenta a raftului arata ca aceasta asezare este una formala, deoarece in momentul vizitei noastre vinurile de la Domeniul Coroanei Segarcea apareau in sectorul de „Banat, Crisana, Maramures”, cele de la Domeniile Samburesti si de la Senator Wine (Husi) in sectorul „Dealu Mare” etc. Asezarea vinurilor pe rafturile Real mai tine cont si de criteriul culoare, existand un sector de vinuri rosii, unul de albe si unul mai mic de vinuri rose. Printre rafturi, exista mici „insule”, cu promotii sau cu oferte de la diversi producatori (butoaie, rafturi, rasteluri) de diferite forme si marimi, care creeaza o discrepanta destul de mare fata de restul designului. De asemenea, mai pot fi gasiti si paleti cu vinuri la oferte. Fiind un magazin de retail este de la sine inteles ca ofera o selectie de vinuri entry-level, insa printre acestea se mai regasesc si etichete de HoReCa, de la Crama Oprisor si Vinarte. O alta caracteristica descoperita de noi este aceea ca senzatia de diversitate este una indusa, mai ales la raftul de vinuri romanesti, deoarece in loc de o singura „fata la raft” pentru un vin se regasesc mai multe sticle cu aceeasi eticheta.

Promotie de 1 leu

sticle raftIMG_6968La capitolul promotii, si Real Hypermarket, ca de altfel toate lanturile de retail din Romania, propune cateva oferte atractive. In momentul vizitei noastre, toate vinurile din portofoliu, romanesti si de import, erau vandute sub o promotie de 15%, valabila in perioada 8.08 – 11-08. Real Vitan dispune chiar de un sector „Ultima Ocazie” in care sunt expuse vinurile care au avut o viata mult prea lunga pe raft, capete de stoc, dar si vinuri cu etichete degradate etc. Noi am gasit aici vinuri precum Merlot Divin 2004 – 17,99 lei, Jderu’ Vesel – 12,29 lei, Rio Anejo, promotie „1+1” – 19,99 lei si Matua Pinot Noir 2007 – 40,49 lei. Promotiile propuse de Real Vitan sunt prezentate atat la raftul special creat pentru aceste pachete, dar si din postura de capete de raft. In zona in care alta data se afla Enomaticul, am descoperit pachete promotii de la Budureasca – 2 sticle + 2 pahare, la pretul de 55,19 lei, cutia cadou a Cramei Oprisor – La Cetate Pinot Noir + Cabernet Sauvignon – 90,26 lei si cutia Vie Vin Vanju Mare – 5 Motive, la pretul de 23,59 lei. Cotnariul ofera la Real un pachet „3+1 gratis”, la pretul de 37,05 lei. Tot un „3+1” mai gasim si de la Murfatlar, cu vinuri din gama SEC de Murfatlar, la pretul de 58,56 lei, acest producator avand si doua pachete speciale cu „30% reducere la a doua sticla” pentru Zestrea Murfatlar – 26,39 lei si Lacrima lui Ovidiu 5 – 48,99 lei. Zarea ofera si ea un cadou format dintr-un spumant si doua pahare, la pretul de 56,08 lei, iar Domeniile Sahateni au la Real un pachet cadou ramas de la Craciunul trecut – Sauvignon Blanc 2011 + Cabernet Sauvignon 2009 – 28,15. Foarte interesanta ni s-a parut oferta promotionala a Cramelor Halewood, Tamaioasa Romaneasca Special Reserve + Prahova Valley spumant demisec, care costa 38,35 lei. Luate separat, vinurile au preturile de raft 19,25 lei, respectiv 19,99 lei, ceea ce inseamna ca pachetul promotional este mai ieftin cu mai putin de 1 leu.

Calitate pe segmentul economic, cu mici exceptii

IMG_6956Raftul de vinuri rosii din Real Vitan este impartit in mai multe sectoare. Daca cea mai mare parte dintre vinuri se regaseste in raftul clasic, cel impartit pe regiuni, mai exista unele vinuri asezate pe o insula situata in apropiere, dar si in locul de depozitare, care acum tine loc de Enomatic. In principiu, sunt reprezentati aici mai multi producatori, din toate zonele viticole, dar vinurile sunt mai mult din zona economic si entrylevel. Gasim vinuri de la Domeniul Coroanei Segarcea, Wine Princess (Cadarca eticheta noua – 30,69 lei, Cadarca eticheta veche – 26,33 lei), Cramele Recas (gama Castel Huniade la pretul de 18,29 lei, iar linia Cocosul dintre Vii – 29,59 lei), Cramele Halewood, SERVE (atat etichetele vechi, cat si cele noi din Vinul Cavalerului), Vitis Metamorfosis, Aurelia Visinescu (gama Signum la 25,89 lei), Casa de Vinuri Tohani, Domeniile Urlati, Domeniile Samburesti, Senatori Wines, Oenoterra, Crama Ceptura, Crama Girboiu, Speed Husi, Budureasca, Rotenberg, Vincon Vrancea, Murfatlar, Vinex Odobesti, Rovinex, Domeniile Ostrov, Cotnari si Jidvei. Printre exceptiile HoReCa de la raftul de rosii din Real se numara La Cetate Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagra si Shiraz, cu preturi cuprinse intre 42,95 lei si 48,49 lei, Merlot Prince Matei – 53, 29 lei (cel mai scump rosu romanesc din Real) sau Sfintii Constantin si Elena de la Crama Oprisor – 50,49 lei. Apar aici si niste nume mai exotice, mai putin cunoscute precum Distivin Targu Ocna, producator sau imbuteliator care prezinta cel mai ieftin vin la 1,5 l: Mavino rosu – 7,59 lei. Cel mai ieftin vin la 0,75 l este Sange de Taur – 8,86 lei. Cea mai buna reprezentare in zona de rosii o au producatorii Cramele Recas, Cramele Halewood, Vincon Vrancea si Murfatlar. Amestecate printre rafturile de vinuri rosii am descoperit si cateva albe, pe pozitia


PRETUL MEDIU AL VINURILOR ROSII:
usor sub 20 de lei.de capete de raft, dar si niste produse straine de acest raion: Cinzano, vodca, inclusiv o „bautura intermediara cu aroma de Florio”.

RECOMANDARI VINUL.RO: Feteasca Neagra Maiastru – 17, 39 lei, Cocosul dintre Viii Syrah – 29,59 lei, Adrian Shiraz Scurta Vineyard 2011 – 26, 69 lei, Cabernet Sauvignon Domeniul Coroanei Segarcea 2011 – 30,99, Castel Huniade Cabernet Sauvignon – 18,25, Cabernet Sauvignon Fluturi & Farfalle – 17,13 lei.

Multe vinuri albe la 1,5 litri

raftIMG_6966

Raftul de vinuri albe din Real Vitan pare mai mare decat cel de rosii (ceea ce corespunde si cu situatia reala de consum din Romania), avand o lungime de aproximativ 12 metri. Si aici este folosita aceeasi impartire pe regiuni a vinurilor, dar cu probleme la pozitionare: vinurile de la Aurelia Visinescu (Dealu Mare) apar in zona Oltenia, Crama Ceptura din Dealu Mare, in Oltenia, Vinarte Castel Starmina, in Muntenia, iar vinurile produse de Halewood la Sebes Alba, in Muntenia. Chiar si asa, greselile de pozitionare par mai putine decat la raftul de rosii. In acest sector se simte faptul ca s-a incercat o grupare a vinurilor de la acelasi producator in acelasi loc. Cel mai scump vin alb de aici este Rusalca Alba (Crama Oprisor), vandut la pretul de 90,49 lei, urmate de vinurile Castel Jidvei Feteasca Alba 2002 – 51, 79 lei si Castel Jidvei Sauvignon Blanc 2002 – 57,82 lei. Cele mai ieftine vinuri albe imbuteliat la 0,75 sunt: Craita Transilvaniei – 7,35 lei, Premiat alb Vincon Vrancea – 7,52 lei si 2Hot Alcodisiac de la Domeniile Tohani, la pretul de 9,55 lei. Ceea ce diferentiaza raftul de albe de cel de rosii este prezenta foarte mare la cel dintai de vinuri la 1,5 litri, din segmentul economic (cel mai ieftin, Muscatel Vincon Vrancea – 12,39 lei). Si aici apare producatorul Distivin Targu Ocna, de data aceasta cu Vivero Feteasca Regala la 1,5l, pret: 8,59 lei. Cel mai bine reprezentat producator la raionul de vinuri albe este Jidveiul, detinator de multe capete de raft, urmat de Cotnari, Vincon si Murfatlar.

O mare atentie trebuie acordata anilor de recolta, deoarece am descoperit pe raftul de la Real vinuri albe provenite din ani de recolta mai vechi, cum ar fi Feteasca alba Domeniile Sahateni 2008 – 14,12 lei sau Jderul Vesel 2008 – 12,28 lei

PRETUL MEDIU AL VINURILOR ALBE: 15-16 lei

RECOMANDARI VINUL.RO: Castel Huniade Sauvignon Blanc 2012 – 18,29 lei, Sauvignon Blanc Vinul Cavalerului – 24,95 lei, Riesling Castel Starmina – 19,89 lei, Francusa de Cotnari 2012 – 17,99 lei, Sarba Livia 2012 – 18,44 lei.

Roseuri, spumante si Bag-in-Box

Categoria roseuri este cel mai slab reprezentata la Real, cu toate ca acest segment a cunoscut un adevarat boom in ultimii ani. In total, aici pot fi gasite aproximativ 20 de etichete. Cea mai ieftina alternativa este reprezentata de Rose 5 Motive, produs de Domeniile Vanju Mare, la 12,07 lei, iar cel mai scump vin din categorie este Rose Crama Ceptura, 32,99 lei. Recomandarile noastre: Rose Vinul Cavalerului 2012 – 25,69 lei, Rose Caloian 2012 – 29,10 lei si Rose Budureasca 2012 – 23,79. Pretul mediu al vinurilor rose este de aproximativ 20-21 lei. Oferta de vin la Bag-in-Box este destul de variata, in Real gasindu-se inclusiv un astfel de vin din Bulgaria (Damena – 29,95 lei / 3l). Mai pot fi achizitionate la BiB: Vinul de Aur Cotnari – 38,19 lei / 5l, Segarcea – 32,55 lei / 3l, La Crama (Cramele Halewood) – 28,69 lei / 3l, Starmina – 34,69 lei / 3l, precum si gama de BiB Val Duna, cu preturi cuprinse intre 28,85 si 29,43 lei.

Interesant este insa si portofoliul de vinuri spumante, un raft destul de bine amenajat, aici regasindu-se cateva nume din Franta (Jaqueline Brut – 28,05 lei, Montparnasse Vin Mouseaux – 18,39 lei), din Spania (Freixenet Cordon Negro – 38,39 lei), cateva prosecco-uri (Mionetto Valdobbiadene – 33, 19 lei), dar si cateva vinuri din Portugalia si Germania. Romania este reprezentata aici prin vinuri spumante de la Jidvei (Margaritar Rose – 26,15 lei, Jidvei Extra Dry – 46,40 lei), Cramele Halewood (Rhein Extra sec – 45,57 lei), Angelli, Dorato, Bucium sau Zarea, care, pe langa Magnum Crystal Collection, aduce si cateva bauturi aromatizate.

Oferta generoasa de vinuri de import

IMG_6962Insa, de departe, capitolul la care Real Hypermarket sta cel mai bine este cel al vinurilor de import. Selectia sa este atat de ampla si de variata, incat ar putea face invidiosi multi proprietari de magazine premium specializate. Vinurile sunt impartite pe tari, fiecare dintre ele fiind semnalizate la raft prin steaguri. Vinurile din Republica Moldova din Real provin majoritatea de la Cricova si Purcari, in timp ce din Grecia exista vinuri, dar mai mult pe segmentul low. Bulgaria are, printre altele, vinuri de la Katarzyna (Encore Syrah – 85,55 lei, Twins Cabernet Sauvignon – 30,65 lei) si de la Enira (Enira 2006 – 52,69 lei, Easy 2008 – 40,22 lei), in timp ce din Ungaria gasim mai multe vinuri de Tokaji si Egri Bikaver, de nivel entry-level. Mai sunt prezente vinuri din Germania, China (Dinasty – 29,5 lei), Turcia si Portugalia, care pe langa vinuri linistite, are si o interesanta oferta de vinuri de Porto. De departe, Franta detine cel mai mare procent din raftul de importuri de la Real, putand fi gasite aici vinuri de pe toate palierele de pret, din Chablis, Bordeaux, Sauternes, Sancerre, Burgundia si Chateauneuf du Pape. O surpriza a fost si descoperirea vinului Chateau Smith Haut Lafitte 2002, la 199 lei, la jumatate de pret fata de magazinele specializate. In aceeasi masura este reprezentata si Italia, de unde am gasit vinuri de entry level, pana la vinuri superpremium precum Banfi Brunello di Montalcino – 180,24 lei, Barolo Pinin – 90,59 lei sau Amarone della Valpolicella Balla 2008 – 219,48 lei. Vinurile din Lumea Noua de la Real, din Argentina, Chile, Africa, Australia si Chile reprezinta o foarte buna alternativa pentru vinurile romanesti de aici, fiind competitive atat la nivelul pret, dar mai ale la capitolul calitate.

Aricol publicat in revista Vinul.Ro / august 2013