Investitiile si pasiunea pentru vin incep sa dea roade si la Crama Natura, a antreprenorului Daniel Guzu, vinurile din 2009 cunoscand un progres calitativ semnificativ fata de recolta anterioara.
La inceputul anului, echipa Vinul.Ro a analizat o parte din portofoliul Cramei Natura, vinuri din recolta 2008 (nr. 22/2010), iar parerile de atunci nu au fost unele blande. Probele degustate de noi sufereau la aproape toate capitolele: de la tipicitate si expresivitate, pana la tehnica de vinificare. Concluzia degustarii vinurilor 2008: „Asteptam recoltele viitoare!”. La mai mult de jumatate de an de la acea degustare, am primit de la Daniel Guzu invitatia de a vizita crama si de degusta vinurile noi. Aflata in comuna Tifesti, langa Panciu, Crama Natura arata precum o „hacienda” argentiniana: vita de vie, pomi fructiferi, arhitectura exotica, deschidere panoramica catre toate colturile podgoriei.
Pe Daniel Guzu l-am gasit, alaturi de noul vinificator al companiei, Claudiu Porumb – tehnolog care timp de 10 ani „si-a facut mana“ cu vinurile de la Halewood – in plina campanie de imbuteliere, inainte de noua recolta. Asa-zisa tranzitie de la vopseluri la vinuri a lui Daniel Guzu pare sa se fi realizat in mod natural, la baza acestei transformari stand pasiunea pentru vinuri si pentru Panciu, zona din care provine. Vorbeste despre vinuri in deplina cunostinta de cauza si este con- stient ca este mult de munca pana cand vinurile produse aici vor fi acceptate de consumatori in categoria premium. „Am inceput activitatea cu vinul ca hobby, iar daca o stateam sa o analizez economic, nu o mai incepeam. Fireste, ca orice investitor, nu vreau pe viitor sa pierd bani!”, spune proprietarul Cramei Natura. Venirea la crama a lui Claudiu Porumb, pare sa fie de bun augur pentru producatorul vrancean. Si cu ajutorul firmei de consultanta italiene cu care colaboreaza, acesta a dat un nou suflu recoltei 2009. Aproape toate vinurile Natura au fost degustate de echipa Vinul.Ro – mai putin Setila, gama entry- level, iar concluzia unanima a fost aceea ca ele reprezinta o crestere calitativa importanta fata de ceea ce degustasem pana in momentul respectiv de la aceasta crama. Atat vinurile din Casa Panciu, chiar daca ce am degustat era ambalat la bag-in-box, cat si noua gama de HoReCa, Sagio, indica un alt tip de abordare in vinificatie si o mai multa grija fata de produs.
Vinurile Casa Panciu, gama ce in curand va suporta o schimbare de eticheta, pe langa faptul ca au un raport pret-calitate bun, ele poarta in ele expresia locului din care provin. Atat cele albe (Feteasca Alba, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si cupajul Feteasca Regala si Muscat Ottonel), cat si cele ro- sii (Babeasca neagra, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon) sunt vinuri decente, caracterizate de o aciditate ridicata, bine scoasa in evidenta, dar care sustine vinurile, oferindu-le structura. La vinurile din gama Sagio grija fata de produs este mult mai evidenta. Daca la Feteasca Alba am adus cateva amendamente, pentru senzatiile amarui, usor „rurale”, care influenteaza atat nasul cat si evolutia gustativa, in schimb Sauvignonul Blanc impresioneaza prin stilul exotic, de „Lume Noua” si prin aromele expresive si directe. Vinul rosu al gamei Sagio, cupaj de Cabernet Sauvignon cu Feteasca neagra, da dovada de expresivitate si un bun echilibru zahar rezidual- aciditate, in paleta sa aromatica putand fi descoperite visine amarui, vanilie si lemn. Mai are totusi nevoie de timp ca sa se mai slefuiasca.
INVESTITII IN VIE SI IN LIVADA
„Sunt nascut in zona Panciu si pasiunea pentru vinuri e mostenita genetic, parintii, bunicii, strabunicii, ocupandu-se cu producerea vinului”, spune Daniel Guzu. Din 2005, a inceput sa cumpere terenuri viticole si livezi in zona Panciu, de la peste 1.000 de proprietari, astazi suprafata pe care o exploateaza ajungand la 55 de hectare pentru vita de vie si 50 de hectare pentru livezile de meri, peri si ciresi. Replantarile, impreuna cu procesul de reabilitare al cramei au costat mai multe milioane de euro, dupa terminarea amenajarii plantatiei de vita de vie, Daniel Guzu investind si in constructia unei crame moderne, cu o capacitate de aproximativ 600.000 de sticle pe an. La vie s-a lucrat cu o companie din Arad, iar la livada cu una din Olanda. Ca sortimentatie, pe aceasta podgorie au fost replantate soiurile Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Sarba, Galbena de Odobesti si Babeasca. Pe langa intentiile de a inscrie crama in circuitul enoturistic, Daniel Guzu mai vrea sa inaugureze la Natura si o linie pentru obtinerea de vinuri spumante, bazandu-se pe faptul ca zona ofera cea mai ridicata aciditate din tara.
FELICITARI AU NISTE VINURI DE MARE CALITATE