Maison Champy de Bourgogne la Vinexpert (galerie foto)

In seara de 15 februarie magazinul Vinexpert din magazinul Cocor a organizat o calatorie gustativa in Burgundia, avand calauza pe criticul international de vinuri Brett A Crittenden, unul dintre putinii degustatori internationali cu titlul «senior wine judge».

Publicitate
Uleiuri

Inca de la inceputul prezentarii ni s-a reamintit dificultatea abordarii acestei regiuni viticole, complexitatea sa fiind asemanata de catre expertul australian cu “o pictura cubista a lui Picasso”, datorita multitudinii de DOC-uri si tehnologii utilizate in vinificatie. Pentru seara in discutie au fost alese produsele casei de vinuri Champy tocmai pentru potentialul vinurilor sale de a reda “un intreg portret al Burgundiei, o viziune asupra a ceea ce poate fi aceasta regiune”.

Maison Champy a fost fondata, la Beaune, in 1720, de catre Edme Champy, fiind prima “Maison de Vin” din Bourgogne. Dupa 300 de ani de activitate continua sa pastreze prin produsele sale expresia strugurilor de Chardonnay si Pinot Noir de Côte d’Or. Cercetarile incepute de Louis Pasteur impreuna cu familia Champy, in secolul al 19 lea, pentru dezvoltarea cunostintelor enologice sunt continuate si astazi de o echipa pasionata de vin a casei de vinuri pentru sustinerea productiei de calitate a vinului.

Publicitate
IPPU

Diversitatea DOC-urilor burgunde prezentate de amfitrionul serii, Brett A Crittenden, a oferit iubitorilor de vinuri prezenti la eveniment o incursiune in mai toata regiunea Bourgogne, vinurile prezentate acoperind denumirile de origine regionale, 1er Cru, Grand Cru si denumirile comunale. Potrivit spuselor lui Brett Crittenden, vinurile Burgundiei, considerate in general a fi mai degraba vinuri de consum decat “vins de garde”, au reusit sa impresioneze in cadrul acestei degustari prin prospetime si tipicitate. Cele doua soiuri emblema ale regiunii viticole din estul Frantei, Chardonnay si Pinot Noir, au fost frumos reprezentate de 10 creatii enologice ale casei de vinuri Champy, dintre care 5 albe si 5 rosii, alese din anii de recolta 2008 si 2009, surpriza serii fiind un vin en primeur din 2010.

Iata lista vinurilor degustate:

Bourgogne AOC Chardonnay Signature 2008 (77 lei)
Culoare galben aurie, nas matur, cu trimiteri spre fagurii de miere. Gust de fructe albe coapte, imbracate in lemn. Un vin onctuos, echilibrat la nivelul aciditatii si alcoolului.

Bourgogne AOC Saint Romain Blanc 2008 (98 lei)
Un vin proaspat cu o aciditate ce aminteste de fructe albe inca necoapte, de citrice si ardei verde.

Bourgogne AOC Puligny Montrachet 2009 (193 lei)
Un vin complex, savuros, cu o culoare galben aurie si arome calde de branza, afumat si condimente albe. Reda foarte bine tipicitatea Chardonay. L-as numi regele alb al serii.

Bourgogne AOC Meursault 2009 (176 lei)
Nas mineral, foarte discret; gust echilibrat, arome de flori de primavara, usoara aroma de para si menta. Si daca tot am intrat in regatul Burgundiei, as spune despre acest vin ca este “printesa” familiei regale, fiind un vin suav si foarte elegant.

Bourgogne AOC Pinot Noir Signature 2009 (77 lei)
Arome de fructe, lemn. Este un vin usor, pe care te poti baza pentru a pune in evidenta preparatele culinare cu care este asociat.

Bourgogne AOC Beaune Tuvilains 1er Cru 2008 (158 lei)
Vin puternic, imbracat in lemn nou, dar care a extras si din mineralitatea solului. Aminteste de fructele rosii coapte, in special de visina putreda. Este un vin tanar, cu capacitate de invechire.

Bourgogne AOC Volnay Rouge 2008 (141 lei)
Nas atipic dar frumos, flori rosi si fructe rosii ce explodeaza in mijlocul boltei palatine. Este un vin usor imprevizibil si de accea destul de interesant.

Bourgogne AOC Vosne Romanee 1er Cru-Les Suchots 2008 (411 lei)
Un vin foarte frumos, cu arome de flori, in special trandafir, lemn, ce lasa urme de condiment in cerul gurii. Un gust complex, persistent si bine echilibrat. Elegant si puternic, reda perfect imaginea “imparatului rosu”.

Bourgogne AOC Corton Rouge Grand Cru 2008 (293 lei)
Vin verde, cu alura de vin “de garde”, puternic, taninos, lung, un vin cu care trebuie sa ai rabdare. Si ca in orice final fericit de poveste, acest vin promite sa fie fiul imparatului care peste 10 ani de maturare va prelua fraiele imparatesti.

Surpriza serii, un Bourgogne AOC Puligny Montrachet 2010, este, potrivit lui Brett Crittenden, unul dintre cei mai buni ani ai regiunii Bourgogne. Trendul frantuzesc de a prezenta vinuri “en primeur” ne-a surprins placut cu aceasta creatie cu un viitor foarte promitator. Un vin proaspat, fructuos, foarte elegant, bine echilibrat ce a starnit nerabdare in randul iubitorilor de vin.