Ce poate face un enolog strain relocat in „spatiul si timpul” Dragasaniului? Ei bine, o replica elocventa in acest sens a venit inca din 2003 din partea enologului cramei Agricola Stirbey, Oliver Bauer. Insa de ceva timp, de doi ani mai precis, de pe dealul vecin ni se ofera un nou raspuns la intrebarea de mai sus. Enologul francez al cramei Avincis, Ghislain Moritz pare ca a identificat cateva metode interesante de a reflecta specificul locului in vinurile lansate pana acum: o abordare total diferita de ceea ce stiam pana acum, al carei scop este acela de a canaliza si imbraca aciditatea si mineralitatea specifice Dragasaniului, in asa fel incat vinurile sa castige in complexitate odata cu trecerea timpului. Pe 13 iunie, la fix doi ani de la inaugurarea cramei, editorii Vinul.Ro au avut ocazia sa deguste patru dintre cele mai reprezentative vinuri ale acestui producator: doua vinuri ale recoltei 2012, Rose Avincis si Cuvee Amelie, dar si doua vinuri care au facut deja cariera pe piata: Cuvee Petit 2011 si Cuvee Andrei 2010. Si cum cele mai bune informatii despre vinuri le primesti intotdeauna de la cel care le-a creat, i-am cerut lui Ghislain Moritz sa ne ofere cateva detalii despre acestea, neuitand sa-i cerem sa le asocieze cu ambitiile si obiectivele sale.
Recolta 2012 se ridica la nivelul asteptarilor? Vine aceasta cu ceva in plus comparativ cu recoltele anterioare?
2012 a fost un an dificil din punct de vedere tehnic. Foarte multe lucruri s-au intamplat in timpul anului: de la iarna foarte rece, pana la perioada de recoltare, care a fost uscata si foarte calda. Vita de vie a avut de suferit foarte mult pentru a produce niste struguri foarte sanatosi si concentrati. Si ultimul obstacol pentru mine, inainte de a atinge calitatea dorita, a fost sa culegem strugurii, inainte de supra-maturare. Acum, cand vedem vinurile, chiar putem identifica expresia principala a recoltei 2012: concentratia.
Ce incerci sa scoti mai mult in evidenta in vinurile Avincis: terroir-ul sau tipicitatea soiului?
Vinurile Avincis sunt impartite in doua categorii: cele „(mai) usor de inteles“, ambalate in sticle Bordeaux, si „amestecurile mai complexe „, ambalate in sticle Burgundia. In prima categorie, soiul de struguri este pus in fata, pentru a avea un vin usor de baut, prietenos. In a doua categorie, am incercat sa exprim mai mult terroir-ul. De exemplu, Cramposia Selectionata exprima specificul Dragasaniului, originea sa.
De unde ideea cupajului Cuvee Amelie? Incepe sa se creioneze o colectie completa bazata numai pe cuvee-uri?
Este o idee care a venit pur si simplu. Avem un teren vechi de Muscat Ottonel, care face vinuri bogate si complexe. Apoi, in combinatie cu soiul Tamaioasa Romaneasca, are o eleganta suplimentara si o aciditate mai clara, care echilibreaza in mod corect cele doua minunate soiuri de struguri. Amelie este numele bunicii Cristianei Stoica, si a fost important pentru noi sa dam o nota de feminitate acestui vin. As spune ca numele se potriveste cu vinul! In viitor, pe termen mediu, vom lansa un alt amestec – un vin rosu de data aceasta. Vom arata faptul ca Dragasani este o zona care poate da nastere unor vinuri rosii foarte bune!
In toate vinurile Avincis se simt influente atat ale tipului de vinificare din Burgundia, cat si din Alsacia. Care dintre ele crezi ca se pliaza cel mai bine pe tipul de terroir din Dragasani?
Cand am ajuns la Dragasani, acum trei ani, am lucrat din greu pentru a adapta stilul meu de vinificare la a terroir-ului Dealului Dobrusa. Am selectat din cunostintele mele ceea ce poate functiona cel mai bine aici si lucrez in continuare pentru a imbunatati relatia mea cu locul. Inca de la inceput, am incercat sa prezint vinurile astfel incat sa existe o armonie intre locul de unde vine vinul si cel care l-a facut.
Care sunt elemente prin care vinurile Avincis fac diferenta?
In fiecare dintre vinurile Avincis se poate percepe o linie comuna. Sunt vinuri „curate“, in toate se distinge eleganta si cel mai important este ca, inclusiv in vinurile noastre rosii, se simte mineralitatea. Poate si faptul ca incerc sa surprind in vinuri personalitatea fiecarui soi in parte?! Acest lucru se verifica si prin aprecierile aduse vinurilor noastre, cea mai recenta fiind obtinerea pentru doua vinuri Avincis a unui punctaj de +85, la New York, la Ultimate Wine Challenge, organizat in luna iunie din acest an.
Ce trebuie sa stie un consumator care are pentru prima data in fata un vin Avincis?
I-as recomanda sa isi imagineze un concurs de vin, sa aiba grija la detalii, sa analizeze ambalajul. Apoi acest va intelege conceptul nostru: crearea unor vinuri autentice, care sunt rodul pasiunii si care sunt sustinute de istoria unei familii.
CUVEE PETIT SAUVIGNON BLANC 2011
DOC-CMD Dragasani, 13,2% vol. alc., sec
Arome tipice, elegante si intense, de fructul pasiunii, ghimbir si lamaie, cu tonuri lejere de condimente uscate. Gustul este catifelat, foarte complex, cu o evolutie gustativa progresiva si mineralitate pronuntata. Pe final devine citric, de coaja de lamaie, si intens parfumat. Aciditatea este puternica, percutanta.
86 de puncte
ROSE AVNCIS 2012
Cabernet Sauvignon, Merlot
DOC-CMD Dragasani, 13,5% vol. alc., sec
Are o culoare asemanatoare foii de ceapa, cu tente roz-somon. Olfactiv vine cu o combinatie expresiva de fructe rosii si piscot. Aciditate proaspata sta in bun echilibru cu alcoolul, care da vinului note dulci-glicerice. Gustul este tonic, gras si crocant, cu un postgust aprins, condimentat, cu reflexii de mere rosii si ardei gras.
84 de puncte
CUVEE AMELIE 2012
Tamaioasa romaneasca, Muscat Ottonel
DOC-CMD Dragasani, 12,5% vol. alc., demisec
Un cupaj floral, puternic aromat, cu senzatii olfactive de flori de tei, caprifoi, caise confiate si nuca. Are o expresie exotica, rotunda si personalitate. Gustul in schimb este bine ancorat de aciditate, cu o textura catifelata, senzatiile dulci exprimandu-se in tandem cu cele de citrice. Pe final, devine puternic, vegetal tonic, cu un condiment bine reprezentat.
86 de puncte
CUVEE ANDREI CABERNET SAUVIGNON 2010
IG Dealurile Olteniei, 13,5% vol. alc., sec
Are o evolutie foarte frumoasa, exprimandu-se solemn, concentrat si foarte catifelat. Etaleaza arome de coacaze negre, de piele si ciocolata, cu usoare tente vegetale si condimentate. Gustul este fructat, foarte suculent si carnos, cu un postgust lung de piper zdrobit si visine negre.
87 de puncte