In 2014, vinul romanesc va miza pe marketing – Vanzarile, extrema urgenta!

previziuni 2014 123

Publicitate
Excursii

Parafrazandu-l pe Malraux, am putea spune ca, din punctul de vedere al vinului romanesc, anul 2014 va fi unul al politicilor de marketing sau nu va fi deloc. Cel putin asa reiese din majoritatea previziunilor pe care le-am solicitat unor figuri reprezentative ale lumii vinului romanesc. Previziuni care se leaga indisolubil de recolta anului 2013. Una considerata, la unison, exceptionala, mai cu seama prin prisma cantitatii. Ei bine, se pare ca tocmai aceasta cantitate poate aduce ceva dureri de cap producatorilor, constienti ca va fi dificil sa-si vanda vinurile pe o piata inca imatura, in care, de multa vreme, oferta depaseste cererea. Asa, citind printre randuri, ai putea conchide ca un an precum precedentul e vazut, la nivelul vinificatorului din Romania precum Frumoasa si Bestia la un loc. Dar atentie! Poate ca anumite stocuri albe pentru zile negre ar trebui sa fie luate in calcul. Pentru ca, dupa cum a inceput 2014, s-ar putea ca, la anul, sa murim de sete…

„2014 este primul an de reglaj dupa doi ani foarte grei“

Daniel Negrescu – manager marketing Murfatlar

Din punctul meu de vedere, 2014 este primul an de reglaj dupa doi ani foarte grei, in care preturile au fost foarte „volatile“, cum ar spune Isarescu. Productiile mici din 2011, 2012 (la nivel mondial) au pus presiune pe stocurile producatorilor si au marit preturile la consumator, marind totodata si diferenta dintre vin si produsele substituente. Acest lucru a dus si la o resegmentare a pietei vinului. Numai daca te gandesti cum arata raftul unui hipermarket in 2011 si cum arata acum, iti dai seama foarte usor ce s-a schimbat. Aceasta evolutie a preturilor a pus in dificultate piata vinului in ultimii doi ani. 2014 vine dupa o recolta 2013 buna, si in mod normal vinul n-ar trebui sa mai aiba handicapul de pret din anii trecuti. Aceasta ar trebui sa fie o tendinta in 2014, tendinta ce ar trebui sa determine si o crestere a consumului. Insa asta va veni greu. Nu e usor sa vina consumatorul inapoi, dupa ce doi ani a consumat mai putin, deloc sau a plecat spre alte bauturi.

Publicitate
IPPU

Daca ne raportam la buzunarul omului, e greu de spus daca va scoate mai multi bani pentru vin decat pana acum. Avand in vedere ca e an electoral, ar exista ceva sanse. Una peste alta, eu vad o crestere a pietei cu cateva procente. Daca ne uitam la segmentul vinurilor premium si super-premium, presiunea va fi din ce in ce mai mare pe producatori. Si, pe cale de consecinta, va fi mai bine pentru consumatori. Concurenta creste, iar asta va fi benefic, insa cu siguranta vor aparea si victime. Segmentul va creste in 2014, atat cantitativ, cat si calitativ si va creste mai mult decat media pietei. Si aici unele preturi se vor corecta.

„Exista semnale pe piata ca vanzarile vor creste“

Dan Balaban – actionar Davino

2014 vine dupa un an exceptional, asa ca mi-e greu sa cred ca s-ar putea repeta aceeasi calitate si, mai ales, cantitate. Sa ne uitam si la vreme, s-ar putea sa avem mari probleme anul acesta. Deci nu cred ca ne-am putea confrunta cu o criza de supraproductie, cu o penurie a capacitatilor de stocare. In schimb, ca vanzari, cred ca noul an va fi mai bun decat 2013, in care, la nivel general, s-au inregistrat scaderi vizibile. Exista semnale pe piata ca vanzarile vor creste. Producatorii au foarte mult vin si vor incerca sa-l vanda. Si nu numai producatorii din Romania. S-ar putea, in aceste conditii, sa apara si ieftiniri, dar nu la vinurile premium si super-premium, ci la medium si entry-level. Pentru ca aici e problema vinului romanesc, nu exista prea multe vinuri in aceste segmente cu un excelent raport pret/calitate. Si cred ca revigorarea pietei de vin in Romania de aici va veni, din vinuri entry si medii cu un RPC foarte bun. Nu vedeti ca ofensiva vinurilor straine se axeaza in mare parte pe aceste vinuri, mai ales in retailul specializat? Plus ca, in segmentul HoReCa, nu prea mai e la moda sa te axezi pe un restaurant de lux, se investeste mai mult in cele medii, sa spunem populare, in care vinurile premium vor patrunde mai greu. Nu spun ca piata vinurilor premium si super-premium va suferi, ba din contra, numai ca, in acesti ani, oamenii au invatat, sunt foarte atenti pe ce dau banii. Va creste publicul pentru vinurile de top, este si motivul pentru care cred ca, in acest segment, va continua ofensiva vinurilor straine, insa ea nu va afecta piata vinurilor romanesti.

previziuni 2

„Nu cred ca vom mai asista la importuri masive de vin vrac“

Georgel Costache – director general Vincon

2013 a fost un an de exceptie din punctul de vedere al cantitatii, ba chiar si al calitatii pentru anumite zone si anumiti producatori. Un an care favorizeaza vinurile super-premium. Toti avem vinuri, insa conteaza enorm ce vinuri, in ce game le incadram. Toti vom incerca sa vindem, deci pot sa prevad ca 2014 va fi un an greu pentru vanzari. Politicile vor conta, vor face diferenta. Dar si modul in care vom reusi sa le implementam. La vinurile premium si super-premium preturile vor stagna sau chiar vor creste putin, pentru ca piata inca permite. In schimb, la vinurile de nivel mediu sau low-cost cred ca vom asista la multe reduceri de pret. Iar producatorii care au reusit sa-si tina costurile sub control se vor grabi sa faca acest pas. Consumatorul final, mult mai atent cu banii lui decat in anii precedenti, asteapta de ceva vreme o schimbare in bine.

Exista mult vin, capacitatile de stocare nu sunt atat de mari, si multa lume va incerca sa vanda chiar si vrac. Tocmai de aceea nu cred ca vom mai asista la importuri masive de vin vrac ca in anii precedenti, nici macar in conditiile in care marii producatori – Italia, Spania, Franta – vor reduce si ei preturile. In schimb, prevad o crestere a importurilor la vinuri imbuteliate. Pentru ca, odata cu vinurile, si consumatorul roman a evoluat. Ceea ce reprezinta cel mai bun semn pentru piata vinului romanesc.

„Piata nu da inca semne sa se dezvolte numeric“

Mihaela Tyrel de Poix – director general SERVE

2014 va fi un an de stabilizare a ofertei din piata, unul din multii care vor urma, stiut fiind ca vinurile au nevoie de „cei 7 ani de acasa“ ca sa se afirme; ne asteptam ca oferta sa creasca in continuare, avand in vedere numeroasele investitii din viticultura din ultimii ani. Piata nu da inca semne sa se dezvolte numeric, dar observ o crestere a exigentelor calitative la toate categoriile de pret.

Preturile ar trebui sa se stabilizeze si sa reflecte mai corect calitatea; din pacate, in ultimii ani, in afara de seceta din 2012 care ne-a penalizat la costul de productie, au aparut si cresteri de costuri la ambalaje in special, cresteri care pot crea probleme producatorilor in compunerea pretului. Totusi, productia 2013 a fost peste media ultimilor ani, deci in mod normal preturile la vrac ar trebui sa scada. Vinurile straine au din ce in ce mai mult impact si e bine sa fie prezente.

Dupa primele contacte pe care le-am avut in 2007-2008 cu vinuri in general scumpe si cu un raport calitate-pret nu neaparat bun, acum ne gasim in fata unor vinuri straine de la care noi, producatorii, avem de invatat. Sa nu uitam nici faptul ca amatorul de vin este curios prin definitie, deci are nevoie de noutati si de varietate.

previziuni 2014 IMG_6956

„Politicile de marketing inteligente vor face diferenta“

Catalin Grecu – director marketing Cotnari SA

Mai toti producatorii spun ca anul 2013 a fost foarte bun, asadar ne asteptam la o supraproductie de vin. De asemenea, ne asteptam la aparitia unor noi jucatori mai mici pe piata, avand in vedere ca sectorul viticol este singurul in care fondurile europene pe programele de reconversie au avut absorbtie de 100%. Nu avem, deci, motive sa fim optimisti din punctul de vedere al vanzarilor, totusi cred ca politicile de marketing inteligente vor face diferenta. Sigur ca aceste politici – si as aminti aici numai discounturile, bonusurile sau premiile acordate distribuitorilor, echipelor de vanzari si altor parteneri – implica niste costuri, care cresc de la an la an. Numai ca, in pofida acestor cresteri, cred ca toti producatorii vor cauta sa mentina preturile la nivelul actual, ba chiar sa le si scada in anumite situatii. Noi, la Cotnari, ne-am propus o crestere a vanzarilor cu 10% fata de anul precedent. Stim ca va fi greu, pentru ca, e sigur, concurenta nu va sta cu mainile in san, dar noi stim ca investitiile noastre in marketing nu sunt depasite de niciun alt producator. Repet, 2014 va fi un an in care, cel putin in domeniul vanzarilor, marketingul va face diferenta. Pentru ca preturi si calitate mai bune vor oferi multi.

„La nivel general, consumul de vin s-ar putea sa scada“

Marius Dinu – consultant vanzari vinuri premium

Va fi un an dificil, pentru ca toti producatorii au suprastocuri, iar consumatorul de vin nu a iesit inca din criza. Cu alte cuvinte, la nivel general, consumul de vin s-ar putea sa scada. Nu si la vinurile premium, care isi continua trendul ascendent, insa cresterile esentiale nu se vor inregistra in segmentul HoReCa, ci in IKA (n.r. – International Key Account). Deja in Romania acest sector detine 50% din vanzarile de vin – evident, cele care intra in statistici – si tinde sa se apropie de procentul mondial, care se situeaza aproape de 80%. Va fi un an in care producatorii de vinuri premium care se incapataneaza sa creeze branduri doar pentru HoReCa s-ar putea sa aiba probleme. In segmentul low, constat cu surprindere ca, desi avem supraproductie, un singur producator, nu dau nume, a facut o prima miscare inteligenta, readucand in atentie un brand ce parea disparut. Totusi, nu exclud ca, fortati de imprejurari, unii sa lanseze etichete noi in acest segment, cu preturi mai reduse. Chiar si asa, insa, consumul nu va creste, pentru ca aceste vinuri se vor gasi preponderent in retail, or, structura de consum la acest nivel se schimba mult mai greu, clientul e mai reticent.

Articol publicat in revista Vinul.Ro, nr. 69 – februarie, 2014