Sunt putini producatori romani care se pot mandri in acest moment cu o linie de vinuri premium care sa reprezinte o trecere in revista a istoriei vinului bun din Romania ultimilor 12 ani. Cele 10 recolte de Merlot Prince Matei prezentate de Vinarte pana acum, prin consistenta si consecventa calitativa de care au dat dovada, au contribuit atat la formarea gusturilor consumatorilor romani, cat si la definirea conceptul de vinuri premium.
In ultimii trei ani, Vinarte a facut o traditie din prezentarea publica a verticalei de Prince Matei, ultima dintre acestea avand loc la mijlocul acestei saptamani la magazinul Arte & Vino, din Bucuresti.
Incepand cu recolta 1998, pana in 2008, cu o pauza in 2005 – an care nu a s-a ridicat la standardele de calitate pretinse de acest brand – Merlot-urile Prince Matei reusesc sa pastreze aproximativ aceeasi linie aromatica, diferentele dintre ele fiind date de interventia timpului si de conditiile climaterice din anii respectivi.
Verticala de Prince Matei poate fi impartita in trei parti, fiecare dintre ele avand caracteristicile ei distincte. Prima parte, este formata din recoltele 1998 si 1999, vinuri mature, bine invechite, care vireaza aromaticmai mult catre note de bacanie, mirodenii si ierburi uscate. Prince Matei 1998 sta din punct de vedere aromatic impecabil si sobru, insa gustativ pare descarnat, cu o aciditate destul de ridicata, care iese in evidenta. In schimb, reprezentantul din 1999 se prezinta inca foarte bine, cu arome catre trimit catre vinul de sherry, cu senzatii gemos-tincturoase si un gust placut, rotund, cu o evolutie foarte buna si eleganta.
Cea dea doua serie este formata din anii 2000, 2001, 2002, 2003 si 2004, vinuri intese, bine slefuite de timp, cu tanini foarte bine integrati si arome elegante, o combinatie de fructe rosii coapte, ciocolata, condimente si mirodenii exotice. O mare surpriza o reprezinta evolutia gustativ-senzoriala a recoltei 2003, complex, dens si echilibrat, care in acest moment parca depaseste in explozie Prince Matei 2001, declarat in degustarile anterioare cel mai valoros exponent al acestei verticale.
Ultimele trei vinuri, 2006, 2007, 2008, sunt inca foarte tinere, cu tanini neslefuiti, dar cu un potential de maturare foarte bun, sustinut de aciditatea ridicata, dar bine integrata, de taninii corpolenti si de exprimarea aromatica complexa. Prince Matei 2006 este dintre acestea cel mai usor de baut, dar inca mai are nevoie de timp ca sa evolueze in complexitate.
Am avut onoarea de a gazdui cea de a-III-a verticala de Prince Matei. De la intoarecerea mea in Romania mi-am dorit organizarea unei asemenea degustari cu vinuri realizate in tara noastra. Am avut deosebita onoare sa-l cunosc pe dl Sergio Faleschini, propietarul Vinarte, la care am gasit deschiderea pentru un asemenea eveniment istoric dar si vinul care sa corespunda unei asemenea evocari de legenda.
Am realizat PRIMA VERTICALA in Romania la sediul Arte & Vino si doar la ultimele doua am avut si posibilitatea (cunoscand-ui) sa invit adevarati cunoscatori si iubitori ai vinului, ai istoriei acestuia, ai istoriei viticulturii romanesti, oameni care incearca prin toate mijloacele sa o readuca la standardele de odinioara.
Sper ca toti producatorii sa ne poata oferi, cat mai curand, asemenea degustari care vor putea evoca terroir-ul si vinurile pe care le realizeaza si care reprezinta de fapt momente unice de istorie a viticulturii romanesti.
Numai ganduri bune tuturor iubitorilor de vin.
Marian Timofti
mai usor cu preturile si mai lung cu programul!