Întâlnirea comunicatorilor cu BIO(dinamica) și specificul local, la Domeniul Bogdan

Vizită în cramă și degustare de vinuri bio și biodinamice cu povești reale dobrogene? Bifat! Salamuri și mezeluri locale de la Moș Iosif? Bifat! Brânzeturi din aceeași regiune, plăcinte după rețete vechi din zonă? Bifat! Am fost și eu, împreună cu un grup de influenceri și jurnaliști din presa economică și de profil HoReCa ori de gastronomie și producție alimentară, într-o acțiune de informare (și degustare) la crama Domeniul Bogdan din Medgidia. A fost o plăcere văd interesul e în creștere pentru sustenabilitate, pentru produs local ecologic și pentru agricultura și enologia biodinamică modernă (fotografii de Carmina Nițescu, Winesday.ro).

Publicitate
Uleiuri

Convertirea la biodinamică” se bazează pe dovezi

Specialistul Domeniului Bogdan, Nicu Mateescu (foto jos), tehnolog cu vastă experiență în domeniul producției de mari volume de vin, i-a fascinat pe participanții cu modul pasionant în care a dezvăluit cum s-a “convertit” pas cu pas la biodinamică – de la neîncrederea inițială, dublată de curiozitate, la descoperirea dovezilor și ajungând în final la bucuria provocărilor presupuse de acest gen de abordare în viticultură și vinificațieapropiat de artizanat, dar în manieră științifică modernă și documentată.

Dincolo de modul antrenant de prezentare, atât probele degustate din tancuri cât și cele îmbuteliate au fost mai mult decât convingătoare, indiferent de vechimea anilor de recoltă. Iar întrebările participanțilorpuse având în vedere interesul fiecărui tip de audiență pe care aceștia o reprezintă – au dovedit, la rândul lor, utilitatea ca această tipologie de produse fie mult mai puternic și mai constant promovată, împreună cu întreg ecosistemul de gândire care îl pune în mișcare.

Publicitate

Un proiect cu valoare de exemplu

Vizita la Domeniul Bogdan a fost parte dintr-un program mai vast de promovare realizat prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și derulat de producătorul de vin, intitulatBiodinamica – din brazdă în casă”, iar călătoria de cunoaștere facilitată prin acest proiect a prefațat o oportunitate și mai vastă de degustări, prezentări de caz, dezbateri și degustări. Participantii au avut o experiență complexă despre turismul bazat pe gastronomie și despre economia sustenabilă și modul în care specificul unei regiuni poate genera o proiecție de identitate atrăgătoare și cu plusvaloare pentru comunitățile reprezentate.