Premiile de Excelenta 2012, juriu de 5 stele in Dragasani: trei Master of Wine si 12 alti specialisti de talie internationala

Gradul de seriozitate al unei competitii de vinuri este dat in primul rand de prestanta judecatorilor care intra in comisiile de jurizare, iar cea de-a patra editie a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro, eveniment care se va desfasura in perioada 26-30 octombrie, la Dragasani, cu sprijinul Asociatiei Producatorilor de Vinuri din Dragasani, se va bucura de prezenta unora dintre cei mai respectati degustatori de vinuri din industria mondiala a vinului.

Publicitate
IWCB

Pentru editia de anul acesta, Vinul.Ro a invitat sa analizeze vinurile romanesti – si nu numai – trei detinatori ai titlului Master of Wine, cativa dintre cei mai importanti jurnalisti europeni de vin, cu functii de conducere in cadrul Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin (FIJEV), alaturi oenologi, scriitori, consultanti si experti in domeniul vinului.

Astfel, la cea dea patra editie a Premiilor de Excelenta vor participa 15 jurati straini, din 9 tari europene: Christy Caterbury MW (Statele Unite), Caroline Gilby MW, Angela Muir MW (Marea Britanie), Darrel Joseph (Austria), Yves Paquier (Elvetia), Luigi Salvo, Roberto Gatti si Fabio Pracchia (Italia), Mariusz Kapczynski (Polonia), David Cobbold (Franta), Antonio Maria Casado Tome (Spania), Nemeth Agnes (Ungaria), Yana Petkova, Marina Karakonova si Galina Niforou (Bulgaria). Alaturi de acestia, in comisiile de jurizare ale concursului vor mai participa si cativa specialisti si degustatori romani.

Publicitate
IPPU

Premiile de Excelenta Vinul.Ro se diferentiaza de alte competitii de profil din lume prin existenta a doua sectiuni distincte: una pentru vinuri non-retail, (etichete distribuite doar in Hoteluri, Restaurante, Cafenele sau firme de Catering si inregistrate in concurs de catre producatori, distribuitori sau importatorii de vinuri, contra unei taxe de inscriere), si o sectiune in care participa vinurile achizitionate de catre organizatori direct de pe rafturile magazinelor. La cea de-a patra editie a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro producatorii, importatorii sau distribuitorii de vinuri din Romania si din strainatate au posibilitatea sa inscrie in concurs probe care nu exista in marele retail, contra unei taxe de participare de 60 de euro / proba.

Christy Canterbury MW, Statele Unite ale Americii

Membra a „noii generatii” de Master of Wine, Canterbury a absolvit cursurile celebrului institut in 2011, dupa ce s-a decis sa paraseasca o cariera in domeniul bancar, fiind in acest moment una dintre cei numai 29 de americani care detin acest titlu. Degusta si jurizeaza vinuri, scrie articole si sustine nenumarate conferinte pe aceasta tema. Detine si diploma WSET si este somelier certificat al Court of Master Sommeliers. De-a lungul activitatii sale in lumea vinului, a ocupat pozitii de top in companii prestigioase, precum cea de National Wine Director la Smith & Wollensky Restaurant Group, Corporate Beverage Manager la Culinary Concepts by Jean-Georges, dar si multe altele. Dupa cum spune singura, locuieste „undeva intre Manhattan si diferite vii ale lumii, in special ale Europei”.

Caroline Gilby MW, Marea Britanie

Caroline Gilby este unul dintre cei mai buni cunoscatori ai vinurilor est-europene si poate unul dintre putinii detinatori ai titlului de Master of Wine care a cunoscut indeaproape vinul romanesc. A lucrat mai multi ani ca achizitor pentru unul dintre cele mai importante lanturi de magazine de vin din Marea Britanie, insa in 1995 a hotarat, dupa cum declara, sa abandoneze „viata corporatista“ si sa inceapa o noua etapa: aceea de consultant si jurnalist de vinuri independent. Timp de patru ani, pana in 2003, a ocupat postul de director al Consiliului de Standard pentru Vinuri din cadrul Ministerului Agriculturii Britanic. In prezent, Caroline Gilby MW colaboreaza cu Wine and Spirit Education Trust si cu Wine Educators International, unde sustine cursuri despre tehnica degustarii vinurilor, vinificare si marketing. Printre publicatiile in care ii sunt publicate articolele se numara: Decanter, Wine Report, New Scientist, Sainsbury’s Drinks Club Magazine, Thresher sau Bottoms Up.

 Angela Muir MW, Marea Britanie

Angela Muir MW si-a inceput cariera in 1970, in cadrul companiei John Harvey and Sons, din Bristol, imediat dupa ce a terminat studiile in politica si economie la Universitatea din Bristol. Dupa opt ani de munca in cadrul acestei companii, a lucrat alti 10, ca buyer, la Grants of St James’s Ltd., timp in care a reusit sa viziteze nenumarate crame din lume. In 1988, Angela Muir a pus bazele companiei Cellarworld International, centru de consultanta in domeniu vinului. In 2002, datorita succesului cu Cellarworld International, infiinteaza Cellarworld Argentina. Angela Muir a absolvit in 1970 Wine and Spirit Education Trust Certificate and Higher Certificate, iar in 1980, Institutul Master of Wine. Dintre titlurile detinute mai pot fi enumerate cele de presedinte al Comitetului Educational Master of Wine, al Asociatiei de Vinuri si Spirtoase a Marii Britanii si Irlandei de Nord, al Asociatiei Importatorilor de Vinuri Spaniole si membru al Ordinului Cavalerilor Vinului din Spania. O adevarate somitate in domeniu, Angela Muir este colaborator al publicatiilor Decanter si Harpers si presedintele comisiei pentru Europa centrala si de est din cadrul concursului Decanter World Wine Awards.

Darrel Joseph, Austria

Cu toate ca s-a nascut in Ohio, Statele Unite, Darrel Joseph locuieste in prezent in Viena, Austria. A inceput sa scrie despre vinuri in 1995, cand s-a indragostit de Tokay-urile unguresti si de vinurile din Gruener Veltliner si Riesling din Austria. Are o vasta experienta senzoriala, in degustarile sale intrand nenumarate vinuri din Austria, Ungaria, Germania, Croatia, Slovenia si Georgia. Articolele sale au aparut in publicatii precum Decanter, Wine Spectator, Wine Business International si Harpers. Este, de asemenea, colaborator al Ghidului de buzunar realizat de Hugh Johnson. A participat ca jurat in comisiile mai multor concursuri internationale, cele mai importante fiind Decanter World Wine Awards, Concours Mondial de Bruxelles, Berlin Wine Trophy, Pannon Bormustra (Ungaria) si Vinistra (Croatia). Moderator de emisiuni radio si TV, Darrel Joseph este si membru al Circle of Wine Writers, Marea Britanie.

 Yves Paquier, Elvetia

Detinator al unei diplome in pedagogie aplicata, Yves Paquier este unul dintre cei mai activi membri ai Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin (FIJEV), detinand functia de trezorier al acestei organizatii. Pe langa admiterea membrilor si administrarea fondurilor FIJEV, Yves Paquier comunica vinul din pozitia de jurnalist, fiind colaborator al mai multor publicatii de profil din Elvetia, Franta, Luxemburg si Belgia. Este membru in juriul degustator al mai multor competitii internationale.

 

 Luigi Salvo, Italia

Este jurnalist independent, membru al Asociatiei Italiene de Presa Gastronomica si detinator al diplomei Asociatiei Italiene a Somelierilor (AIS), grupare in cadrul careia sustine diverse seminarii despre degustarea vinurilor si meseria de somelier. In 1999, publica cel mai cunoscut ghid al vinurilor siciliene, si tot atunci devine colaborator al celui mai vizitat site italian de vinuri TigullioVino.it. Pe langa contributia sa in presa scrisa de profil („Euposia”, „Accademia del Sole”, „L’Arte del Vino”, „Enotria”, „Focus”, „Sommelier Italiano”, „Guida dei Vini Buoni d’Italia”, „De Vinis” – publicatia oficiala a AIS), Luigi Salvo acorda o atentie deosebita si muncii pe „sticla”: a fost si este realizator si prezentator al mai multor emisiuni de profil pentru 10 posturi de televiziune din Italia. Este unul dintre cei mai vechi jurati ai Concours Mondial de Bruxelles si colaboreaza cu Camera de Comert Italiana pentru desemnarea denumirilor de origini pentru vinuri.

Roberto Gatti, Italia

Dupa ce a devenit membru deplin al Asociatiei Somelierilor din Italia, Roberto Gatti a hotarat sa se implice si in productie, deschizandu-si la inceputul anilor ’90 o mica podgorie, in care si-a dorit sa experimenteze ce a invatat din carti. Astazi, crama sa este membru in comisia care acorda treptele de calitate DOC din cadrul Camerei de Comert din regiunea Ferrara. Dezvoltarea comunicarii virtuale, i-a permis colaborarea cu mai multe site-uri de gastronomie si vin si crearea unui portal propriu (www.winetaste. it), destul de apreciat in Peninsula. Roberto Gatti este membru degustator in juriile unor competitii de referinta precum Concours Mondial de Bruxelles, Wine Challange, Londra sau Challenge International du Vin din Bordeaux.

 

Fabio Pracchia, Italia

Este detinator al unei diplome de Master in „Comunicare si Jurnalism Oenogastronomic”, acordate de publicatia Gambero Rosso, laureat in Litere Moderne al Facultatii de Litere si Filosofie al Universitatii din Pisa si membru al Asociatiei Somelierilor din Italia. Timp de cinci ani a fost angajat al cramei „Tenuta di Valgiano”, din Toscana. A colaborat cu celebra publicatie italiana Gambero Rosso in proiecte precum „Guida Caffe d’Italia” – 2004 sau „Guida dei vini d’Italia” (2006-2009). Din 2009, este redactor-sef al publicatiei Slow Food, fiind implicat si in organizarea evenimentului Slowine. Mariusz Kapczynski, Polonia Jurnalist si scriitor de vin, Mariusz Kapczynski este in prezent redactorul-sef al Vinisfera.pl, cel mai important portal polonez de vinuri. A colaborat cu foarte multe publicatii din tara sa natala si a participat ca jurat la concursuri internationale de prestigiu: Vinitaly, Concours Mondial de Bruxelles, Vinoforum, Vinaria. Este membru al FIJEV si al Institutului de Viticiltura si Vin din Polonia. De ceva timp, s-a implicat in mai multe proiecte educationale in domeniul vinului in Polonia.

David Cobbold, Franta

David Cobbold este un consultant britanic de vinuri stabilit in Franta. A inceput sa lucreze in domeniu in 1983, iar in 1996 si-a creat propria firma de consultanta si comert – Connaitre et apprécier. In prezent, David este moderatorul unei emisiuni radio la postul In Vino BFM si colaboreaza cu mai multe publicatii generaliste si de vin. Este autorul cartii „Sauternes Et Barsac” si co-autor al cartilor „ANWB Wijnreisgids: Champagne & Elzas”, „Great Wines & Vintages” si „The Wines of Bordeaux”. Jurat activ al mai multor competitii de vinuri din lume, printre care se numara si Concours Mondial de Bruxelles, David Cobbold declara ca cele mai mari hobby-uri ale sale sunt vinurile de Bordeaux si motociclismul.

 

 Antonio Maria Casado Tome, Spania

Dupa ce si-a terminat studiile in Stiintele Comunicarii in Madrid si Londra, s-a intors in Spania unde timp de patru ani a colaborat la realizarea celui mai important ghid iberic de vinuri, Guía Peńín de los Vinos de Espańa. A participat la mai multe concursuri de vinuri ca membru in juriul degustator (Concours Mondial de Bruxelles, Michelangelo International Wine Awards of South Africa, Concorso Enologico Internazionale of Vinitaly). In 2007, devine director tehnic al concursului „Nariz de Oro”, competitie pentru somelieri. Este colaborator al publicatiilor El Mundo, SpainGourmetour, Revista del Aula Marqués de Arienzo, Flavours from France, Finewines and Simple Wines (Rusia) si editorul spaniol al publicatiei „Whisky Magazine”.

 Nemeth Agnes, Ungaria

Fosta profesoara de limba engleza, Agnes Nemeth a reusit sa isi exploateze public pasiunea pentru vinuri dupa ce a devenit jurnalist si a petrecut un an ca invatacel in Studii Europene. A devenit apoi redactor-sef al editiei maghiare a prestigioasei reviste Decanter, editie care a fost inchisa anul acesta. A absolvit examenul Wine and Spirit Education Trust, a calatorit si degustat in multe dintre zonele viticole importante ale lumii – Bordeaux, Champagne, Rioja, Jerez, Toscana etc. In prezent, ocupa functia de redactor sef al VinCe Magazine, publicatie dedicata atat vinurilor unguresti, cat si vinurilor est-europene.

 

 Yana Petkova, Bulgaria

Practicanta pasionata de scrima, Yana Petkova se numara cei mai apreciati degustatori din tara vecina. A absolvit cursurile Academiei de Vin din Austria, unde a obtinut diploma WSET. Este cofondator si profesor al Academiei de Vin din Bulgaria, proprietarul enciclopedie virtuale de vin, Vinoto.com, fondator al Clubului Scriitorilor de Vin din Bulgaria si membru fondator al celei mai importante publicatii de vin din Bulgaria, Divino.bg. A participat ca jurat in comisiile mai multor concursuri de vinuri din tara si din strainatate si colaboreaza cu mai multe publicatii si reviste.

 

 Marina Karakonova, Bulgaria

Jurnalist profesionist, Marina isi publica materialele despre vinuri si gastronomie in mai multe ziare si reviste din Bulgaria. Pe langa, participarea la doua editii ale Premiilor de Excelenta, Marina si-a trecut in palmares si participarea in juriul concursului Vinitaly, Verona.

 

 

 

 Galina Niforou, Bulgaria

Inginer in Tehnologia Vinului si Bauturilor Spirtoase, atestat la Universitatea de Tehnologie Alimentara din Sofia, Galina are la activ un MBA in managementul si marketingul vinului la Institutul International al Vinului din Bordeaux, Franta. Dupa mai bine de 15 ani in domeniul vinului, Galina a reusit sa se consacre drept unul dintre cei mai reputati specialisti bulgari. Este directorul de proiect al concursului Balkans International Wine Competition si presedinte al OINORAMA, singura companie bulgareasca specializata in consultanta si strategii de marketing in domeniul vinului.

 

Participarea in sectiunea non-retail

Taxa de participare pentru sectiunea non-retail a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro 2012 este de 60 euro / proba + TVA. Din fiecare proba, producatorii vor trimite cate 3 exemplare. Probele trebuie sa ajunga in posesia organizatorilor pana cel mai tarziu la data de 10 octombrie 2012. Plata taxei de participare trebuie facuta pana pe data de 5 octombrie 2012 in contul:

SC HASH MEDIA  SRL
CIF: RO29051525

J40/10460/2011
Intrarea Albinari Nr. 5, sector 2, Bucuresti
Cont: RO76 FNNB 0001 0292 1442 RO02,
deschis la Credit Europe Bank

Adresa pentru expedierea probelor:

Str. Ienachita Vacarescu Nr. 12, Ap. 9, Et. 2, Sector 4, Bucuresti