Premiile de Excelenta 2012: Regal enogastronomic pe dealurile Dragasanilor (galerie foto)

Ar putea fi redundant – de fapt, este – dar, ca si la editiile anterioare ale concursului, una dintre intrebarile care ne-a adus tone de stres a fost: „avem un juriu, cum procedam?”. Ne gandeam, evident, la cum vom acoperi orele libere in cele trei zile de jurizare. Ne-au ajutat in rezolvarea dilemei producatorii din Dragasani, care au stabilit un program strict de vizite ale domeniilor vitivinicole, cu ospetia aferenta. Ca sa fiu mai bine inteles, juriul n-a mai avut timp liber. Cu greu am reusit sa le asiguram cateva ore de somn pe noapte. Pe unde au ajuns juratii, cum si cat au petrecut, aflati in randurile de mai jos…

Publicitate
Excursii

Reunirea de la Max

Gazde bune, reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Vinuri din Dragasani s-au reunit in seara zilei de 26 octombrie la restaurantul Hotelului Max pentru a-si primi si cunoaste oaspetii. Adica pe cei 20 de jurati, pe somelieri si pe organizatorii concursului Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2012. Cu toate intirzierile cauzate de traficul infernal de pe soselele Romaniei, cina de intampinare a invitatilor a inceput la ora prevazuta, 20. Erau prezenti, totusi, mai bine de trei sferturi dintre cei ce urmau sa stabileasca ierarhia vinurilor inscrise in concurs. Cei lipsa la primul apel au fost motivati pe baza orarului de zbor, care a adus ultimul jurat in tara putin dupa miezul noptii. Treptat, insa, aproape toti invitatii au ajuns la intalnire, unde au avut ocazia sa deguste cateva dintre cele mai renumite vinuri ale Dragasanilor, provenite de la mai toti membrii asociatiei, adica Avincis, Stirbey, Negrini, Casa de Vinuri Iordache, Casa Isarescu, Via Sandu si Crama Sparleni. Oboseala drumului a disparut ca prin farmec, pasiunea pentru vin a inlaturat rapid barierele lingvistice si culturale, astfel ca petrecerea a durat mult mai mult decat se anticipase, primii invitati retragandu-se in camere cand deja se facuse sambata. Adica prima zi de concurs propriu-zis.

Juratii au cunoscut un print: Prince Stirbey

Dupa prima zi de concurs, juratii n-au prea avut timp sa se dezmeticeasca. Au fost imbarcati in graba in masinile de lux puse la dispozitie de Citroen Romania, care au demarat in tromba catre Dealul Oltului. Mai precis, catre Agricola Stirbey, unde gazdele se pregatisera de oaspeti. Cu vinete umplute, cu rata si gasca pe varza, cu tocana de mistret, cu piure de pastarnac si multe alte delicatese pritocite cu talent de Raluca si Oliver Bauer si de baronii Ileana si Jakob Kripp. Iar vinurile prezentate au fost alese cu grija, pentru a se impleti cat mai placut cu aromele puternice sau, din contra, subtile, ale bucatelor. Invitatii au trecut prin Cramposie, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala Genius Loci, Rose, Novac, Negru de Dragasani, Merlot 2008, dar si 2006. Degustarea, insa, nu s-a oprit aici. In avanpremiera la lansarea oficiala, oaspetii au avut ocazia sa testeze noul spumant, realizat tot din Cramposie, doar ca din recolta 2007, precum si vinul dulce Dessert, o Tamaioasa romaneasca 2011 cu 190 de grame de zahar la litru.

Publicitate
IPPU

„Evenimentul a fost in primul rand o ocazie excelenta de a prezenta podgoria Dragasani membrilor juriului acestui concurs. Urmarind reactiile lor am impresia ca s-au simtit bine la Dragasani, ca s-au bucurat de ca au descoperit o podgorie, pe care – mai ales juratii din strainatate – inca nu o stiau, si ca au fost multumiti de partea organizatorica si de serviciile oferite. Pentru membrii Asociatiei Producatorilor Vitivinicoli din Dragasani, concursul a repezentat primul mare eveniment sprijinit de noi toti, impreuna. Cred ca am invatat sa ne simtim si sa actionam ca o echipa, asigurand, fiecare cu contributia lui, succesul comun.” Jakob Kripp, Agricola Stirbey

Dineul oficial si Avincis by night

Ploaia care a inceput sa cada sambata dupaamiaza nu a impiedicat Citroen-urile sa urce pe macadamul pe care se ajunge catre frumoasa crama Avincis, acolo unde, sambata seara, s-a organizat cina de gala. Sigur, dupa pranzul de la Stirbey, amortizoarele au avut mai mult de suferit, dar si-au facut treaba cu demnitate, astfel ca, la ora 20, toti invitatii erau prezenti pe esplanada din fata cramei, acolo unde amfitrionii Cristina si Valeriu Stoica i-au intampinat cu un pahar de Cramposie Selectionata 2011. A urmat apoi un adevarat festin gourmet, pus la punct de Chef Bogdan Vranceanu, de la Restaurant Museum, in care preparatele – Mini polenta cherry prosciutto, Pumpkin veloute with mussels, Butterfish a la Poele and vegetables lasagne, Roasted lamb and rosemary potatoes si Lemon tart and vanilla icecream – au fost asortate cu cele mai reprezentative vinuri din portofoliul Avincis. Pe langa Cramposie, oaspetii au savurat Cuvee Petit – Sauvignon Blanc, Feteasca regala & Pinot Gris, Cuvee Andrei – Cabernet Sauvignon si Muscat Ottonel. Dar seara nu s-a incheiat cu inghetata. Adevaratul desert a avut loc aproape de miezul noptii, cand toti participantii au fost invitati la un tur al cramei, pigmentat cu o degustare de vinuri. Si de o delicioasa branza de Horezu, care a avut mare cautare, desi toti invitatii erau ghiftuiti. Dar sacul cu surprize nu se terminase, pentru ca, inainte de a pleca spre camerele lor, juratii au primit cadouri din partea Asociatiei Producatorilor de Vinuri din Dragasani, constand intr-un vas de ceramica de Horezu si un album cu fotografii din Romania.

„Editia din acest a concursului international de vinuri Premiile de Excelenta Vinul.ro reprezinta prima competitie internationala de acest gen desfasurata vreodata in binecunoscuta podgorie Dragasani. Alegerea de catre echipa Vinul.ro a Asociatiei Producatorilor Vitivinicoli din Dragasani ca partener la organizarea concursului a constituit o recunoa stere a potentialului exceptional pe care aceasta regiune viticola a Romaniei il are in producerea vinului de calitate, al carei terroir exprima intr-un mod aparte valoarea deosebita a minunatelor sale vinuri.” – Cristiana Stoica, Avincis

In vizita la Casa de Vinuri Iordache

Duminica, dupa cateva zeci de vinuri degustate si punctate, 20 de jurati, sase somelieri si patru organizatori s-au urcat in cele trei limuzine C5, in futuristul DS5 si in microbuzul Jumpy si au pornit intr-o noua vizita. Obiectivul, Casa de vinuri Iordache, primul producator care s-a apucat sa recladeasca traditia vinului de Dragasani. Vremea, insa, nu ne-a lasat sa facem o plimbare si prin via care ocupa mare parte din prima culme a Dealului Oltului, asa ca toti cei mentionati mai sus, plus alti cativa invitati, am facut o vizita scurta prin crama familiei Iordache, care se modernizeaza de la an la an. Degustarea vinurilor s-a facut insa la Restaurantul Max, acolo unde invitatii de peste hotare au avut parte de un pranz oltenesc pana in maduva curcanului care s-a sacrificat pentru o ciorba din care multi au cerut si a doua portie. Au urmat traditionalele sarmale, insotite de o delicioasa turta de malai, apoi a ajuns in farfurie mixul de afumaturi, care a dus la golirea rapida a platourilor cu muraturi. Dar si a vinurilor propuse de Gheorghe Iordache, adica Cramposie, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon 2010 si rafinatul sau frate mai mare, cel din 2006.

Degustare la Casa Isarescu

Duminica, 28 octombrie, seara a venit mult mai devreme. Nu din cauza vreunui fenomen iesit din comun, ci doar pentru ca, independent de vointa noastra, Romania a revenit la ora normala (de iarna). Motiv pentru care, imediat dupa pranzul oltenesc oferit de Casa de Vinuri Iordache, am ambalat din nou motoarele Citroen ca sa urcam, pentru a cata oara, Dealul Oltului. Ne astepta, la Casa de Vinuri Isarescu, chiar guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care ne-a fost ghid intr-un tur al cramei, aflata intr-un amplu proces de dezvoltare si modernizare. Intunericul s-a lasat repede, insa toti invitatii erau deja in sala de degustare, viitor restaurant, unde au fost testate vinuri mai noi sau mai vechi. De la Cramposie la Cabernet Sauvignon si de la Sauvignon Blanc la Tamaioasa Romaneasca. Apoi fuga inapoi, la Max, unde producatorul a oferit o cina gourmet. Uvertura a sustinut-o Cramposia 2011, apoi oaspetii au gustat o rulada de salau cu somon in sos de ghimbir, caprioara si mistret in sos de ciuperci si un strudel cu mere, bucate asortate cu Sauvignon Blanc Reserve 2009, Cabernet Sauvignon Reserve 2009 si Tamaioasa Romaneasca Reserve 2006.

Acordeon, paine si sare la Negrini

Luni, 29 octombrie, a fost ultima zi de concurs. O zi mohorata, rece, care parea ca va influenta decisiv starea de spirit a invitatilor. Dar aceasta situatie a tinut putin, nici 20 minute, mai bine spus, exact atat cat ne-a luat sa imbarcam oaspetii in Citroen-uri si sa parcurgem distanta dintre Avincis si Crama Negrini. Acolo unde Cristina Gheorghe ne astepta in port popular, alaturi de un acordeonist talentat. Juratii au fost impresionati de primirea traditionala, cu paine si sare, dar cel mai mare succes l-a avut tuica fiarta, extrem de bine venita in conditiile in care afara nu erau mai mult de 7 grade si burnita. E drept, era si o tuica speciala, invechita 5 ani in butoi de dud, un start perfect pentru o masa traditionala de la care n-au lipsit ciorba de burta si cea de perisoare, curcanul, iepurele si mistretul, pilaful sarbesc si muraturile. Iar vinurile au fost pe masura. Feteasca regala, Sauvignon Blanc, Merlot, plus cele degustate jos, in crama, mai vechi sau inca in diferite stadii de fermentatie sau stabilizare, alaturi de placinte abia scoase din cuptor si de alte minunatii dulci.

La Conacul din Sparleni

Odata devorate animalutele, mai mari sau mai mici, si placintele pe care Casa de Vinuri Negrini le-a oferit din belsug oaspetilor, o buna parte a juratilor sia luat ramas bun de la toate gazdele si a plecat spre Bucuresti. Ceilalti au fost imbarcati in Citroen-urile ramase si au pornit catre Crama Sparleni, unde proprietarul domeniului, Mihai Iordache, ii astepta de ceva vreme. Lipsea, insa, oenologul societatii, Alin Iordache, nimeni altul decat fiul proprietarului, plecat din judet cu treaba. Juratii au avut ocazia sa viziteze crama, mult mai bine dotata decat la precedenta vizita a echipei Vinul.Ro, dar si sa deguste vinurile produse aici, si ele in crestere calitativa. Au primit si un bonus, adica o vizita in locuinta familiei Iordache, un conac construit in anul 1892 si care, in pofida multelor destinatii pe care le-a avut de-a lungul timpului – sediu de IAS, Posta si sediu al Militiei – s-a conservat remarcabil. Asa ca oaspetii au avut ocazia sa calce pe dusumelele originale si sa incerce sa inchida usa cu zavorul ales de primul proprietar al conacului. In loc de „La revedere“ Dupa ce au vizitat Crama Sparleni, ramasii speciali la Dragasani au beneficiat de o binemeritata odihna. De circa o ora si jumatate, pentru ca, la ora 20.00, la Pensiunea Ana a inceput cina de ramas bun. Asa s-a gandit Cristina Gheorge sa o denumeasca, pentru ca, in realitate, a fost o nunta in toata regula. Ma rog, fara mireasa, fara mire si fara dar, altminteri cu tot ce trebuie. Taraf, dizeuza, mancare buna si din belsug, iar vin, dublu cat mancarea… Basca inca vreo 40 de invitati ai amfitrionilor de la Casa de Vinuri Negrini, de era salonul de cumetrii al pensiunii plin ca la un botez de tripleti. Cert este ca nimeni n-a scapat nedansat in ultima seara petrecuta la Dragasani. Poate doar cei care au banuit pericolul si, sub diferite pretexte, s-au retras mai devreme. In rest, ca au fost jurati, producatori, someliei sau alti participanti, toti mesenii au simtit beneficiile unei hore sau ale unei sarbe de minim 10 minute, ca asa erau setati lautarii sa cante. N-a mai contat ca primul Citroen ramas in autobaza de la poalele Dealului Oltului urma sa plece spre Bucuresti dis de dimineata, pana la miezul noptii nimeni n-a mai reusit sa paraseasca incinta. Acum, cred ca nici nu sia propus cineva acest lucru. Cert este ca petrecerea a tinut pana spre dimineata, insa ce s-a mai intamplat acolo e greu de povestit.