Îşi vă sărbători curând majoratul. Adică cei 18 ani de când stă în România. De fapt, nu stă, ci munceşte zi-lumină. În campanii, şi noaptea. El este Fiorenzo Rista, cel care a dat vinului românesc câteva branduri de marcă: Soare, Prince Matei, Sirena Dunării şi, mai nou Cantvs Primvs, Colţul Pietrei sau Via Marchizului.
Alte articole despre Viile Metamorfosis găsiți aici sau aici, un articol despre forma inițială sub care a luat naștere investiția din Viile Metamorfosis (joint venture între Halewood Wines și Antinori) găsiți aici, iar un portret mai detaliat al enologului Fiorenzo Rista aici.
S-a născut în 15 iunie 1961, la Torino. Părinţii erau originari din Alba, loc pe care îl vedea măcar o dată la două luni. Şi lua parte la reuniunile de familie, stropite din belşug cu vinurile locului. Bunica lui a fost cea care i-a trasat drumul în viaţă. I-a propus să se mute la ea şi să facă liceul acolo. Un liceu mai special, ale cărui cursuri durau şase ani. Pentru că, pe vremea aceea, în facultăţi nu exista specializarea enologie. În 1981 Fiorenzo absolvea Istituto Tecnico Agrario Statale„Umberto I” din Alba cu diploma „Enotecnico”, dar nu a început să profeseze, pentru că a plecat în armată. În ’82, când s-a întors în Alba cu gândul să se apuce să facă Barolo, n-a găsit loc de muncă. Singura ofertă era de la o firmă din Milano, Sperone, care cumpăra vin fie pentru îmbuteliere, fie pentru a produce derivate, precum vin spumant, vermut sau distilate. Acolo a fost a doua şcoală a lui Fiorenzo. Abia după patru ani a revenit în Alba, la Tenuta Carretta, o cramă ce intrase de curând în portofoliul lui Eduardo Miroglio. N-a stat mult, din cauza neînţelegerilor cu administratorul firmei. Dar a apucat să lucreze vinurile pe care le visa. Şi Barolo, şi Barbaresco, şi Barbera… A rămas în zonă, la Fratelli Casetta, perioadă în care şi-a obţinut şi diploma de „tecnico enologo” la Universitatea din Torino.
Îndrăgostit de România
În vara anului 1998, un prieten i-a vorbit despre proiectul Vinarte. I-a oferit chiar şi câteva detalii extrem de importante, cum ar fi acela că prietenul său, Federico Curtaz, acceptase să fie consultant pentru vie, iar Attilio Pagli, un enolog cu o cotă imensă în Toscana, urma să supervizeze vinurile. Nu i-a ascuns nici faptul că Vinarte căuta un enolog cu experienţă care să stea în România şi să conducă personal activitatea. Fiorenzo a simţit că e şansa lui, a obţinut o întrevedere cu Fabio Albisetti şi, pe 14 septembrie 1998, ajungea în Bucureşti. A avut parte de câteva şocuri la sosirea în România. Primul a fost acela când a aflat că are nevoie de viză, ratând astfel întâlnirea cu cel trimis să îl aştepte în aeroport. A stat câteva ore în aeroport, pe valiza lui butucănoasă, în care avea toate cărţile lui de enologie. Nici silueta lui Lenin, care trona încă în faţa Casei Presei Libere nu i-a adus zâmbetul pe buze, aşa cum nici prima întâlnire cu domeniul de la Zoreşti n-a avut darul să-i ridice moralul. Însă doar până când, printre multe parcele cu soiuri albe, a dat de o parcelă izolată de Merlot, pe care IAS-ul uitase să o recolteze. Din acei struguri s-a născut Prince Matei… A fost primul argument care l-a determinat să rămână. Al doilea a fost acela că, pe 17 octombrie, a cunoscut-o pe cea care urma să-i devină soţie, Lucreţia. Câteva luni mai târziu începea cea mai nebună perioadă din viaţa lui Fiorenzo. Vinarte achiziţionase şi proprietăţile de la Bolovanu şi Stârmina, iar enologul începea o navetă năucitoare. 1000 de kilometri săptămânal cu un Aro 10 din care curgeau tablele. Dar ambele domenii i-au adus şi bucurii. Una se cheamă Soare, cealaltă, Sirena Dunării, vin născut şi dintr-un dram de noroc. Acela că, viile fiind vechi, prin parcelele cu struguri negri mai existau şi câteva viţe de soiuri albe, în care apărea mucegaiul nobil. Iar Fiorenzo şi Federico Curtaz s-au apucat de treabă… anii au trecut, Vinarte şi-a creat specialişti şi, în 2008, Fiorenzo a plecat de la Vinarte. Nu şi din România, unde deja deţinea 15 hectare de vie, în zona Săhăteni-Finţeşti. Începuse să achiziţioneze din 2002, iar din 2005, pe banii lui, a început replantările…Nu numai că descoperise potenţialul vitivinicol din Dealu Mare, dar l-a convins şi pe marchizul Piero Antinori, şi el interesat de România, că merită să investească aici. Naşterea şi definitivarea proiectului Vitis Metamorfosis au fost procese de durată şi destul de întortocheate. Chiar şi refacerea din temelii a cramei de la Vadu Săpat, achiziţionată de la Halewood, a durat mai mult decât se anticipa. Însă în anul în care societatea se înregistra la Camera de Comerţ Prahova, Fiorenzo pregătea deja primul vin. Cantvs Primvs 2007, un Cabernet Sauvignon obţinut din vii bătrâne. Nu a surprins pe nimeni că a reprezentat un nou succes al italianului devenit, în ani, mai român decât mulţi compatrioţi de-ai noştri. E realmente îndrăgostit de România. „În afară de vie, de crame, sunt îndrăgostit de oamenii de aici. Terroir nu e o noţiune care înseamnă doar sol, climă, soiuri. Terroir-ul înseamnă şi oamenii, modul în care lucrează ei via. Eu m-am adaptat, pentru că nu are sens să imporţi un mod de lucru din altă ţară, câte vreme aici există o tradiţie care a dat rezultate. Şi ce tradiţie”, declara Fiorenzo cu ceva ani în urmă. Fiorenzo va mai face vinuri bune în România mulţi ani de acum înainte. Unele bio, altele, convenţionale. Noile branduri încep să se impună. Viile replantate încep să îmbătrânească şi vinul capătă tot mai multă forţă şi strălucire. Fiorenzo şi-a luat deja o colaboratoare, Ana Tănase, proaspăt absolventă a Facultăţii de Horticultură, pe care o învaţă tot ce ştie. Pregăteşte viitorul. Pentru el, pentru Vitis Metamorfosis, pentru Dealu Mare.
Viile Metamorfosis
Numele cramei: Crama „Viile Metamorfosis” – Sat Ungureni, Comuna Vadu Săpat, Judeţul Prahova, România; cod poştal 107244 Numele firmei: SC Vitis Metamorfosis SRL Branduri: HoReCa – Cantus Primus, Via Marchizului, Colţul Pietrei – Retail: Viile Metamorfosis; Fluturi Suprafață de vie în exploatare: 67,5 ha, din care 23 în plaiul viticol Valea Urlou şi 44.5 in plaiurile viticole Finţeşti şi Naeni. 15 hectare sunt cultivate în sistem ECO. Sol: brun roşcat de pădure cu prezenţa intruziunilor de calcar, marne şi argile Orientare: sud-vestică Sistem de ghidare: Guyot sau cordon cu cepi. Soiuri: Albe – Sauvignon Blanc 6,86 ha, Feteasca Alba 2 ha, Feteasca Regala 2,3 ha, Muscat Otonel 2,7 ha, Tămâioasă românească 0,5 ha, Chardonnay 1,5 ha; Roșii – Cabernet Sauvignon 14,54 ha, Merlot 17 ha, Pinot Noir 2,5 ha, Syrah 5,3 ha, Fetească neagră 10,6 ha, Negru de Drăgăşani 1,7 ha Capacitatea cramei: producție + stocare – 1.450.000 litri Winemaker și director executiv: Fiorenzo Rista Degustări grupuri: Da – două tipuri de pachete, funcţie de vinurile care intră în degustare, de 38 şi, respectiv, 58 lei de persoană. Program vizitare: luni – vineri, 9.30 – 16.00. La cerere, pentru grupuri de minim 10 persoane, se organizează vizite şi în afara programului. Cazare: Nu Contact: tel – 0371 184 796, Fax – 0372 898 063, Email: office@vitis-metamorfosis.com