Grupul din care face parte Murfatlar România SA, reclamat pentru evaziune de 160 milioane de euro

O știre „pe surse” publicată azi online în Ziua de Constanța și pe alte platforme de informare în masă anunță că Direcția Generală Antifraudă Fiscală a reclamat Direcției Naționale Anticorupție Grupul Euroavipo SA (în insolvență) și Murfatlar România SA (în insolvență), pentru un prejudiciu de aproximativ 700 milioane lei (care în principal ar fi fost provocat de Euroavipo), adus „prin neplata taxelor şi impozitelor, nerespectarea regimului de antrepozitare fiscală şi prin simularea insolvenţei pe seama creanţelor create artificial în interiorul grupului. Controlul realizat de Direcţia de Integritate din ANAF a dus şi la prinderea unor inspectori ai Fiscului care ar fi sprijinit companiile menţionate.” Reprezentanții Euroavipo și Murfatlar, citați de Hotnews, au respins acuzațiile, afirmând că între firmele grupului și ANAF există mai multe litigii de natură fiscală și că nu doresc să facă alte comentarii suplimentare în acest moment.

Publicitate
Excursii

De la acuzații până la decizii ale justiției este cale lungă, judecătorii fiind cei chemați să decidă unde este dreptatea, iar despre legislația insolvenței, care ar favoriza evitarea cu rea credință de către unele companii a obligațiilor fiscale către stat, către salariați și către partenerii de afaceri, s-a vorbit mult în ultimii ani. E cert însă că știrea despre Euroavipo și Murfatlar vine într-un context de scădere și de aparentă degringoladă pentru industria românească a vinului, ale cărei cauze sunt multiple și despre care am scris și în revista tipărită Vinul.Ro (în acest moment la tipar):  „În procesul privatizărilor, dar și ulterior, s-a construit o tipologie de relații economice maligne și o mentalitate de business dăunătoare prin atât de multe elemente, încât a ajuns să distorsioneze mediul din industrie, în general. A fost vorba de mari producători, care au dominat și abuzat piața prin simpla lor mărime”. Analiza din următorul număr al revistei tipărite nu se referă la cazul Murfatlar, apărut astăzi în media, ci la starea actuală a industriei, dar articolul menționează că mai multe despre cauzele stării actuale a pieței vinului vor fi devoalate ca urmare a activității DNA și ANAF.

Vinurile de la Murfatlar sunt cunoscute pe piață atât prin numele Denumirii de Origine Contralată DOC Murfatlar, cât și prin produsele purtând brandul M1. Crama Atelier, unde artizan al evoluției calitative a fost enologul român Răzvan Macici, devenit celebru pe plan internațional în urma activității sale la Nederburg Wines, în Africa de Sud.

Publicitate

Vom reveni în zilele următoare.

* Later edit: fotografia enologului Răzvan Macici, publicată inițial în articol, a fost eliminată de autor din motive tehnice, deoarece la preluarea în Facebook se afișa ca imagine principală a articolului, fără ca Răzvan Macici să aibă, de fapt, o legătură cu tema principală a articolului, imaginea fiind introdusă doar ca o completare a contextului.

2 thoughts on “Grupul din care face parte Murfatlar România SA, reclamat pentru evaziune de 160 milioane de euro

Comments are closed.