Pătrar, din Dobrogea – primele vinuri biodinamice din România: “Un spectacol al autenticității, al vieții”

2.012 sticle de Fetească neagră, 2.386 sticle de Shiraz și 3.971 sticle de Merlot – toate din recolta anului 2017 – compun “lotul” intitulat „Pătrar” cu care Domeniul Bogdan, cu vii în Dobrogea, Murfatlar (lângă satul Peștera), încearcă să cucerească preferințele băutorilor de vin preocupați de argumente “bio” și “biodinamice”. Pentru detalii am vorbit cu Bogdan Pleșoianu (foto jos), directorul general al companiei care vinde aceste vinuri – Domeniul Bogdan Distribuție.

Publicitate
Uleiuri

Agricultură biodinamică încă din 2012, certificare “bio” din 2016 și vinuri “biodinamice” din 2017

– De când bio, biodinamic?

Via este lucrată în manieră biodinamică – cu documente doveditoare – încă din 2012. Certificarea “bio” semnată de organismul „Austria Bio Garantie” a fost acordată în 2016. Iar certificarea primelor vinuri produse în manieră “biodinamică” se referă – în cazul gamei Pătrar, căci despre ea vorbim – la recolta 2017. Certificarea este “Vini biodinamici”, un sistem foarte sever implementat și garantat de către Dr Leonello Anello, consultantul nostru pe viticultură și creatorul acestor vinuri. E un sistem recunoscut și utilizat de multe crame din Italia, dar și din alte părți ale lumii. Firește că sunt certificate vinuri și din anii următori, dar încă nu le avem pe piață.

Publicitate
IPPU

  Ce e diferit la Pătrar față de celelalte vinuri de la voi?

Acelea sunt certificate drept “bio”, pe baza setului de criterii specifice. Acestea sunt atât “bio”, cât și “biodinamice” – criteriile sunt mai stricte aici: în mod prescurtat, via și vinurile sunt lucrate în funcție de fazele lunii și de un anumit calendar astral și fără niciun adaos, niciun input din afara regiunii, cu excepția sulfatului de cupru folosit în vie (care, și el, este cupru de mină). Nu drojdii selecționate, nu enzime sau alte substanțe oenologice, nimic! Vase din beton sau lemn, și-atât. Din acest punct de vedere, Pătrar arată exact ce au de oferit zona și strugurii din aceste soiuri. Pentru noi a fost și va rămâne important să descoperim noi înșine în ce constă “terroir-ul” de Peștera – Murfatlar și să promovăm acest specific microlocal către consumatori, pentru că el ne identifică și ne diferențiază în peisajul competitiv al vinurilor românești. Ne adresăm cu această gamă consumatorilor care caută experiențe noi dar “responsabile” – pe aceștia în invităm, prin Pătrar, să ne cunoască așa cum suntem cu-adevărat la noi acasă!

Vinurile biodinamice au ceva interesant de spus în fiecare etapă a vieții lor. Vă vor delecta!

– Dr Leonello Anello, creatorul acestor vinuri, dă anul 2037 drept perioadă optimă de consum în cazul acestor vinuri. Cât de realistă este – și cât de utilă clienților – această estimare? Ce facem? Dăm acum peste 30 de euro pe sticlă și vedem atunci dacă i-am cheltuit cu cap sau nu?

Vorbim, după cum am spus, de ediții foarte limitate. Universul de clienți vizat este, așadar, unul restrâns. Cât despre vinuri în sine, vreau să semnalez un aspect foarte important: sunt excelente, de băut și acum! Creatorul lor spune că ele vor atinge punctul maxim în 2037, dar ele oferă o satisfacție deosebită deja. Este o chestiune importantă la vin, în general, dar mai ales la cele biodinamice, în special: au ceva interesant de spus în fiecare etapă a vieții lor – iar doritorii pot face experimentul ăsta și pot constata cu propriile simțuri. Încercați, de pildă, acum, vinul proaspăt destupat sau aerat, luna asta sau peste 3 săptămâni – și veți vedea că exprimă lucruri (arome, senzații) diferite. La fel se va întâmpla și cu trecerea anilor – fiind un organism viu, vă va delecta în moduri diferite. Dar vă va delecta! Leonello Anello este adeptul ideii că “e nevoie să uiți tot ce știai despre vin” atunci când bei biodinamice – dar nicidecum în sensul că trebuie să ai pretenții mai mici de la ele, ci dimpotrivă.

Făcute bine, prin știința agriculturii biodinamice moderne – adică cea bazată pe dovezi măsurabile – vinurile acestea arată “frumusețea autenticității și curățeniei”, dacă pot să spun asta. E vorba de un veritabil spectacol al vieții și al pozitivității.