Heinrig – portofoliu cu celebritati

alin-lazarescu-img_9646Compania Heinrig Distribution este una dintre cele mai vechi, mai active si mai prezente din piata romaneasca de tutun si bauturi alcoolice, chiar daca cei mai multi consumatori nu au auzit prea des acest nume, ci doar i-au „accesat” produsele. Nume grele, de la Davidoff la Unicum, sau de la De Kuyper la Sierra Tequila, Danzka Vodka si romul Old Pascas, exista pe piata prin intermediul acestei companii. De curand, noile preferinte de consum ale romanilor au determinat extinderea si completarea portofoliului de vin al Heinrig. Mai multe detalii despre noile produse din portofoliul companiei am aflat de la Alin Lazarescu, Wine Manager Heinrig Distribution.

Publicitate
IWCB

Cum se procedeaza la infiintarea de la zero a unui portofoliu de vinuri?

Mai usor decat ar fi in mod obisnuit. Faptul care conteaza enorm in aceasta ecuatie este ca suntem o filiala aflata 100% in proprietatea companiei germane Gebr. Heinemann, o afacere de familie, pornita cu mai bine de un secol in urma, care se numara in prezent printre cei mai mari jucatori pe piata duty-free si de retail. Doar anul trecut, cifra de afaceri a firmei a trecut de 4 miliarde de euro. Asa ca, in initiativele noastre, putem spune ca exista un sprijin puternic, si de expertiza, si de portofoliu. La inceput, prin 2005, Heinrig a intrat in zona vinurilor cu titlu pur experimental. S-a testat piata aleator, cu importuri mici, de ordinul a cateva zeci de sticle, fara sa existe referinte clare despre consumator, despre cerintele si nevoile pietei. Din 2007, a inceput structurarea unui portofoliu care sa tina seama de piata de nivelurile de pret, de calitatea ceruta de piata, de consumatori etc. Pentru zona de entry-level, am ales sa lucram cu unul dintre gigantii pietei europene, Les Grands Chais de France. De la acelasi producator exista deja pe piata, cu rezultate in zona volumelor, JP Chenet. Cum nu se poate vorbi despre un portofoliu fara a avea si etichete entry-level, am decis sa propunem pe piata romaneasca o colectie din Franta – Bongeronde, o eticheta din Chile – El Campo, precum si una din Bulgaria – Menada, pe care am adus-o la sugestia unuia dintre clientii nostri de aici. Ei au sugerat ca Menada s-ar vinde bine si am avut surpriza sa vedem vanzari relativ mari in 3 luni, ceea ce – pentru un vin fara nici un fel de promovare – poate fi considerat a fi un succes.

Publicitate

BRANDURI DE SUCCES IN ZONA DE PRET „MEDIUM-PLUS”

Daca „la volume” lucrurile par mai simple, cum se aleg vinurile din categoriile de pret superioare?

Este, in primul rand, o problema de raport intre calitate si pret. Daca vrei sa ai succes, trebuie sa le oferi clientilor calitatea corecta pentru nivelul de pret in care vrei sa functioneze un brand. In zona „mediu plus”, am reu sit sa impunem Espiritu de Chile, atat pentru retail cat si pentru horecamediu. Brandul a ajuns, in destul de putina vreme, pe locul 3 pe piata importurilor. Un alt brand de succes pe piata vinurilor cu pret mediu este Golden Kaan, o proprietate sud-africana concesionata de KWV, un alt jucator cu greutate pe piata internationala. Insa cel mai mare succes, in termeni de „awareness”, l-am avut cu Yellow Tail. Aici, ce-i drept, ne-a ajutat foarte mult eticheta produsului in sine: acel cangur care surprinde intreaga splendoare salbatica a Australiei si-a facut treaba peste tot in lume, pe unde a intrat pe piata. Daca eticheta te face sa gusti vinul, inseamna ca si-a facut treaba. Calitatea vinului este suficienta, mai departe, pentru a face consumatorii sa revina.

Tot din Australia ati ales si Peter Lehmann, unul dintre branduri-le care se bucura de o ascensiune rapida in plan international…

Renumele, istoricul sau succesul international al unui brand nu reprezinta o garantie ca acel brand se va vinde bine si in Romania. Piata autohtona este inca una atipica, destul de deficitara din punctul de vedere al culturii consumatorului. Este si motivul pentru care, in continuare, 95% din piata este reprezentata de vinurile produse pe plan intern. Noi am avut o suma de motive pentru care am ales sa importam vinurile Peter Lehmann. In primul rand, nu exista pe piata romaneasca un vin care sa aiba un raport calitate/pret in mod atat de evident si de clar in favoarea calitatii. Vorbim, totusi, despre legendarul Syrah Barossa, care costa sub 12 euro la raft, desi a iesit de doua ori „cel mai bun Syrah din lume”, fiind si punctate de Robert Parker cu peste 90 de puncte. Nu mai vorbesc de Decanter Award si zecile de alte premii. Ce ne-a fascinat, insa, la Peter Lehmann, este dragostea fata de acest domeniu. Cred ca este unul dintre producatorii cei mai implicati in educarea consumatorilor, in promovarea ideii de vin in general. Organizeaza concursuri de sommelieri, sponsorizeaza scoli pentru „wine lovers”, este principalul partener al Asociatiei Internationale a Somelierilor. Si nici macar nu-si promoveaza propriile vinuri in evenimentele pe care le organizeaza. Din punctul meu de vedere, este un model de urmat, este un producator care inspira.

VARFURILE GALLO SI LAFITE ROTHCHILD

Va pregatiti sa lansati vinurile Gallo pe piata romaneasca…

Da, poate fi considerata cea mai recenta „lovitura”. Am semnat un acord cu Gallo, la sfarsitul lui 2009 – inceputul lui 2010, dupa o perioada mai lunga de discutii. Actualmente, Gallo isi disputa California cu Mondavi dar, pe plan international, e clar ca Gallo a luat-o inainte. Am mai adaugat portofoliului nostru, de asemenea, si Laroche, despre care se stie ca este „adevaratul Chablis” – este recunoscut international ca fiind cel mai bun. Varful absolut al portofoliului este Lafite – Domaine Barons des Rothschild, cu care putem spune ca am dat lovitura, pentru ca recoltele 2007 si 2008 sunt „out of stock”, iar pretul a evoluat exploziv. Nu puteau lipsi din portofoliu nici reprezentantii celorlalte mari tari producatoare, asa ca am adus din Spania Marques de Riscal si, din Italia, Cecchi. Suntem in tratative si cu alti producatori din Italia si Spania si, in viitorul apropiat, ne gandim serios la un import de Riesling de Rhin din spatiul german. In zona de spumante suntem deja cunoscuti, pentru ca fac parte din portofoliul nostru doua nume de referinte – Taittinger, al treilea brand din Champagne, si Freixenet, cea mai buna cava din lume.

Exista vreun interes si fata de vinurile autohtone?

In mod cert, ba chiar suntem destul de aproape de a lansa o eticheta privata destinata vinurilor romanesti. Este vorba despre o colectie care va fi alcatuita prin selectia anuala a vinurilor disponibile pe piata. Vom incepe asa cum „cere piata”, cu un alb si un rosu demiseci, la un pret mediu, urmand sa dezvoltam, in timp, o colectie premium de vinuri seci – albe, rosii si rosé. Insa inceputul va fi, clar, undeva in zona vinurilor „de volum”, de 12-14 lei sticla. Ne dorim, de asemenea, sa exportam aceste vinuri, in maxim un an.

5 thoughts on “Heinrig – portofoliu cu celebritati

  1. felicitari domnule ALIN LAZARESCU.
    ucenicia la VINCON VRANCEA a fost de bun augur pentru tine,si asta se vede in ceea ce faci.
    pe cand ne propui un COGNAC de exceptie ? stiu ca esti un cunoscator in vinarsuri !?

  2. felicitari ALIN LAZARESCU.iti doresc sa fii cel mai bun in ceea ce faci,sa ai multe satisfactii profesionale..ptr ca le meriti!

  3. Piata volum la 14 lei?Fara tva? Ce basme ,bateti campii,asta se intampla cand esti un sclav in slujba altuia,lingi ,minti si arunci vorbe aiurea…vinde el tattinger in romania,6 sticle pe an.Bravo….

  4. raspuns pentru Jean Wilbou:
    Cred ca esti foarte frustrat de nerealizarile tale, atat timp cat „lansezi” comentarii fara sa ai habar de ceea ce spui dar „da bine” sa jignesti putin mai ales cand o faci cu nume fictiv!!!
    Este plina tara prietene de „cunoscatori” ca tine care se ascund in spatele unui pseudonim si posteaza comentarii jignitoare pe unde apuca si se ghideaza in viata dupa motto-ul:”sunt bun dar nu ma vede nimeni!”Ps:Brand-ul de champagne se numeste Taittinger:sunt convins ca habar nu ai de el dar ai vrut sa pari „cunoscator”!

  5. @Alin Lazarescu
    Culmea, chiar sunt multi tineri – oameni de vin – buni, spre foarte buni si nu-i vede nimeni, nu le acorda nimeni o sansa! In schimb sunt foarte multi „p-afaristi”, persoane ce prezentau lacune mari in domeniu, am intalnit tot felul de persoane cu functie – ASM, RSM, agenti – care nici nu isi cunosteau intru totalitate portofoliul de vinuri/produse, nu stiau ce vinuri intra in diferite cupaje, ce ani au fost mai buni, etc…
    Am intalnit, acum vreo 2 ani si un tip de la Heinrich (numele nu il stiu, ca nu s-a recomandat), care in afara de aroganta nu avea nimic, chiar nimic…

Comments are closed.