Va trebui, inca odata, sa iesim din scenariul obisnuit, din doua motive. Primul este ca, in aceasta perioada, toata lumea dedica ceva mai mult timp decat de obicei artei culinare, drept pentru care retetele vor fi un pic (nu mult) mai cronofage. Al doilea – e sezonul de cheltuieli aberante, asa ca vom avea grija sa nu dati banii pe prostii, ci mai bine sa-i investiti intr-un vin care merita un efort financiar suplimentar. Adica mai putine vinuri ieftine, in acest numar…
BRANZA BUNA, IN BURDUF DE ALUNE
Luati o rotita mica de Camembert, curatati doar crusta de deasupra, lasand marginea si fundul intacte. Bateti usor un ou intr-o farfurie, iar in alta faceti un amestec de pesmet (putin) si alune macinate in mojar (mai multe). Tavaliti bine branza prin ou, apoi acoperiti- o cu un strat cat mai solid de alune si puneti totul la frigider, timp de o ora. Incalziti cuptorul cam la 200 de grade si aruncati branza inauntru, pe o folie de gatit, timp de 15 minute sau pana devine crusta aurie. In paralel, luati alta roata de Camembert, aruncati-o in mixer, alaturi de o trufa taiata in felii subtiri si doua fire de ierburi de Provence, amestecati bine, si puneti cate o lingurita pe felii subtiri de vinete si dovlecei. Inchideti cu scobitori si aruncati 15 minute la cuptor. Ca varianta, trageti feliile de vinete la gratar, caz in care nu mai este nevoie de cuptor.
Desi par retete destinate exclusiv pentru vinuri rosii, ati putea incerca intai cu cu Chardonnay, de preferinta baricat. S-ar putea sa aveti surprize placute. Eileen Hardy’s, Chardonnay Sole sau Solo Quinta de la Recas, Penfolds Rawson’s Retreat, Scurta Vineyard, Lindemans Bin 65 sau Koonunga Hills stau in capul listei, insa e o lista lunga. Incercati, totusi, sa nu luati un vin sub 30 de lei: e pacat de branza…
ZBARCIOGUL, MEREU ACTUAL 🙂
Luati cateva cotlete de vitel, uscati-le, daca e cazul si lasati-le sa ajunga la temperatura camerei. Intr-un bol, turnati o cana si jumatate de apa clocotita peste 100-150 de grame de zbarciogi (ciuciuleti) uscati si lasati la inmuiat. Daca nu aveti asa ceva, se pot folosi hribi, insa uscati normal, nu afumati. Incingeti o tigaie solida, cand e fierbinte adaugati ulei si mai tineti pe foc pana incepe sa fumege, aruncati cotletele in tigaie si lasati-le 2-3 minute pe o parte, apoi doar un minut pe cealalta parte. Dupa un minut, adaugati in tigaie o lingurita jumatate de unt, unul-doi catei de usturoi zdrobiti si uscatura care cade de pe o crenguta de cimbru. Transferati tigaia la cuptor, la foc mic, si lasati 10-15 minute. Scoateti cotletele, pastrati sosul si puneti hribii / ciuciuletii in tigaie, pe plita, timp de un minut. Adaugati o ceapa de apa maruntita si mai tineti un minut. Luati de pe foc, adaugati 2-3 lingurite de cognac, amestecati bine, pana cand mirosul de alcool se atenueaza, apoi adaugati apa in care au stat ciupercile uscate si lasati la foc mic pana se ingroasa sosul. Adaugati o cana de smantana, cat mai grasa (creme fraiche), mai scadeti odata sosul, adaugand la sfarsit cateva fire de tarhon. Se toarna sosul cu ciupercile peste cotlete si se lasa 15 minute inainte de servire. La vita si ciuperci e nevoie de ceva special, un pic greoi, dar plin de savoare. Un Barolo ar fi prima alegere, insa orice Supertoscan face o treaba la fel de buna. Sassoalloro de la Biondi Santi sau un Amarone nu foarte pretentios sunt o alegere la fel de buna. Puteti incerca si ceva mai neguros de prin Languedoc (La Petite Siberie) sau unul dintre vinurile-surpriza ale anului, La Spinetta (Nebiollo din Langhe). Pentru vinurile italiene, incercati magazinul Arte&Vino sau sapati prin vinitalydeluxe.ro, pentru Languedoc – La Chambre (in Dorobanti). Dintre vinurile romanesti – Smerenie, Fragmentarium, Merlot Rotenberg 2006, Cuvee Uberland, DAVINO Reserva si altele asemenea.
PARFAIT DE FRUCTE DE PADURE
Puneti in tigaie 300 de grame de fructe de padure (coacaze negre, coacaze rosii, zmeura, mure) cu jumatate de cana de sirop de artar, cateva minute, pana plesnesc toate boabele. Raciti tigaia in baie de apa, amestecand din cand in cand. Dupa ce amestecul s-a racit, amestecati o cana de smantana grasa cu un sfert de cana de sirop de artar, pana „face mot“ (sa ramana un varf cand scoateti lingura). Amestecati in sosul de fructe de padure cu sirop o lingurita de zeama de lamaie si inca o cana de coacaze negatite. Asezati in pahare transparente, pentru efect, in straturi – coacaze in sirop, smantana, coacaze. Puteti adauga deasupra bucatele de fursecuri, cu sau fara ciocolata. Vinurile adecvate variaza de la sherry-uri (Pedro Ximenez, Tio Pepe, Croft) la Shiraz-uri mai „soft“, (in genul Koonunga Hill) sau un Cabernet mai gliceric (eticheta rosie de la Crama Oprisor sau chiar un La Cetate). Emeritus de la Rotenberg, cu aerul sau intens de visine, s-ar aseza, de asemenea, cu succes alaturi de acest parfait. Pentru cei „mai puternici“, merge si un Dourthe No.1, sau un alt vin cu astringenta ridicata.