Industria ospitalitatii din Romania duce lipsa de profesionisti. Mai ales de personal specializat in servirea si comercializarea vinurilor. De asemenea, in Romania, nu exista nici o firma de consultanta in acest domeniu, lucru ce se face simtit atat in calitatea seviciilor, precum si in valoarea vanzarilor de vinuri.
Apropierea sa de vin, precum si experianta in acest domeniu (cinci ani ca somelier intr-o companie americana), l-au determinat pe Daniel Borteanu sa puna bazele unei firme de consultanta in domeniul vinului pentru industria ospitalitatii. Mai multe detalii despre acest proiect in interviul urmator.
Vinul.ro: Ce anume va leaga de lumea vinului ?
Daniel Borteanu: Am intrat in lumea vinului in urma cu cinci ani cand lucram pentru o companie americana, unde am fost promovat ca somelier. Au urmat cinci ani in care am avut posibilitatea de a explora aceasta lume extraordinara a vinului, de a profesa in diferite locuri ca somelier, dar si de a vizita tari si a cunoaste producatori de vin din Europa, Sua, Africa de Sud.
Vinul.ro: Ce parere aveti despre industria ospitalitatii din Romania?
Daniel Borteanu: Industria ospitalitatii din Romania este in plina dezvoltare, oarecum la inceput de drum, dar sunt inca foarte multe de facut si de pus in practica, si ma refer la faptul ca nu sunt multi profesionisti formati in acest domeniu. Intrarea pe piata romaneasca a hotelurilor de 5 stele este de bun augur, dar avem nevoie de profesionisti care sa aplice cunostiintele lor si la celelalte categorii inferioare. Noi inca nu intelegem prea bine conceptul de „customer satisfaction”.
Vinul.ro: Care este, din punctul dumneavoastra de vedere, pozitia ocupata de vin in acest sector?
Daniel Borteanu: Intr-un restaurant, clientii ar consuma mai mult vin daca ar exista personal calificat care sa „vanda” acest produs. Nu sa li se aduc` pur si simplu la masa ceea ce comanda din meniu. In acest moment, cred ca vinul se afla pe o pozitie inferioara, care dezavantajeaza amandoua sectoarele, atat industria ospitalitatii, cat si cea vitivinicola.
Vinul.ro: Am aflat ca doriti sa puneti bazele unei firme de consultanta pe probleme de vin pentru restaurante.
Daniel Borteanu: In primul rand am luat hotararea sa fac aceasta firma in urma experientei mele de client in restaurantele romanesti si, in al doilea rand, pentru a impartasi cunostiintele mele celor interesati sa faca din vin o adevarata cultura dar si o afacere prospera in Romania.
Vinul.ro: Care sunt principalele sale obiective?
Daniel Borteanu: Obiectivul este unul singur si anume de a promova consumul de vin de calitate (cand zic de calitate nu ma refer la vinurile cu preturi exagerate), sa ajut cu idei simple si necostisitoare personalul din industria ospitalitatii.
Vinul.ro: De ce anume are nevoie de personalul din restaurante?
Daniel Borteanu: De vin, de cunostiinte, de un simt al gustului desavarsit si, de ce nu, de mai multa implicare. Intr-un cuvant: de profesionalism.
Vinul.ro: Credeti ca vor fi deschisi oamenii din aceasta industrie fata de un astfel de proiect ?
Daniel Borteanu: Da, cred, cei care inteleg acest articol si doresc sa isi faca o imagine cat mai buna a restaurantului lor si implicit sa isi creasca cifra de afaceri.
Vinul.ro: Ce v-a determinat sa demarati acest proiect ?
Daniel Borteanu: As prefera sa nu ma repet ci doar sa mai adaug: din nevoile si cerintele pietei.
Vinul.ro: Pe langa consultanta, mai doriti sa va implicati si in alte proiecte?
Daniel Borteanu: Mai am un proiect, „de suflet” pot sa-i spun. Este vorba de organizarea unui salon international al vinului.
Vinul.ro: Ce poate aduce nou un astfel de salon? Cui se adreseaza el?
Daniel Borteanu: Va fi un salon dedicat vinului , de la producerea lui pana la marketarea si comercializarea sa. Va fi un salon pentru si despre producatorii autohtoni si cei internationali, din tari ca: Franta, Italia, Spania, Grecia, Austria, Germania, Ungaria, Portugalia si Republica Moldova. Pentru producatori si importatori de vin si echipamente, somelieri internationali, specialisti oenologi. In plus vom avea invitati si producatori de branzeturi. In egala masura va fi si un salon deschis publicului larg, doritor sa cunoasca cat mai multe despre vin.
Vinul.ro: Ce poate reprezenta o astfel de manifestare pentru industria vitivinicola din Romania ? Dar pentru consumatori?
Daniel Borteanu: Un pas inainte in stabilirea unor contacte bazate pe comunicare si schimb de experienta pe termen lung. Iar pentru consumatori o lectie si un nou inceput in a sti cum sa alegi un vin bun si cum sa il consumi.