Un producator chilian a lansat de curand primul vin maturat cu o bucata dintr-un meteorit, anunta publicatia The Drinks Business . Ian Hutcheon a prezentat la mijlocul lunii ianuarie Cabernetul Sauvignon Meteorito, vin ce a fost maturat cu bucati dintr-un meteorit din Centura de Asteroizi dintre Marte si Jupiter, a carei varsta a fost apreciata de catre specialisti la 4,5 miliarde de ani. Vinul „extraterestru” fost creat de Hutcheon la crama Tremonte din Valea Cachapoal.
„Astronomia si vinurile se numara printre pasiunile mele de multi ani si am dorit sa le combin intr-un fel. Atunci cand degusti acest vin, bei elemente provenite chiar de la nasterea sistemului solar”, a anuntat Hutcheon la lansarea vinului. Potrivit celor care au cercetat bucata de meteorit de aproape 7 centimetri diametru, aceasta a cazut in desertul Atacama, aflat in nordul statului Chile, acum aproximativ 6.000 de ani.
Cabernetul Sauvignon, recolta 2010, a fost a avut o perioada de fermentare de aproximativ 25 de zile, dupa care a fost maturat in baricuri de stejar in care au fost introduse bucati de meteorit, timp de 12 luni. Creatorul Meteorito a precizat ca meteoritul a dat vinului un „gust energic”.
Meteorito este comercializat momentan la Centrul Astronomic Tagua Tagua, un observator construit chiar de catre Hutcheon in 2007, insa proprietarul intentioneaza sa il exporte si pe pietele din Statele Unite si Marea Britanie.