PREMIILE DE EXCELENTA 2012: Criza economica a adus in discutie termenul „valoare“

Concursul de vinuri Premiile de Excelenta Vinul.Ro a reusit anul acesta sa aduca la masa de jurizare unii dintre cei mai apreciati degustatori de vinuri din lume. Trei detinatori ai titlului de Master of Wine au analizat peste 300 de vinuri din Romania si din strainatate, in cadrul evenimentului organizat in perioada 26-30 octombrie la Dragasani, cu sprijinul Asociatiei Producatorilor de Vinuri din Dragasani. Alaturi de acesti Master of Wine, in comisiile de jurizare au mai intrat si cativa dintre cei mai importanti jurnalisti europeni de vin, cu functii de conducere in cadrul Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin (FIJEV), oenologi, scriitori, consultanti si experti in domeniul vinului. Cea dea patra editie a Premiilor de Excelenta s-a bucurat de prezenta a 14 jurati straini, din 9 tarii: Christy Canterbury MW (Statele Unite), Caroline Gilby MW, Angela Muir MW (Marea Britanie), Darrel Joseph (Austria), Yves Paquier (Elvetia), Luigi Salvo si Roberto Gatti (Italia), Mariusz Kapczynski (Polonia), Jaime Arraujo si David Cobbold (Franta), Nemeth Agnes (Ungaria), Yana Petkova, Marina Karakonova si Vili Galabova (Bulgaria). De asemenea, in comisiile de jurizare ale concursului au mai participat si cativa specialisti si degustatori romani, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania. Anterior sosirii lor in Romania, le-am solicitat juratilor concursului sa ne raspunda la cateva intrebari despre „chestiunile arzatoare“ cu care piata vinului si presa de specialitate din intreaga lume se confrunta din cauza crizei economice. De asemenea, am incercat sa aflam de la acestia daca nu cumva se impune un nou tip de discurs in promovarea vinului, odata cu evolutia pietei si a mijloacelor moderne de comunicare.

Publicitate
IWCB

CHRISTY CANTERBURY MW (STATELE UNITE)

Master of Wine, jurnalist, consultant

„Aproape toata lumea a fost afectata de criza. Compania la care am fost angajata pentru o perioada de timp, cu functia de Global Beverage Director, „Culinary Concepts“, detinuta de Jean Georges, a deschis mai multe restaurante in hoteluri de lux din intreaga lume. De la un obiectiv initial de 25 de restaurante deschise in cinci ani, am ajuns sa inauguram doar 6! In toamna lui 2009, am inceput sa lucrez pentru Italian Wine Merchants, un comerciant de vinuri care isi vinde vinurile catre colectionarii din intreaga lume, prin telefon. Cred ca este singura companie care nu a avut de suferit din cauza crahului financiar. Si asta s-a datorat faptului ca au clienti cu bani, care desi castiga mai putin pe timp de criza, tot castiga destul!

Publicitate

Consider ca este foarte important oamenii care comunica vinul sa-si adapteze discursul. Criza economica a adus in discutie termenul „valoare“. Cu toate acestea, este foarte interesant ca pe piata Statelor Unite consumatorii nu s-au orientat spre vinurile ieftine. Acestia beau mai putin, insa beau vinuri de calitate. Un un aspect destul de fascinant, la care nu te-ai fi asteptat in asemenea momente de dificultate financiara!

Cum Statele Unite a devenit cel mai mare consumator de vinuri din lume, suntem „inundati“ de vinuri din intreaga lume, mai ales statele de pe ambele coaste. Cred ca urmatoarea provocare pentru producatori este de a creste calitatea, pentru a le aduce la un nivel international standardizat.“

CAROLINE GILBY MW (MAREA BRITANIE)

Master of Wine, jurnalist, consultant

„Criza economica este un subiect sensibil atunci cand vorbesti din pozitia de „freelancer“, mai ales ca revistele de profil dispar rapid si odata cu ele si oportunitatile financiare ale scriitorilor de vin. Cu toate acestea, este foarte greu de stabilit daca aceasta situatie a fost cauzata de criza economica sau daca nu cumva este un efect al modului in care oamenii au inceput sa foloseasca media – vezi trecerea catre online sau catre dispozitivele electronice de lectura. In acelasi timp, dezvoltarea si disponibilitatea continutului gratuit poate fi o cauza, insa nu intotdeauna este usor pentru consumator sa selecteze care dintre miile de bloguri de vin isi merita vizitatorii. Adaptarea discursului la noile standarde este necesara din cauza tendintei curente de orientare catre raportul pret-calitate. de care multi consumatori sunt extrem de constienti in momentul in care isi cheltuiesc banii. Mai ales pe un produs precum vinul, care este vazut ca lux si nu ca o necesitate. Cu toate acestea, nu trebuie sa ne gandim numai la vinurile ieftine. Oamenii trebuie incurajati sa cumpere mai putin, dar de calitate, in asa fel incat ceea ce beau sa le ofere o experienta placuta pentru suma cheltuita. Realitatea este ca, in Marea Britanie, pretul minim pentru o sticla este de 4,89 de lire steline. Daca din aceasta suma scadem taxa de 1,90 lire pentru acciza, plus 20% TVA, costul sticlei, dopului, etichetei, transportului, al ambalajului si adaosul comercial, care este de aproximativ 30%, ajunge sa platim numai cateva pence pentru vinul propriu-zis. Datoria noastra este de a-i convinge pe consumatori ca este mai important sa dea cateva lire in plus pentru a putea sa se bucure de o experienta poate de zece ori mai placuta.

Provocarea viitoare pentru producatori este de a face vinul si modul in care acesta este marketat atractiv pentru noua generatie de consumatori. Exista pericolul ca acesta sa devina pentru tinerii din ziua de astazi, care sunt mult mai atrasi de cocktail-uri, bere sau vodca, acel lucru „plictisitor si rigid pe care il consumau parintii“.

ANGELA MUIR MW (MAREA BRITANIE)

Master of Wine, jurnalist, consultant

„In mod surprinzator, din punctul meu de vedere, criza economica a influentat destul de putin piata vinului din Marea Britanie. Cred ca acest lucru se datoreaza si faptului ca achizitionarea unei sticle de vin reprezinta un tip de lux mai mic. In general, oamenii sunt capabili sa renunte la unele produse necesare, la chestii de uz curent si sa se consoleze din cand in cand cu cate o sticla de vin si cate un ruj de firma! Nu cred ca ar trebui schimbat discursul in domeniul vinului. In Marea Britanie, vinul este un bun optional, nu face parte din cotidian, la fel ca in marile tari producatoare, cum este Romania, de exemplu. Si asta pentru ca vinul este deja un produs de lux destul de mult impozitat cu un pret minim de aproape 5 lire pe o sticla. In aceste conditii, comunicarea vinului ar trebui sa mearga pe aceeasi directie cu cea a raportului pret-calitate pe toate nivelurile de pret. Ceea ce este imperativ sa facem pentru viitorul apropiat este sa reusim sa utilizam aceasta avalansa de informatie. Inca nu ne-am dat seama ce am putea face cu inflatia de informatie de pe internet cu toate ramificatiile sale, atat in termeni de vanzari, de marketing, cat si in domeniul criticii de vinuri. Tarile europene de la est de Alpi incep sa fie din ce in ce mai interesate, isi reinvata terroir-ul si comunica din ce in ce mai intens calitatea vinurilor lor. Acest lucru poate reprezenta o provocare pentru intreaga piata mondiala a vinului, insa va presupune un efort de lunga durata si intensitate.

AGNES NEMETH (UNGARIA)

Jurnalist de vinuri, degustator

„Publicatia la care lucrez, VinCE, se finanteaza din surse externe industriei vinului – companii auto, banci etc., asa ca aceasta criza ne-a afectat destul de tare. Cum vanzarile auto au scazut, in aceeasi masura si bugetele de marketing au scazut. Cu toate acestea, producatorii care au dorit sa supravietuiasca in aceasta perioada a trebuit sa se promoveze mai mult. In concluzie, in Ungaria, multe publicatii de vin au disparut, la fel si cateva de gastronomie. In acest moment, VinCE este practic singura publicatie nationala de profil. Cred ca media ar trebui sa ajute sectorul vitivinicol, din postura de comunicator pentru producatori si de negociator intre producatori si guvern. In general, nu cred ca ar fi nevoie de o schimbare in comunicarea vinului. Ce ar trebui sa facem, sa nu mai vorbim despre vinurile foarte scumpe, precum cele bordeleze? Inca imi amintesc de acele vremuri in care nu existau masini occidentale pe strazi si peste tot vedeai numai Lada, Trabant sau Zaporosec, iar oamenii faceau trafic cu reviste auto, in care erau prezentate masini precum Alfa Romeo, Mercedes sau Ferrari. Oamenilor le place sa viseze! Cred ca iubitorii de vinuri se vor orienta spre vinurile din tarile invecinate. Nimanui nu-i pasa de Slovenia, Romania sau Serbia in Ungaria, insa acum lucrurile incep sa se schimbe. In viitorul apropiat, producatorii din Lumea Noua vor incerca sa scape de eticheta „vinuri ieftine, de masa“, iar vechilor producatori le va fi foarte greu sa tina pasul cu acesti noi competitori.

DAVID COBBOLD (FRANTA)

Jurnalist de vinuri, consultant, degustator

„Publicatiile de vinuri, tipariturile in general, incep sa aiba de suferit, iar acest lucru pare ca a fost cauzat de cresterea importantei internetului, care a avut un efect asemanator crizei financiare. Una dintre publicatiile cu care am colaborat a fuzionat cu o alta, ceea ce inseamna ca acum am mai putin de degustat si de scris. Din fericire, obiectul meu de activitate este foarte diversificat. Este imperios necesar ca in perioada urmatoare sa ne orientam spre noi tari producatoare si spre vinuri cu un bun raport pret-calitate. Legat de noile provocari de pe piata mondiala, cred ca Asia vine puternic din urma. Mai ales in ceea ce priveste distributia si vanzarile pe internet. Ca intotdeauna, explicarea termenilor foarte utilizati, dar deloc intelesi, va continua sa fie un lucru esential in presa de vin. Credibilitatea unor scriitori consacrati, intr-un context in care blogurile de vinuri au devenit o moda, reprezinta de asemenea o problema pentru noi toti.“

JAIME ARAUJO (FRANTA)

Consultant, degustator

„Multe publicatii si companii ar trebui sa se orienteze spre pietele noi, din moment ce pietele traditionale, precum Marea Britanie si Statele Unite, au devenit foarte dificile, iar consumul de vin a scazut drastic. Asia devine urmatoarea destinatie, la fel de performanta ca unele tari europene, precum cele din Scandinavia. Nu stiu de cata nevoie de schimbare are comunicarea vinului, dar cu siguranta ea trebuie adaptata schimbarilor obiceiurilor de consum. Trebuie sa prevezi si sa asculti ceea ce iti spune piata. In momentul in care China va deveni un mare exportator de vin, lucrurile se vor complica pentru unele dintre tarile producatoare, dominante pe segmentul entry level. Cu cat criza de adanceste si se schimba mai tare, cu atat mai mult producatori ar trebui sa se orienteze spre exterior, sa devina „internationali“ si sa isi „upgradeze“ oferta pentru export“.