GoodWine 2010 – o analiza senzoriala

Ajuns la cea de-a patra editie, targul de vinuri GoodWine 2010 a reusit sa stranga in spatiul expozitional de la World Trade Plaza Hotel Pullman aproape 30 de expozanti – producatori si importatori de vinuri, reviste de specialitate, restaurante, magazine de vinuri – un numar considerabil pentru targurile de profil organizate in ultima vreme in Romania. In comparatie cu „infatisarile” anterioare, la aceasta editie s-a simtit o oarecare efervescenta din partea participantilor, acestia straduindu-se sa „dea cat mai bine” in fata vizitatorilor, fie cu vinuri cat mai bine lucrate, fie apeland la tertipuri de imagine (standuri bine amenajate, prezenta feminina greu de ignorat). Si programul evenimentului a fost anul acesta imbunatatit fata de cel de la editiile anterioare, pe langa lansarile programate in cele trei zile de expozitie fiind introduse si conferinte tematice si show-uri gastronomice.

Publicitate
Uleiuri

Trecand peste minusuri si plusuri, targul a reusit sa se inscrie in calendarul acestui sfarsit de an ca un eveniment destul de important pentru industria de profil de la noi. O alta concluzie, ce mai poate fi trasa in urma acestui targ, este aceea ca se simte o crestere calitativa a intregii piete a vinului, venita atat din partea producatorilor, cat si din partea importatorilor activi sau cu intentii de penetrare a pietei.

Pentru a prezenta o imagine cat mai elocventa a prezentei la targul de vinuri GoodWine am realizat o analiza a expozantilor, trecand in revista atat calitatea produselor prezentate, cat si atentia pentru imagine a acestora.

Publicitate
IPPU

Alcovin Macin

Producatorul din Dobrogea a prezentat la acest targ cea mai noua gama de vinuri din portofoli, un salt calitativ evident fata de ce degustasem de la aceasta crama. In afara de restilizarea etichetelor, Alcovin s-a concentrat si asupra calitatii produselor: vinuri curate, liniare, cu un plus dat de aciditate si mineralitate. Am remarcat Muscat Ottonel Curtea Regala, vinificat sec, un vin un o linie constanta si arome interesante.

Budureasca

Fumee-ul Blanc 2008 si Origini Reserve 2006, vinuri elegante, moderne, dirijate spre fruct, au fost varfurile de lance ale celor de la Budureasca. Si la Budureasca se simte o atentie in plus atat pentru gamele de retail, cat si pentru cele de Horeca. Un vin care merita incercat este Pinot Noir Budureasca 2009, echilibrul dintre expresia de fruct (piele, scortisoara, visine) si aciditate promitandu-i o evolutie buna.

Crama Oprisor

Crama Oprisor a pregatit mai multe surprize pentru aceasta editie a GoodWine. Printre cele mai reusite din punct de vedere senzorial au fost Cabernet Sauvignon Oprisor 2009 (expresiv, cu tonuri de fructe rosii, caise confiate si vegetale, si o textura dictata de taninii destul de fermi), gama de „Sfinti”, vinuri foarte interesante, dar cu un exces de lemn, si gama La Cetate Miracol, din care am remarcat Chardonnay-ul 2009 si Pinot Noir-ul 2009. Asteptat cu nerabdare, Smerenie 2009 pare ca nu se ridica la nivelul recoltelor anterioare, insa primeste si prezumtia de „tinerete”.

Crama Basilescu

Recunosc, intreaga gama Basilescu a reprezentat o premiera pentru mine! Alaturi de gazde am degustat Riesling Italian Unique 2008 (mineral, intens, cu senzatii dulci date de alcoolul foarte bine integrat), Feteasca alba 2009 Ancestral (un vin foarte elegant in arome, dar cu un usor deficit de aciditate), Sauvignon Blanc Eclipse Selection 2009, Sauvignon Blanc Crama Basilescu 2008 (mineralitate buna si evolutie pe masura, care i-a dat tonuri de ierburi uscate si musetel) si Tamaioasa romaneasca Authentique 2009. Pentru final, ne-au fost prezentate Feteasca neagra Ancestral 2008 (exemplu exceptional si expresiv din acest soi) si Busuioaca de Bohotin Authentique 2008 (elegant si placut).

Crama Girboiu

Pentru Crama Girboiu, GoodWine a reprezentat prilejul cel mai bun pentru lansarea noi game de Horeca: Bacanta. Atat Feteasca alba 2009, cat si Sauvignon Blanc 2009 (una dintre surprizele placute ale targului, mineral, cu o buna expresie a tipicitatii de soi, aromele sale amintind de cele de citrice, soc si ananas) sunt doua vinuri expresive, foarte intense,cu o amprenta aromatica remarcabila.

Cramele Recas

Consecventa! Producator cu ambitii si importator deopotriva, Cramele Recas a „scos pe taraba”, la fel ca multi dintre producatorii prezenti, tot ce au avut mai bun in portofoliu, de la V-Drinks pana la Uberland si „amaroanele” de la Masi (prezentate si in cadrul unui seminar). Noutatile de la Recas au fost Solo Quinta 2010 (arome exotice, proaspete si intense de fructul pasiunii, banane si ananas si un gust sustinut de aciditate si imbracat de notele de fruct), Sole Sauvignon Blanc 2010 (intens, tipic, cu arome de „pipi de pisica”, citrice, flori de soc, foarte crocant, cu unele senzatii dulci si condimentate) si Rose Sole 2010 (carnos si intens).

Cramele Rotenberg

In afara de Rapsod, Menestrel, Rose Rotenberg 2008 si Emeritus 2007, un Merlot ce se doreste a fi continuatorul in senzatii a lui Merlot Rotenberg 2006, (arome de coacaze rosii, rosii confiate, frunze uscate, curmale si ciocolata si textura usor granulata de para supracoapta, data de tanini), proprietarul companiei, Mihail Rotenberg, a mai prezentat „in premiera” si doua surprize, „servite” selectiv: Merlot Dealul lui Stelus 2008 (o mare promisiune, cu potential mare de viata) si Merlot Valea Oancei 2008 (un vin delicat, deocamdata un pic cam verde, cu tonuri de vanilie, liliac si capuccino).

Domeniile Dealu Mare Urlati

Facand abstractie cu greu de prezenta feminina opulenta de la stand, am incercat aici doua vinuri din gama Paganus – Cabernet Sauvignon 2007 si Feteasca neagra 2007, un pic mai modeste, fara maturare la baric, cu aciditate ridicata si extractive – si un cupaj interesant din 2008, de Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot, numit sugestiv Incantation, care se distanteaza de primele doua prin eleganta si constructie aromatica. Chiar daca este vinificat cu mult lemn, vinul are un bun echilibru.

Heinrig Distribution

Pe langa „ambasadoarele vinului”, la standul Heinrig Distribution cel mai mult a vorbit vinul, importatorul aducand la targ etichete din protofoliul unor producatori precum Gallo, Peter Lehmann sau Marques de Riscal. Numele degustate de noi, Rancho Zabacco Zinfandel, Peter Lehmann Shiraz 2006, Peter Lehmann 2007 si Gallo Cabernet Sauvignon 2006, aproape ca nu mai au nevoie de prezentare, reprezentand exemple didactice pentru iubitorii de vinuri din intreaga lume.

Murfatlar

Unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata vinului din Romania, Murfatlar a prezentat la acest targ noul concept de magazin specializat, „Crama Murfatlar”. Standul Murfatlar reprezentat o reproducere a unui magazin „Crama Murfatlar”, ce a inclus si vinurile exclusive, comercializate in aceasta retea, dar si vinurile din recolta 2010. Acest nou concept se adreseaza mai ales iubitorilor de vinuri proaspete, la preturi accesibile.

Crama Natura

De la Crama Natura au fost prezentate la targ vinurile din gamele Casa Panciu si Sagio, vinuri ce poarta in ele poarta in ele expresia locului din care provin, produse decente, caracterizate de o aciditate ridicata, bine scoasa in evidenta, dar care le sustine, oferindu-le structura.

Omprico Trade

Importatorul de vinuri gruzine a oferit spre degustare la targ, pe langa varfurile de gama de la Teliani Valley – vinurile rosii din Saperavi, cunoscute si apreciate de multi dintre iubitorii de vinuri de la noi – si etichetele destinate segmentului mediu de pret, cateva dintre ele, vinuri placute, fructuoase si prietenoase.

Senator Prodimpex

Judecand dupa nivelul vinurilor prezentate la acest targ, si Senator Prodimpex este in „crestere de turatii”, cel putin pe gamele Varius si Senator Private Collection. In gama Varius, Sauvignon-ul Blanc 2009 este vinul „locomotiva”, un vin minerale, tipic, cu tonuri de citrice si ierburi, si senzatii dulcege echilibrate de aciditate. Merlot-ul Varius 2007 nu are sclipirea Sauvignonului, dar ofera destule satisfactii pentru cat costa. Ambele Senator Private Collection (variantele alb si rosu) se recomanda ca vinuri elegante, asezate si cu o buna amprenta aromatica.

SERVE

SERVE reuseste sa impresioneze in fiecare recolta cu vinuri expresive, pastrand acelasi nivel calitativ ce a consacrat compania. La Goodwine, SERVE a prezentat atat vinuri din recolta lui 2010 (Feteasca alba Vinul Cavalerului, Sauvignon Blanc Terra Romana, Millenium alb, Rose Vinul Cavalerului, Terra Romana Rose), cat si vinuri din recolte mai vechi, produse echilibrate, intense si foarte prietenoase. Un plus fata de predecesoare le au vinurile Feteasca neagra 2008 (arome de lactate, visine si prune afumate), Cuvee Amaury si Cuvee Charlotte (echilibru bun intre tonurile de lemn si cele de fruct).

Vinarte

La fel ca si in cazul producatorului de mai sus, si la Vinarte se simte faptul ca experienta si consecventa si-au pus amprenta asupra vinurilor prezentate: de la vinurile din bag-in-box, trecand prin gamele Castel Starmina („nota bene” pentru Rose si Negru de Dragasani) si Cuvee D’Excellance, pana la suita de printi – Matei si Mircea (Prince Mircea 2007 are explozie si evolutie gustativa asemanatoare cu cea a lui Prince Matei) – si mult-solicitata regina, „Sirena Dunarii” – (stocul rezervat pentru targ a fost epuizat din a doua zi).

Vitipomicola Samburesti

La standul Samburesti, vinul care s-a facut remarcat a fost Cabernet-ul Sauvignon 2002 Chateau Valvis, un vin cu note aromatice ierbos-vegetale, ce completeaza tonurile de coacaze, care se simt in nas, dar mai ales in gustul evoluat, usor extractiv, cu o textura usor prafoasa.

Viticola Corcova

Corcova, producator aflat plin proces de constructie si consolidare a brandului, a prezentat la Good Wine, pe langa unele produse deja cunoscute pietei (Chardonnay 2009, Rose, Cabernet/Merlot), carora le-a aplicat cateva retusuri estetice la etichete, si Syrah-ul 2009, poate cel mai reusit vin scos pe piata pana acum de acest producator. Tanar, cu unele ascutimi care ii tradeaza pe alocuri acest “cusur”, vinul impresioneaza prin expresia sa aromatica si prin textura prietenoasa, catifelata.

WineRo

Pentru acest targ, WineRo a pus „in vitrina” produsele bulgaresti de la Bessa Valley – pe care le reprezinta in Romania – intense, complexe, cu personalitate, cu un bun echilibru al componentelor si cu o expunere aromatica impresionanta, ce aminteste de vinurile produse in Bordeaux. Nu a fost uitat nici cel mai nou membru al acestei familii balcanice, Merlot Alira 2009, care, in ciuda varstei destul de tinere, impresioneaza prin complexitatea data de combinatia armonioasa dintre tonurile de fructe negre, lemn afumat si nuantele usor lactate, invelite in senzatii de vanilie si rom.

Wines of Chile

Sub acest slogan sunt promovate pe piata externa toate vinurile din Chile, iar la GoodWine de promovarea lor s-a ocupat chiar Ambasada statului Chile. Printre etichetele prezente au fost si o parte din produsele importatorului VinChile, companie ce si-a propus inca de la infiintare sa schimbe mentalitatea romanilor cu privire la calitatea vinurilor chiliene. Dintre vinurile degustate merita amintite Carmenere Aromo Private Reserve 2007, Aromo Barrel Selection 2007, Villard Estate Esquis 2005, Cabernet Sauvignon Villard Expression si Villard L’Assamblage Grand Vin.

7 thoughts on “GoodWine 2010 – o analiza senzoriala

  1. cel mai slab targ din europa de specialitate slaba organizare si slaba prezenta a vizitatorilor

  2. Cum adica „din europa de specialitate”, sunt curios cum te-ai caracteriza ca si consumator vs consumatorul din Europa.

  3. Pt Mihail… Mie mi sa parut dupa fotografii, nr de participanti si feedback-uri in crestere. Ma bucura ca de la an la an creste si calitativ si cantitativ. Acum nu te astepta la o crestere ca in povestile cu Praslea cel Voinic:) Oricum efortul din partea organizatorilor si participantilor este imens, si demn de laudat tinand cont si de perioada de criza prin care trece economia. Bravo si succes in Continuare

  4. eu am remarcat la acest targ prezenta slaba a producatorilor autohtoni de vinuri si mai remarc ca la standurile prezente in afara de urlati si casa panciu nu prea am avut cu cine sa discutam deoarece eu am organizat o excursie cu un numar de 15 hotelieri bulgari care erau curiosi si incantati de vinurile romanesti pentru viitoare colaborari deoarece erau interesati pentru turistii romani si i-am cam adus degeaba nu critic organizatorul cu rautate chiar il felicit pentru munca depusa

Comments are closed.