O fabrica de ciocolata poate fi locul unde fiecare isi doreste sa ajunga macar o singura data in viata. Ciocolata ramane un produs fin si adesea o alegere inspirata atunci cand te gandesti sa faci un cadou cuiva drag, indiferent de varsta sau personalitatea acestuia.
Masini de topit ciocolata, utilaje de dat forme, laboratoare, dar mai ales niste maini dibace, intregesc un ansamblu ce transforma fabricarea ciocolatei intr-o adevarata arta. Aceasta enumerare te duce cu gandul la o fabrica cocheta din Occident, unde producerea ciocolatei este o traditie, dar nu este asa. Un astfel de loc exista si in Romania.
La numai cativa kilometri de orasul Pitesti, se afla societatea SC Marco Polove SRL, reprezentanta in tara noastra a renumitei companii italiene de produse din ciocolata „Dolcerie Veneziane”. Aici, mai bine de o suta de oameni dau viata personajelor din ciocolata, care intr-un final ajung sa indulceasca viata a mii de copii. In conditiile ultimelor tehnologii, productiile de serie sunt in general automatizate, iar atunci cand vizitezi o astfel de fabrica te astepti sa gasesti o linie de productie complet robotizata. Ei bine, acest lucru nu se intampla aici. Fiecare produs care ajunge in magazine si apoi in casele dumneavoastra este realizat manual. Tocmai acesta este si farmecul, spun oamenii care lucreaza aici, deoarece succesul este garantat prin simplul fapt ca respectivul produs din ciocolata prinde viata direct din mana omului si nu este creat de catre o masina.
Mos Craciun pe bicicleta…
Maestria oamenilor angrenati la linia de decorare se observa cel mai bine atunci cand acestia trec la treaba. Zilnic prin mana lor trec sute de produse (poate nu as exagera daca as spune mii), care, intr-un fel, ajung sa aiba fiecare povestea sa.
La inceput vezi doua cercuri care nu-ti spun nimic. Imaginea se intregeste atunci cand apare un cadru si un ghidon. Incepi sa intelegi ca este vorba despre o bicicleta. Apoi, din alte cateva miscari foarte precise ale unei maini sigure apare si un Mos Craciun, destul de vesel. Cu toate ca este vorba despre o munca foarte migaloasa, detaliile cele mai fine nu sunt omise, ele completeaza cu adevarat un tablou creat in mai putin de un minut.
„Oamenii care lucreaza aici sunt toti profesionisti si asta se vede cel mai bine atunci cand sunt la treaba, in mainile lor ciocolata foarte fina se imbina de minune cu diferitele forme facute din zahar”, spune Directorul executiv al reprezentantei din Romania, Marinela Ghigiu.
Aceasta mai spune ca aici, tot timpul anului, productia produselor din ciocolata decorata manual este in toi. Trei sunt evenimentele majore din timpul anului pentru care se creaza mii de produse de ciocolata: Craciunul, Pastele si Halloweenul.
O afacere de succes
„Firma mama, „DOLCERIE VENEZIANE” se afla in Italia si functioneaza de 20 de ani cu desfacerea produselor in Spania, Italia, Franta, Ungaria si Romania. Firma noastra are un numar de 103 angajati”, ne-a precizat Marilena Ghigiu.
In Romania, sustine ea, piata de desfacere este foarte ampla, fiind reprezentata de cele mai importante lanturi de hipermarketuri. „Pentru viitor societatea noastra are ca obiectiv extinderea atat pe piata interna cat si pe piata externa”, ne-a mai precizat Marilena Ghigiu.
Aceasta considera afacerea pe care o conduce ca fiind una de succes. In realitate este mai mult decat atat, deoarece poate fi oricand un exemplu reusit al afacerilor pe care strainii le fac in Romania, cu oameni de aici. Colaborarea dintre filiala din Romania si compania mama din Italia este foarte buna. Acest lucru, o recunoaste chiar Marilena Ghigiu, este rezultatul seriozitatii existente de ambele parti, filiala din Romania fiind, de exemplu, un pilon important pentru piata din Italia.
Istorie…
Societatea „Dolcerie Veneziane” a fost infiintata in anul 1986, de sapte confectionari-maestri care au dezvoltat un numar de retete venetiene traditionale, obtinand astfel cateva tipuri noi – extraordinare – de dulciuri, in plus fata de sortimentele din ciocolata – care sunt simboluri ale Venetiei. Odata cu trecerea timpului, Societatea a decis sa includa alte astfel de produse precum: Oua de Paste, Galani, Prajitura San Martino, pachete de Craciun si de Paste, Panettone, Pandoro, Veneziana, Mandorlata, Focaccia si prajituri de Paste.
In anul 1996, la cea de-a zecea aniversare, Societatea a lansat o noua gama de produse de ciocolata decorate manual – Dolcerie Veneziane – datorita carora societatea a ajuns sa fie cunoscuta si sub aceasta denumire.(G.Serban) Reprezentantul pentru distributia pe Bucuresti al produselor „Dolcerie Veneziane”: Marian Toader – 0788.330.090.