Invie „podul de vin“ de peste Prut?

Inchiderea periodica a pietei rusesti fata de vinurile Republicii Moldova din motive calitative contestate apasat de producatorii tarii vecine, dar si o supraproductie masiva in raport cu nevoile interne de consum i-au determinat pe oamenii de afaceri din domeniu sa caute noi piete de desfacere. Deloc intamplator, una dintre directiile catre care se indreapta atentia proprietarilor de crame moldovenesti este Romania – unde pana acum, insa, aceste vinuri nu au reusit sa devina o prezenta semnificativa.

Publicitate
IWCB

Din lipsa de incredere sau de obisnuinta cu aceste vinuri, sau din cauza ca interesul consumatorilor autohtoni a fost orientat preponderent catre produsele occidentale, piata romaneasca nu a acordat, inca, un vot de incredere fratilor de dincolo de Prut. Corespondentul Vinul.Ro in Moldova a stat de vorba cu Cristina Trofim, director de producere al unuia dintre cele mai vechi centre de procesare a strugurilor din Republica, Agrovin Bulboaca, crama ce a anuntat ca urmeaza sa-si prezinte in curand vinurile si pe piata din Romania, in cadrul unui eveniment a carui data urmeaza sa fie stabilita. Din punct de vedere istoric, exista vreo legatura intre vinurile de Bulboaca si Romania? Legatura este Constantin Mimi, mosier din Bender cu studii de agronomie in Franta (Montpellier), patriot si guvernator al Basarabiei pana la Unirea din 1918. El a detinut si administrat viile care au stat la baza actualei proprietati, iar contributia sa la modernizarea intregii viticulturi din Republica a fost mereu considerata drept una esentiala. Ce trasaturi caracteristice sunt definitorii pentru vinurile de la Bulboaca? Podgoria este amplasata in zona centrala a Moldovei, o zona favorabila atat pentru soiurile de vinuri rosii cat si albe. Avem plantatii proprii (atat vii vechi cat si tinere), dar primim struguri si de la tarani. Personalitatea vinului se ia nu numai din locul de origine, ci si din caracterul celor care il produc. Noi spunem ca vinul de Bulboaca este un vin direct, pe alocuri sever dar dragastos – pe undeva pisca de limba, pe undeva o invaluie intr-o lunga senzatie de catifea. In vinurile noastre se simte dragostea pentru fiecare strugure in parte si responsabilitatea fata de fiecare pahar servit. Sunteti prezenti pe pietele de peste hotare? Da, piata din Moldova este mult prea mica pentru cantitatile de vin produse de cei peste 180 de producatori de aici. Iar medaliile de aur si argint primite la diferite concursuri sunt o dovada a straduintelor noastre de a creste permanent calitatea vinurilor produse la Bulboaca de peste 100 de ani. Investiti in modernizarea centrului, organizati degustari, primiti turisti. Ce urmeaza? Chiar daca vita-de-vie si vinul se produc pe pamanturile acestea de mai bine de 3.000 de ani I.Hr., cultura vinului este, inca, la un nivel incipient de dezvoltare. Un sommelier este ca o carte de vizita, pentru ca ii ofera clientului nu doar un vin bun, dar si sfaturi de valoare. Suntem in plina reconstructie a cramelor, mosiilor, si chiar a peisajelor de alta data, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, in cativa ani, vom avea onoarea sa va invitam aici intr-o o zona turistica de importanta nationala si – de ce nu? – internationala. Planurile noastre sunt foarte mari. Sper sa ne revedem cat de curand la inaugurarea zonei turistice Bulboaca-Speia.

La Agrovin Bulboaca se produc vinuri albe, rosii si rose, atat seci cat si demiseci, demidulci sau desert. Sub numele “Cramele Bulboaca” sunt comercializate vinurile de consum curent, “Kagor Bolboa” este numit Cabernetul Sauvignon de desert iar “Bulboaca Valley”, cea mai noua gama, cuprinde vinuri albe si rosii de calitate superioara, maturate, din soiuri ca Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Franc, Chardonnay, Sauvignon blanc, Aligote si Muscat.

Publicitate
IPPU

SA AGROVIN BULBOACA
Republica Moldova
MD-6512
Raionul Aneni-Noi, satul Bulboaca
Tel.: (+373) 265-48.007
Fax: (+373) 265-48.111
Mobil: (+3736) 221107
e-mail:
info@vin-bulboaca.md
http://agrovinbulboaca.md