Pedalones pop-up wine. Un Riesling de Rhin by Dragoș Pavelescu, din Viena

Spune că datorează enorm soților Kontek (binecunoscuți profesioniștilor din vinul românesc pentru activitatea lor educativă, științifică și practică în domeniu). Și-a dat doctoratul în vin departe de țară și a decis să rămână acolo. Dar mai păstrează foarte vii legăturile cu țara, atât pe plan personal cât și profesional, în calitate de consultant al unei plantații viticole din Apold. L-am cunoscut prin intermedierea fratelui său, care a descoperit revista noastră și s-a gândit că am putea fi interesați de povestea lui. A avut dreptate.

Publicitate
IWCB

Îl cheamă Dragoș Pavelescu și face vinuri pentru crama Mayer am Pfarrplatz din 2007. Până aici ar fi simplu – doar o altă istorie de integrare personală și profesională de succes a unui român în lumea “dezvoltată”. Dar nu e atât de simplu, căci Dragoș Pavelescu are orgoliul profesional de a se exprima și pe sine prin vinurile pe care le face, iar la crama unde este angajat – una dintre cele mai mari din Viena – posibilitățile de a face acest lucru sunt limitate.

Pedalones Riesling de Rhin sticla“Am tot văzut că mulți care nu au nicio legătură cu vinul își fac branduri, își fac vinuri. Dacă tot mă ocup cu asta în mod profesionist, de ce să nu încerc și eu?”, povestește Dragoș debutul lui în lumea antreprenorilor de vin. Un antreprenoriat atipic, căci și-a păstrat și calitatea de angajat al cramei vieneze. A discutat deschis cu managerii de-acolo, le-a spus că vrea să facă un vin și s-au înțeles asupra detaliilor tehnice privind timpul și spațiul alocat acestei inițiative, iar apoi Dragoș s-a apucat să-și caute strugurii, astfel încât să nu se afle în vreun conflict de interese cu angajatorul (care cumpără struguri, la rândul lui, pentru anumite game de retail). “Când am aflat despre posibilitatea de a achiziționa o cantitate de Riesling de Rhin de pe unul dintre cele mai bune dealuri ale Vienei – Nussberg – n-am mai stat pe gânduri”, își amintește el. A investit din banii proprii în struguri, decis să facă ceva care să-l reprezinte. Un “pop-up wine”, care să fie disponibil doar într-o cantitate limitată, în fiecare an obținută din strugurii pe care i-a găsit și pe care i-a considerat suficient de valoroși ca să investească în ei. “Nu este un Riesling de Rhin tipic, cu note de caisă și piersică, are note destul de intense de Sauvignon blanc, este proaspăt, reductiv și puternic, cu o structură bună și o aciditate vibrantă. Firește că am încercat ca toate aceste atribute să se combine frumos cu specificul acestui soi”, își descrie Dragoș “copilul de suflet”, numit Pedalones. De ce Pedalones? Pentru că una dintre celelalte pasiuni ale lui este ciclismul, pe care-l practică pe cât se poate de des, în special pe dealurile capitalei austriece, unde studiază viile cele mai bune. “Mi s-a părut că vinul ăsta îți dă energie, așa cum apăsarea pedalei oferă energia necesară pentru propulsia bicicletei”, spune el. Eticheta a fost creată de un prieten al enologului, un arhitect român stabilit la rândul său în Viena, și este de o aparentă simplitate menită să transmită totuși consumatorului ceva din sufletul și pasiunea creatorului.

Publicitate
IPPU

Despre vinurile românești, Dragoș spune că știe Solo Quinta de la Recaș de câțiva ani, “și niciodată n-a dezamăgit”. I-au mai reținut atenția Chardonnay-urile 2011 și 2012 Terre Precieuse de la Domeniile Franco-Române din Dealu Mare și unele albe seci de la Măcin, iar despre cele ale lui Oliver Bauer, de la Știrbey, are numai cuvinte de laudă. “Consider că mai am multe de învățat despre soiurile din țara noastră și sper că anul ăsta să fie primul an în care să reușesc să produc câteva vinuri acasă, din via de la Apold. Dar, fiindcă și în România și în Austria strugurii se culeg cam în același timp, nu sunt sigur că voi reuși”, spune Pavelescu.

Pedalones, un Riesling de Rhin într-o ediție limitată de numai 1.300 de sticle, purtând semnătura enologului Dragoș Pavelescu, este disponibil online la www.dpavelescu.com, dar poate fi gustat și în București, la Mini Golf & Coffee din Parcul Herăstrău și parcul Floreasca.