Cu o istorie de peste 20 de ani, programul MBA Româno-Canadian este unul dintre cele mai prestigioase programe românești de educație managerială – cu peste 1.000 de absolvenți care lucrează în companii multinaționale active atât pe piața autohtonă cât și la nivel regional sau global şi antreprenori care au dezvoltat afaceri de succes. Programul a fost inițiat în 1993, ca un joint-venture între Academia de Studii Economice din București și Universite du Quebec a Montreal (UQAM), după un acord interguvernamental semnat între Canada și România.
De atunci, programul s-a dezvoltat constant și a adus o contribuție importantă la dezvoltarea abilităților manageriale ale specialiştilor români și străini și a creat o comunitate de profesioniști care și-a pus amprenta pe evoluția mediului de afaceri din România, în diferite sectoare.
Diplomă dublă la îndemână pentru români, educație care răspunde cerințelor reale ale mediului de afaceri
Programul MBA Româno-Canadian este un program unic de diplomă dublă (diplomă canadiană și diplomă românească) pe piața din România, aducând experiența unui program MBA cu abordare globală mai aproape de managerii din România, datorită unei configurații deosebite, construită pe pe baza semnificativei experiențe și expertizei a celor două univerități partenere. Programul este avantajos atât pentru companii, cât şi pentru profesionişti, deoarece oferă posibilitatea de a studia în timp ce îşi continuă activitatea.
„Este o problemă dacă un specialist este în incapacitate de lucru câteva luni pe an sau poate chiar mai mult, atât pentru companii, cât şi pentru potenţialii studenţi. Tocmai de aceea, programul nostru de MBA vine cu un orar accesibil, desenat special pentru această situație. Avem doar două week-end-uri (sâmbătă și duminică) pe lună când se desfăşoară cursurile, tocmai pentru a le permite un program de lucru normal şi pentru le facilita dezvoltarea parcursului profesional”, spune Vasile Alecsandru Strat, coordonatorul programului MBA Româno-Canadian.
Programul dureaza doi ani si cuprinde 15 module
„În anul I sunt înmatriculați 15 cursanți – în fiecare an ne dorim să fie între 12 și 18 cursanți, pentru a se păstra nivelul de interactivitate şi pentru ca toți cei din sală să fie parte activă a grupului. Programul durează doi ani, cuprinde 15 module și fiecare modul se desfășoară de-a lungul a patru zile, adică două week-end-uri. Acestea sunt cu pauză, cel puţin un week-end liber dacă sunt predate de profesori din România, şi week-end-uri consecutive dacă sunt predate de profesori canadieni care vin de la Montreal. De-a lungul unui semestru sunt patru module, deci opt week-end-uri. Pentru a facilita interacțiunea și lucrul în echipă utilizăm o platformă online, pe care se încarcă materialele, proiectele individuale sau de echipă și se discută temele. De asemenea, acolo se păstrează legătura permanent cu profesorii. Ultimul modul se desfăşoară la Montreal, timp de o săptămână. Costurile cu transportul şi cazare sunt incluse – într-o anumită limită – în costul total al programului, care este 15.000 de euro.
De asemenea, avem posibilitatea să acordăm și un discount important, de aproximativ 10%, pentru înscrierile realizate până în luna iunie. Taxa se plăteşte pe bază de facturi de-a lungul programului, în rate semestriale, facilitând astfel abordările în care taxa este suportată de către cursant și de către compania angajatoare, în diferite procente”, a mai spus Strat.
Studii de caz românești și internaționale cu profesori canadieni și români și speakeri din companii importante sau antreprenori de succes
Un avantaj cheie al programului este echipa de profesori mixtă, compusă din profesori de renume internațional, canadieni și români, precum și lectori de la companii importante de pe piața autohtonă și antreprenori de succes. Această abordare oferă o perspectivă complexă asupra tematicilor discutate și permite sporirea valorii și calității informațiilor prezentate.
„Se utilizează studii de caz internaționale care conferă dimensiunea globală a programului dar și unele româneşti construite pe experiența și piața autohtonă, care pun în context specific toate conceptele discutate”, a mai menționat Vasile Alecsandru Strat. El subliniază că programul este construit pe o abordare puternic orientată spre practică și spre exemple concrete care facilitează însușirea conceptelor, a metodelor și a instrumentelor discutate.
Rețeaua internațională de absolvenți constituie un avantaj extrem de important
„Comunitatea de Alumni este una dintre cele mai puternice caracteristici ale programului nostru – rețeaua de peste 1.000 de absolvenți sprijină eforturile noastre și contribuie la creșterea calității procesului transformațional pe care îl parcurg studenții programului. De asemenea, extrem de important este faptul că absolvenții noștri se alătură comunității de peste 10 000 de absolvenți ai programelor de Executive MBA ale UQAM (universitatea canadiană) care activează în companii de top de pe toate continentele. În acest fel, absolvenții noștri intră în probabil una dintre cele mai mari și mai extinse geografic comunități de manageri de top care prin deciziile lor modelează afaceri și economii la nivel global.”
Evenimentele destinate absolvenților sunt prilejuri de schimburi permanente de experiență
Prin evenimentele create pentru comunitatea de absolvenţi, programul MBA Româno-Canadian face posibile schimburile de experienţă și chiar încearcă să faciliteze oportunități de colaborare, mai spune Vasile Alecsandru Strat: “Încercăm, o dată sau de două ori pe an, să organizăm evenimente pentru absolvenţii noştri. Participă aproximativ 100 de oameni care ocupă poziții importante în top managementul companiilor de la noi. De cele mai multe ori deși aceste evenimente au o tematică ele permit relaționarea și schimburile de experiență pe diferite alte subiecte dar și depănarea de amintiri din timpul studiilor, care transformă evenimentele în întâlniri între prieteni.”
“În încheiere discuției vreau să menționez și un proiect, foarte drag nouă, pe care îl pregătim în care vom utiliza toată experința și expertiza pe care am acumulat-o în cei peste 100 de ani de existență ai Academiei de Studii Economice din București și în cei peste 25 de ani de MBA Româno-Canadian.
În noul program vom lucra cu cele mai importante companii antreprenoriale românești și vom construi școala de business românească deoarece simțim că a venit momentul ca businessul românesc și școala de gândire românească să își asume rolul de lider regional și să preia leadershipul în procesul de dezvoltare a unui ecosistem de companii puternice în aceasta parte a Uniunii Europene. Mai mult vă voi spune într-un articol viitor, după ce conturăm mai clar detaliile proiectului!”