„Joia dulce“ by Vinul.Ro (galerie foto)

1Chiar daca evolutia gustului in Romania a impus in ultimul timp moda „secului”, nu este nici un pacat ca din cand in cand sa te „dedulcesti” si cu un vin de desert. Moda vinurilor dulci de calitate, mai ales dupa anii ’90, nu a mai avut aceeasi priza la public. Consumatorii romani s-au departat de acest tip de gust din cauza multor vinuri, care sub masca dulcelui, uneori artificial impus, ascundeau defecte grosolane. De asemenea, la capitolul cauze ar mai putea fi enumerate lipsa unei culturi eno-gastronomice solide, asocierea dificila a acestui tip de vinuri cu mancarea, cat si pretul vinurilor dulci de calitate. Un vin de desert cu adevarat bun nu are cum sa fie la fel de ieftin ca unul „normal”, deoarece realizarea lui presupune mai mult efort din partea enologului, o atentie mai mare si chiar si un mod de producere diferit. Sunt incadrate la categoria dulci toate vinurile care depasesc 50 de grame de zahar rezidual pe litru, cu toate ca multe dintre vinurile de desert depasesc cu mult aceasta limita. De exemplu, un Sauternes, cele mai renumite vinuri dulci din lume, atinge in anii exceptionali intre 100 si 150 de grame de zahar rezidual, insa recordul apartine vinurilor de Tokaji, care in forma lor Eszencia ating frecvent 400 de grame de zahar, pana la 900 de grame (!!!), in anii exceptionali. Acumularea sau concentrarea zaharului in struguri se realizeaza fie prin deshidratarea naturala (stafidirea) a strugurilor pe butuc si culegerea tarzie a acestora, prin botritizare (infectarea boabelor de strugure cu mucegaiul nobil Botrytis cinerea, care reduce cantitatea de apa din boabe), prin inghetarea boabelor de struguri (eiswein) sau prin uscarea ciorchinilor pe un pat de paie sau de bambus. Atunci cand vinurile de desert sunt realizate corect, zaharul reuseste sa se transpuna de cele multe ori in suport si amplificator aromatic, dand vinului concentrare si rotunjime. Un rol important il joaca si aciditatea, care trebuie sa echilibreze zaharul rezidual, asa incat vinul sa nu fie greoi, obositor.

Publicitate
IWCB

La mijlocul lunii martie, (mai precis joi, 14, de unde si numele evenimentului – „Joia dulce”), la restaurantul Noblesse din Bucuresti, publicatia Vinul.Ro a continuat seria prezentarilor celor mai reprezentative vinuri romanesti cu o degustare de vinuri dulci si demidulci produse in Romania. 11 dintre cele mai cunoscute si apreciate vinuri de desert autohtone au fost asociate unui meniu din care nu au lipsit branzeturile maturate, prajiturile, tartele sau foie-gras-ul. Aceasta degustare a aratat faptul ca producatorii romani nu sunt de neglijat la capitolul vinuri licoroase, cu toate ca acestea sunt produse numai in anumite recolte. Vinurile au reusit sa impresioneze prin eleganta, intensitate aromatica si gustativa, prin complexitate, dar mai ales prin stilurile diferite de exprimare. Acestea au fost analizate separat si de catre editorii Vinul.Ro.

TAMAIOASA ROMANEASCA ARTISAN 2009
IG Dealurile Munteniei, demidulce, 13% vol. alc.
Producator: Domeniile Sahateni
Un vin cu o evolutie foarte interesanta. Etaleaza arome dulci, de flori de salcam si tei, carora li se alatura note de biscuite. Gustul porneste dulce, cu unele senzatii metalice-minerale si de vegetale. Senzatia dulce nu este dominanta, fiind echilibrata de aciditate. Finalul este destul de amplu, cu impresii amarui, de grapefruit. • 85 de puncte

Publicitate

GEWURZTRAMINER CASTEL JIDVEI REZERVA 2002
DOC-CT Jidvei, demidulce, 12% vol. alc
Producator: Jidvei
Destul de zglobiu, cu arome de piersici coapte, miere, minerale si ierburi uscate. Este usor dulceag in atac, cu senzatii de mar si condiment si cu o aciditate foarte vie. Un vin mai suplu, citric lejer, cu postgust destul de lung de mar si gutuie. • 83 de puncte

BUSUIOACA DE BOHOTIN CRAMA BASILESCU 2011
IG Dealurile Munteniei, demidulce, 13,4% vol. alc.
Producator: Crama Basilescu
Culoare rose coral, cu usoare tente de cupru si arome foarte placute de zmeura, cirese si meri soare. Gustul este dulce, dominant, cu tente de visine negre. Finalul amplu are o sustinere din partea alcoolului, care contribuie la amplitudine si lungime. Senzatii puternice de fruct copt, cu o aciditate echilibrata. • 85 de puncte

MUSCAT OTTONEL AMPRENTA 2011
DOC-CIB Murfatlar, dulce, 11% vol. alc.
Producator: M1.Crama Atelier
Foarte prietenos, interesant si accesibil, cu naturalete in evolutie. Aromele medii de citrice, grapefruit si polen, alaturi de mineralitatea ridicata, ii confera vioiciune. Gustativ este dulce si elegant, destul de catifelat, cu o aciditate medie si senzatii de cirese, ananas si gutui. Finalul revine cu nuante de portocala si calcar. • 87 de puncte

MUSCAT OTTONEL LILIAC Nectar of Transylvania 2011
DOC-CT Lechinta, dulce, 12,5% vol. alc.
Producator: amb Wine Company
Atat de expresiv si intens, incat ajunge sa socheze. Poate fi trecut la categoria vinurilor exhibitioniste, etaland foarte direct ceea ce poate. Aromele amintesc de dulceata de gutui, de tabac, ierburi exotice si tomate uscate. Gustul este intens, dulce, suav si foarte concentrat, cu finalul lung si expresiv, cu senzatii tonice. • 88 de puncte

TAMAIOASA ROMANEASCA AMBROSIO 2008
DOC-CMD Husi, dulce,
Producator: Vincon Vrancea
Arome foarte intense si tipice, de gaz de lampa, menta, nuca si miere. Gustativ este destul de zvelt, cu nuante de fructe de compot. Inca de la primul contact, arata o buna sustinere aromatica, cu o paleta complexa. Gustul este destul de vioi, aciditatea impunandu-se in fata zaharului pe final. • 84 de puncte

GRASA DE COTNARI 300
DOC-CIB Cotnari, dulce, 13,5% vol. alc.
Producator: Cotnari
Aromatic este mai retinut, aducand niste tonuri de frunze de tabac si flori albe. Gustul este dulce, cu unele note amarui mai populare. Are unele senzatii dulci de fructe coapte, tente de miez de paine. Pe finalul dulce vin niste zvacniri ale alcoolului, alaturi de tente vegetale, tonice. • 80 de puncte

STIRBEY DESSERT
Vin de masa, dulce, 9,5% vol. alc.
Producator: Agricola Stirbey
Foarte interesant si elegant, cu tonuri de citrice, flori de salcam, musetel si arpacas fiert. Gustul este zglobiu, intens, cu un final lejer, placut si parfumat, aducand note de portocala, miere si caise coapte. Este foarte natural in exprimare, aciditatea echilibrand perfect notele dulci, bine reprezentate. • 87 de puncte

FETEASCA ALBA CASTEL JIDVEI REZERVA 2002
DOC-CT Jidvei, dulce, 12% vol. alc.
Producator: Jidvei
Arome de buchet de sticla, ce trimit catre hidrocarburi, ierburi uscate, cutie de lemn. Din pacate, vinul a imbatranit, senzatiile dulci fiind inlocuite de cele amarui, tonice. Pare usor descarnat, aciditatea iesind din corp, iar pe final aducand note de mere batute. • 73 de puncte

RIESLING SIRENA DUNARII 2001
DOC-CIB Vinju Mare, dulce, 13% vol. alc. Producator: Vinarte
Arome foarte intense de miere, ierburi aromate, cafea, fructe confiate, curmale si gutui coapte. Gustul dulce si dens trimite catre caise confiate si masline, aciditatea dandu-i un plus de intensitate citrica. Are o componenta vegetala importanta, care ii confera lejeritate in expresie si eleganta. Are zvac si personalitate. • 94 de puncte

CABERNET SAUVIGNON SFANTA ANA 2007
IG Dealurile Olteniei, dulce, 12,5% vol. alc.
Producator: Crama Oprisor
Culoare rosu intens, cu tente albastrui si arome de vegetale, ciuperci, visine si eucalipt. Gustul are o greutate si reflexii dulci, elegante. Taninurile atrag prin echilibrul cu restul componentelor. Postgustul aduce senzatii dulci-tonice de gemuri de visine amarui, lemn crud si condimente. • 84 de puncte