Premiile de Excelenta 2012 – O statistica a gustului

Pe baza notelor acordate de catre specialistii care au jurizat in cadrul celei de-a patra editii a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro, am incercat sa realizam o analiza statistica a vinurilor intrate in concurs, in functie de soiuri, producatori, zone de origine, an de recolta, culoare sau pret. Anul acesta, cele 112 vinuri inscrise in cadrul sectiunii de retail au obtinut o medie de 78 de puncte, comparativ cu 72,2 puncte obtinute de vinurile participante in aceeasi sectiune la editia de anul trecut, lucru ce arata o crestere a calitatii vinurilor de retail. O usoara crestere, nu la fel de mare insa, se simte si pe segmentul HoReCa, unde cele 240 de vinuri participante au obtinut o medie de 83,4 puncte, anul trecut aceasta medie fiind de 83,1.

Publicitate
IWCB

La editia de anul acesta, cel mai bine apreciat vin din intreg concursul a fost Chateau Dereszla Tokay Aszu 5 Putt 2006 (Ungaria), care a primit din partea juriului 91,7 puncte. Acesta a fost urmat in topul vinurilor de HoReCa de catre cupajul de Sauvignon Blanc si Feteasca Regala Negrini Premium 2011 (Casa de Vinuri Negrini), vin care a avut o medie de 88,7 puncte, si la scurta distanta de catre un pluton de vinuri cu punctaje intre 88,3 si 88,7 (Amaranta Pecorino 2011 – Italia, Alb de Purcari 2010 – Rep. Moldova, Beneventano Falanghina IGP Terre del Principato 2011 – Italia, Cabernet Sauvignon La Cetate 2011 – Crama Oprisor, Chardonnay Sole 2011 – Cramele Recas, Pinot Gris de Purcari 2011 – Rep. Moldova, Tamaioasa Romaneasca La Cetate Miracol 2011 – Crama Oprisor, Tamaioasa Romaneasca Colocviu la Roma 2011 – Casa de Vinuri Cotnari).

Pe segmentul vinurilor de retail, cel mai apreciat vin a fost Merlot Maiastru 2010 (Crama Oprisor), care a obtinut 88 de puncte, in top alaturi de acesta mai aflandu-se si Roze Castel Huniade 2012 (Cramele Recas), Sauvignon Blanc Castel Starmina 2011 (Vinarte), Tamaioasa romaneasca Premiat 2010 (Vincon Vrancea), Chardonnay Castel Huniade 2012 (Cramele Recas) si Tamaioasa romaneasca Castel Starmina 2011 (Vinarte).

Publicitate

Producatorii „fruntasi“

Producatorul roman cu cea mai buna performanta in concurs este Cramele Recas, care a avut inscrise 20 de vinuri, 8 dintre ele numarandu-se printre medaliate (3 de aur si 5 de argint). Acesta a fost urmat de catre Crama Oprisor, cu 5 medalii, 3 de aur si 2 de argint (13 probe inscrise). Ierarhia producatorilor cu cele mai valoroase distinctii este completata de Vinarte, cu sase medalii, dintre care doua de aur, de Vinaria Purcari, cu doua medalii de aur, de Budureasca, ale carui vinuri au obtinut o medalie de aur si 6 de argint, si Castel Vinum, cu o medalie de aur si patru de argint. Cate o medalie de aur au mai obtinut si Vincon Vrancea, Domeniile Dealu Mare Urlati, Crama Girboiu, Casa de Vinuri Cotnari si Negrini.

Intr-un top al producatorilor romani in functie de media obtinuta cu toate vinurile prezente in concurs, pe primul loc se afla Vinarte – cu o medie de 83,3 puncte, urmat de Budureasca, cu 82 de puncte, Lacerta Winery – 81,2 de puncte, Agricola Stirbey – 81 de puncte, Cramele Recas si Castel Vinum, cu 80,7 de puncte, Avincis, Negrini, Murfatlar, cu o medie de 80,6 puncte, si Crama Oprisor si Crama Girboiu cu 80,3 puncte.

Cele mai bine punctate soiuri

Analiza celor mai bine punctate soiuri din concurs arata o schimbare radicala: daca la editiile anterioare, soiurile cu cea mai buna constanta erau cele rosii (Merlot si Feteasca neagra), anul acesta cele mai apreciate vinuri au fost cele din Sauvignon Blanc, cele 33 de vinuri prezente avand o medie de 80,3 puncte. Foarte bine au punctat si vinurile din Tamaioasa Romaneasca (15 vinuri, medie – 83,3 puncte), Feteasca Alba, 81 de puncte, cu 8 vinuri sau Feteasca regala (79 de puncte, cu 18 vinuri inscrise). Aceste cifre indica intr-o anumita masura faptul ca interesul si atentia producatorilor romani fata de soirile albe a crescut in ultima vreme. Vinurile din soiurile rosii au obtinut medii sub pragul de 80 de puncte, cele mai apreciate vinuri rosii fiind Merlot – 79,2 de puncte (32 de probe), Cabernet Sauvignon – 79 de puncte (43 de probe) si Feteasca neagra – 76 de puncte (23 de vinuri).

Comparand mediile de anul acesta cu cele de de la editia anterioara, se simte o scadere destul de mare a punctajelor vinurilor din Pinot Noir si Riesling.

DOC-ul, performanta mai buna decat IG-ul

Ierarhizarea vinurilor intrate in concurs in functie de indicatia geografica arata ca vinurile cu Denumire de Origine Controlata au obtinut o medie mai mare (78,8 puncte), decat cele cu Indicatie Geografica, a caror media a scazut comparativ ce cea de anul cu aproape 2 puncte – 75,3 de puncte. Vinurile cu Denumirea de Origine Controlata Recas au obtinut cea mai mare medie, 83,6 puncte, urmate de vinurile din DOC Segarcea – 82,6 puncte, DOC Tarnave – 80,5 puncte, DOC Dealu Mare – 80,4 puncte, DOC Dragasani – 80 de puncte si DOC Cotnari, cu 79,7 puncte. In clasamentul IG-urilor, pe primele trei locuri se afla: Colinele Dobrogei (80,5 puncte), Golul Drancei (80,1 puncte) si IG Viile Timisului (79,9 puncte). O ierarhie pe criteriul tarii de provenienta a vinurilor inscrise arata in felul urmator: cele mai mari medii leau obtinut vinurile din Italia, cu 80,7 puncte, urmate de vinurile din Ungaria (o medie de 80,5 puncte), Romania (78,6 puncte), Spania (78,3 puncte), Franta (77,6 puncte) si Republica Moldova (75,3 puncte). Fata de editiile anterioare, diferenta de punctaje dintre vinurile romanesti si cele de import a scazut, ceea ce poate indica atat o crestere a calitatii vinurilor romanesti, dar, in acelasi timp poate arata si o scadere a calitatii vinurilor care intra pe ceasta piata. Vinurile dulci au primit cele mai mari punctaje (medie de 83,7 de puncte), in timp ce vinurile demidulci au avut o medie de 81,3 puncte, cele seci, o medie de 77,8 puncte, iar cele demiseci au reusit o medie de 76,8 puncte.

Impartirea vinurilor in functie de concentratia alcoolica indica faptul ca vinurile cu nivel ridicat de alcool sunt mai apreciate, vinurile cu 14-15% vol. alc. avand o medie de 80,8 puncte, in timp de categoria vinurilor cu 13% vol. alc. a strans o medie de 78,5 puncte. Vinurile sub 12% vol. alc. au avut o medie de 77 puncte.