Premiile de Excelenta 2011: 102 distinctii pentru calitate

Publicitate
Excursii

A treia editie a concursului Premiile de Excelenta Vinul.Ro, eveniment care a avut loc in perioada 2-4 noiembrie, in cadrul Arenelor BNR din Bucuresti, a adus in fata unui juriu format in majoritate din specialisti straini 330 de vinuri din Romania, Argentina, Australia, Bulgaria, Chile, Franta, Grecia, Italia, Noua Zeelanda, Slovenia, Spania si Statele Unite.

Ca si la editiile anterioare, concursul Premiile de Excelenta Vinul.Ro a fost impartit in doua sectiuni distincte: una pentru vinurile non-retail, (etichete distribuite doar in Hoteluri, Restaurante, Cafenele sau firme de Catering si inregistrate in concurs de catre producatori, distribuitori sau importatorii de vinuri, contra unei taxe de inscriere), si una in care au participat vinurile achizitionate de catre organizatori direct de pe rafturile magazinelor.

Publicitate
IPPU

Dupa centralizarea notelor acordate de juriu, au fost acordate 102 medalii pentru vinurile inscrise in cele doua sectiuni ale concursului, acestea reprezentand 30% din numarul total de probe. Dintre acestea, 23 de medalii (5 de aur si 18 de argint) au mers catre vinurile din sectiunea de retail, iar 79 de distinctii catre vinurile inscrise in concurs direct de catre producatori (2 Mari medalii de aur, 35 de medalii de aur si 42 de argint).

Vinurile peste 83 de puncte, redegustate

Degustarile pentru toate seriile s-au realizat in orb, garantandu-se un anonimat total al probelor, singurele indicii prezentate juratilor fiind anul de recolta si categoria de pret. Vinurile degustate au fost evaluate dupa fisa de degustare Vinul.Ro, inspirata dupa modelul sugerat de Organizatia Internationala Vitivinicola, principalele criterii de jurizare fiind mirosul vinului (intensitate, calitate si expresivitate), gustul (intensitate, expresivitate, calitate si persistenta) si nota globala. Comparativ cu fisa agreata de OIV, fisa de degustare Vinul.Ro a fost modificata asa incat ponderea aspectului vizual sa fie de 0% din nota finala, si nu de 15%, punctele luate fiind distribuite celorlalte criterii de analiza (olfactiv, gustativ si impresie generala). Pentru o mai buna rele-vanta a rezultatelor, anul acesta, vinurile care au primit punctaje de peste 83 de puncte au fost supuse unei reevaluari realizata de catre degustatorii concursului. Punctajele finale pentru fiecare proba au fost realizate prin eliminarea extremelor (nota cea mai mica si nota cea mai mare dintre cele acordate de catre membrii comisiei de jurizare) si prin efectuarea mediei aritmetice a notelor ramase.

14 jurati straini

Respectand traditia, Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011 a fost un concurs in care in juriu au fost mai multi straini decat reprezentanti ai Romaniei. Dintre cei 23 de jurati care au degustat si punctat vinurile, 14 au venit de peste hotare. Printre acestia, in premiera pentru Romania, s-a aflat si unul dintre cei numai aproximativ 300 de Master of Wine existenti la nivel mondial, Caroline Gilby. Alaturi de aceasta, la Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011 au analizat vinurile din concurs Luigi Salvo, Roberto Gatti, Fabio Pracchia, Maddalena Mazzeschi (Italia), Christian Callec (Olanda), Alvaro Cerrada Bueno, Antonio Casado (Spania), Claudia Pendred, Richard Fox (Marea Britanie), Marina Karakonova (Bulgaria), Tamas Dobos (Ungaria), Marc Dworkin, Bruno Merle (Franta). Adica jurnalisti europeni de vin, unii cu functii de conducere in cadrul Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin (FIJEV), oenologi, consultanti. Comisiile de jurizare au fost completate de catre specialisti din cadrul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania: Liviu Grigorica, Catalin Paduraru, Petre Badea, Delia Statescu, Diana Pavelescu, Cristian Tudor, Cezar Filip, Dorin Heroiu si Daniela Potmischil.

HoReCa in crestere, retailul scade

Pe baza notelor acordate de catre speciali stii care au jurizat in cadrul acestei com-petitii, am incercat sa realizam o analiza statistica a vinurilor intrate in concurs, in functie de soiuri, producatori, zone de origine, an de recolta, culoare sau pret. Anul acesta vinurile inscrise in cadrul sectiunii de retail au obtinut o medie de 72,2 de puncte, comparativ cu 76,5 puncte obtinute de vinurile participante in aceeasi sectiune la editia de anul trecut. In schimb, vinurile inscrise de producatori in sectiunea HoReCa au obtinut o medie de 83,1, cu aproximativ trei puncte peste cea din 2010, lucru ce indica o usoara crestere calitativa a vinurilor de pe acest segment.

2 Mari medalii de aur

Anul acesta cel mai bine apreciat vin din intreg concursul a fost Riesling italian Sirena Dunarii 2001 (Vinarte), vin inscris la sectiunea non-retail, care a primit din partea juriului 95,3 puncte. La doar un punct de acesta s-a situat vinul Merlot Domnita Ruxandra 2009 (Oenoterra), cu 94,3 puncte, ambele vinuri fiind distinse cu Mari Medalii de Aur. Medii peste 90 de puncte si medalii de aur au mai obtinut si vinurile Carmenere, Cabernet Sauvignon Terrunyo 2007, Pinot Gris Cardinal 2009, Merlot Rezerva Prince Stirbey 2007, Sauvignon Blanc Private Bin Villa Maria 2010 si Santomas Mezzo Forte 2007.

Producatorii cu cele mai bune evolutii

Producatorul roman ale carui vinuri au castigat cele mai multe medalii este Cramele Halewood, care a avut inscrise in concurs 35 de vinuri proprii si de import si care au fost distinse cu 14 distinctii (7 pentru vinurile romanesti, dintre care 2 de aur si 5 de argint si 7 pentru importuri). Acesta a fost urmat de catre Cramele Recas, cu 9 medalii, 4 de aur si 5 de argint, din 23 de probe proprii si importate, si de catre Budureasca, cu 7 distinctii de argint (14 probe inscrise). In top mai urmeaza, Unicom Production, cu 4 medalii de aur si 2 de argint (7 vinuri intrate in competitie), WineRo/Bessa Valley cu 6 medalii, dintre care 4 de aur si 2 de argint, Agricola Stirbey care a obtinut 2 medalii de aur si 3 de argint (6 vinuri), Domeniile Tohani, cu 2 medalii de aur si 3 de argint (17 probe), Crama Girboiu – 3 medalii de aur si una de argint (8 probe), Vinarte – o mare medalie de aur si 3 de argint (12 probe), SERVE, cu o medalie de aur si 3 de argint si Lacerta Winery cu 2 medalii de aur (3 probe inscrise). Intr-un top al producatorilor romani in functia de media obtinuta de toate vinurile prezente in concurs pe primul loc se afla Agricola Stirbey cu o medie de 86,4 puncte, urmat de Unicom Production, cu 86 de puncte, Lacerta Winery – 85,6 de puncte, Vinarte – 83 de puncte si de Cramele Recas cu 82 de puncte. Importatorii ale caror vinuri au obtinut cele mai bune medii sunt: WineRo, cu 87,4 puncte, Heinrig Distribution (85,2 puncte), Cramele Halewood (85 de puncte) si Cramele Recas (84,3 puncte).

Cele mai bine punctate soiuri

Soiurile cu cea mai mare medie sunt Tamaioasa romaneasca, cu o medie de 81,9 puncte si 15 esantioane, Riesling cu 80,7 puncte (13 vinuri) si Merlot, cu o medie de 80,4 puncte, pentru cele 34 de vinuri. Cele mai numeroase esantioane au fost din soiurile Cabernet Sauvignon (35, medie 77,4 puncte), Merlot si Feteasca neagra, cu o medie de 76,5 puncte pe 32 etichete. Vinurile din Pinot Noir au obtinut o medie de 79,4 puncte, pentru 14 probe, Sauvignonul blanc cu cele 27 de vinuri a avut medie de 78,6 puncte, iar cele 12 vinuri Feteasca Regala au realizat o medie de 74,5 puncte. Potrivit datelor de mai sus, soiul cu cea mai buna constanta este Merlot, tinand cont si de numarul probelor intrate in jurizare.

IG Dragasani, medie de 85 de puncte

Ierarhizarea vinurilor intrate in concurs in functie de indicatia geografica arata ca vinurile cu Denumire de Origine Controlata au obtinut o medie mai mare cu 4 sutimi decat cele cu Indicatie Geografica (77 de puncte). Vinurile cu Indicatia Geografica Dragasani au obtinut cea mai mare medie, 85 de puncte, urmate de cele cu Indicatia Geografica Colinele Dobrogei (medie de 82,5 puncte) si cele cu DOC Recas, 82,2 puncte. Vinurile cu Denumire de Origine Controlata Vanju Mare au obtinut o medie 81,5 puncte, cele cu cu DOC Cotesti 80,7, iar cele DOC Dealu Mare si DOC Cotnari 79,9, respectiv, 78,9 puncte. Din regiunea Jidvei, vinurile care poarta acest DOC au avut o medie de 70,2 puncte.

O ierarhie pe criteriul tarii de provenienta a vinurilor inscrise arata in felul urmator: cele mai mari medii le-au obtinut vinurile din Italia si Chile, cu 87,4 puncte, respectiv, 87,1 puncte, urmate de vinurile din Bulgaria (o medie de 85,4 puncte), Australia (84,3 puncte) si Franta (81,7 puncte). Media punctajelor vinurilor din din Romania a fost anul acesta de 77,7 puncte.

Vinurile dulci au primit cele mai mari punctaje (medie de 83 de puncte), in timp ce vinurile seci au avut o medie de 80,2 puncte, iar cele demiseci, 74,1 puncte. Foarte dezamagitoare au fost vinurile demidulci, care au realizat o medie de 65,5 puncte. Impartirea vinurilor in functie de concentratia alcoolica indica faptul ca vinurile cu nivel ridicat de alcool sunt mai apreciate, vinurile cu 14-15% vol. alc. avand o medie de 83,8 puncte, in timp de categoria vinurilor cu 13% vol. alc. a strans o medie de 79,5 puncte. Vinurile sub 12% vol. alc. au avut o medie de 73 puncte.