One man show de la Ostrov

Pe la începutul anilor ’80,  când subsemnatul acumula cultură generală într-un sistem de educaţie nu atât de haotic ca în zilele noastre, auzeam prima dată de Ostrov şi Oltina. Evident, la Geografie, aşa că ştiam că Ostrov e zonă de struguri de masă, iar de Oltina aflasem că e un mare lac…

Publicitate
IWCB

Au trecut anii şi, dând din nou ochii cu Ostrovul, am constatat că proporţia struguri de masă/struguri de vin s-a schimbat în favoarea ultimilor şi că Oltina e şi Denumire de Origine. Şi că pe o întindere pe care n-o cuprinzi cu ochii fiinţează firma Ostrovit, care are în proprietate cam 2000 de hectare, dintre care 1300 sunt cu viţă de vie. La prima vizită făcută în zonă  am rămas uimit când am văzut pădurea de tancuri de câte minim 5 vagoane de la Lipniţa, de mă întrebam cât timp mi-ar lua să golesc unul. Mărimea contează, dar mai puţin în vin, veţi spune şi, ce-i drept, vinurile de Ostrov n-au prea rupt gura târgului. Au mai existat şi excepţii, precum un Sauvignon, un Chardonnay, un Rose sau chiar un Cabernet Sauvignon, vinuri lansate pe vreme când cisternele gigantice erau păstorite de Adrian Dolghin. Şi mai există, pour les connaisseurs, un vin Reserva, cupaj de soiuri diferite din ani diferiţi, vin care, acum câteva luni, obţinea medalia de Aur la Premiile de Excelenţă Vinul.Ro 2015. De ce am vrut să pomenesc de acest vin? Pentru că este un vin asamblat nu de un enolog, ci de un somelier, Daniel Zottu, în fapt omul care se confundă cu colosul din sudul Dobrogei. Pentru că la târguri dai de Daniel, la evenimente, tot de el, degustările cine să le ţină, iar livrările tot cu Zottu le discuţi…

Daniel Zottu a început munca în industria ospitalităţii. Iar în decurs de numai trei ani – 1993-1995 – a obţinut diplome de Barman preparator, Manager în alimentaţie publică şi Bucătar  specialist. Aceste specializări i-au deschis drumul spre poziţii pe care mulţi nici nu le visează. A fost ba Bar Manager la Melody, ba Manager la Restaurantele President, Casa Capşa şi Noblesse. Numai că, pe la începutul acestui mileniu, Daniel l-a cunoscut pe regretatul Guy Tyrel de Poix, pe care nu se sfieşte să îl numească mentorul său. Fondatorul SERVE l-a îndemnat să urmeze şi cursurile de somelier, iar din acel moment viaţa lui Daniel Zottu s-a împletit cu vinul. A fost somelier la SERVE şi la Casa de Vinuri Negrini, iar din 2009 şi-a legat destinul de Ostrovit, companie ale cărei vinuri le promovează cu un stil pe care ne-am dori să îl întâlnim şi în produse… Şi ca somelier a avut multe reuşite. A devenit secretar general al Asociaţiei Somelierilor din România, postură din care, în 2012, a fost acceptat în Juriul Concursului de Somelieri al Europei Centrale şi de Est.

Publicitate
IPPU

Când îl vezi, e permanent cu zâmbetul pe buze, chiar dacă viaţa n-a fost mereu blândă cu el. Iar dacă îl prinzi într-unul din rarele momente în care are timp să-şi tragă sufletul, îţi spune şi secretul reuşitei: „ Multă muncă şi multă pasiune. Şi o familie care mi-a înţeles pasiunea şi m-a susţinut. Fie că îl analizez, fie că pun umărul la crearea lui, pentru mine fiecare vin reprezintă o provocare. Dacă acum 15 ani cineva mi-ar fi spus că voi avea un hobby mai puternic decât sportul şi muzica, aş fi râs de el. Acum, vinul surclasează orice hobby. Face parte din viaţa mea”.

Domeniile Ostrov – Crama Ostrov / Crama Lipniţa
Numele firmei: SC.Ostrovit S.A. – Str. Regiei nr. 1, com. Ostrov, jud. Constanţa
Branduri:
Exclusiv HoReCa: Domeniile Ostrov Grand Reserve (preţ 20 euro), Domeniile Ostrov Reserve (vinuri baricate, preţ 10 euro), Domeniile Ostrov Ediţie Limitată (preţ 5 – 10 euro), Rose, Magnum Cuvee Rose
HoReCa + Retail (preţ 2 – 5 euro): Naiada, Cetatea Durustorum, Istros, Domeniile Ostrov, Cossa di Vino, Vinăria Ostrov
Suprafață de vie în exploatare: 1100 ha struguri pentru vin – 200 ha struguri de masă
Soluri: molisoluri – bălane, cernoziomuri şi cernoziomuri levigate
Altitudinea viilor: între 50 şi 200 de metri
Orientarea rândurilor: N-S, NE-SV
Soiuri în plantaţie: albe – Crâmpoşie, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească albă, Fetească regală, Riesling Italian, Muscat Ottonel; roșii – Cabernet Sauvingnon, Merlot, Fetească neagră, Pinot Noir, Syrah, Rebo
Capacitatea cramă: producţie (vin îmbuteliat) – circa 3,5 milioane litri; stocare: 130.000 hl – Ostrov: 45.000 hl, Lipniţa: 85.000 hl
Director general: Lucian Ştefan Velciu
Director de producţie şi Winemaker: Dan Ciomag
Degustare: Da – Crama oferă pachete de degustare de 20, 30 şi 40 lei, dar şi pachete turistice de una, două sau 3 zile. Producătorul deţine spaţii proprii de cazare  – Complexul Curtea dintre vii (8 apartamente şi 8 camere) şi Hotel Dionis (8 apartamente), iar în iunie se va inaugura Complexul Domeniile Ostrov (15 camere tip Studio). Rezervări: Oana Belu – tel: +40.728.112.400, e-mail: turism@domeniileostrov.ro; website: www.domeniileostrov.ro