Ghenadie Bobeica, WineRo: „Noua crama va fi gata pentru recolta 2011”

Numarandu-se printre cele mai asteptate vinuri ale acestei toamne, Alira Merlot 2009 si-a primit „botezul” la sfarsitul lunii septembrie in cadrul unei sarbatori campenesti desfasurata chiar pe locul care a dat strugurii, podgoria dobrogeana Aliman. Eliberat in mare parte de „durerile facerii”, noul vin va ajunge in curand sa dea piept unei alte incercari: intalnirea cu publicul. Despre aceasta noua etapa, despre ce inseamna „aventura” Alira si care este tinta ei finala am stat de vorba cu Ghenadie Bobeica, actionar si administrator al companiei WineRo, acelasi grup de investitori care au creat Bessa Valley in Bulgaria si al caror vin, Enira, a cucerit deja o parte din pasionatii romani.

Publicitate
Excursii

Alira a fost lansat oficial, insa piata nu cunoaste inca vinul. Parafrazand o replica celebra, cine il recomanda? Cand va putea face cunostinta consumatorul cu Alira Merlot?

In primul rand, este o creatie a lui Marc Dworkin, oenolog cu structura bordoleza si o mare experienta internationala. Stim ca este destul de asteptat pe piata. Intr-un fel, ne bucura nerabdarea celor care au cunoscut “creatiile” lui Marc din Bulgaria si din alte tari, de a incerca primul vin facut de acesta in Romania. Insa, din respect pentru iubitorii de vin, ne dorim sa lasam vinul sa se linisteasca, sa isi revina dupa socul de imbuteliere cel putin pana la mijlocul lunii noiembrie, urmand a ajunge pe raft inainte de Mos Nicolae.

Publicitate

Este Alira Merlot expresie a locului sau mai mult semnatura a vinificatorului?

Alira Merlot 2009 se vrea o expresie a conditiilor prezente in locul unde au fost crescuti strugurii, dar sigur ca poarta si amprenta vinificatorului. Cine a incercat vinurile din gama Enira poate confirma ca si in Alira exista o “amprenta” similara lasata de Marc Dworkin, caracterizata in primul rand prin echilibrul aromatic si al componentelor, prin rotunjimea taninilor si corpul catifelat al vinului.

Apropo, de unde numele?

Numele Alira a evoluat firesc din denumirile celor doua localitati intre care ne desfasuram activitatea: Aliman, locul unde se cresc strugurii, si Rasova, localitate unde vom construi viitoarea noastra crama. In ceea ce priveste stilul de vinificatie, pot spune ca filosofia este una cat se poate de simpla: vinul bun se poate face numai din struguri de calitate!

LOCUL ALES DE „NASUL“ LUI MARC DWORKIN

Dupa experientele reusite de la sud de Dunare, cum de ati ajuns in coltul asta „uitat de lume”? Este aceasta zona potrivita pentru cultivarea vitei de vie? Care sunt factorii care ar putea face diferenta comparativ cu alte locuri?

Locatia plantatiei de la Aliman a fost aleasa de “nasul” lui Marc. Si nu ma refer la acea impozanta parte anatomica, ci la simtul impresionant in a depista terenurile potrivite pentru a face vinuri de calitate. Locul unde va fi construita crama a fost ales mult mai simplu. Aici este cea mai frumoasa priveliste catre Dunare din cat exista! Ne-am indragostit de acest loc inca de la prima vizita la Rasova. Zona am ales-o fara a tine cont de performanta vinurilor produse aici in acest moment sau de denumirile consacrate ale podgoriilor existente. Pentru noi a fost important terroir-ul. Iar cel mai important argument a fost acela ca in aceasta zona exista cantitatea cea mai mica de precipitatii din Dobrogea. Daca media anuala de precipitatii in Dobrogea de Nord este de 400mm/an, aici media este de aproximativ 300-330 mm/an. Iar acest lucru va „forta” vita de vie si ne va permite sa lucram un vin cat mai complex.

Va reusi Marc Dworkin, un oenolog cu rezultate recunoscute la nivel international, sa puna in valoare atuurile acestei zone?

Cu siguranta! Va pot asigura ca intreaga echipa ii va oferi toate conditiile necesare pentru a avea succes cu vinurile produse aici! Asa ca: „No pressure, Marc!“.

CRAMA SI NOILE VINURI, IN 2011

Stiu ca ati avut ceva probleme cu vinificarea. Unde vinificati anul acesta si cum stati cu constructia cramei?

Probleme tin de logistica si managementul mai elaborat rezultat din faptul ca recoltele 2009 si 2010 nu se proceseaza in crama proprie. Noua noastra crama va fi gata insa pentru recolta din 2011. Tin sa mentionez ca a fost o adevarata placere in a colabora cu prietenul nostru Serban Damboviceanu de la Corcova Roy & Damboviceanu. Atentia cu care au fost procesati strugurii de la Aliman a fost peste nivelul asteptarilor noastre! Datorita intrarii pe rod a viei noi de la Corcova, nu a mai fost posibil sa continuam procesarea la ei, iar anul acesta vom vinifica la Crama Ceptura. Vinificarea va fi executata de noul nostru coleg, oenologul Cosmin Reaboi, sub „obladuirea“ lui Marc Dworkin.

Unde ati ajuns cu plantatia si cand asteptam celelalte vinuri?

Plantatia a ajuns la 80 de hectare, din care aproximativ 47 ha sunt plantate cu Merlot, 23 ha cu Cabernet Sauvignon si 10 ha, Feteasca Neagra. In 2011 vom scoate pe piata vinurile Alira Merlot 2010 si Alira Cabernet Sauvignon 2010. Este posibil sa propunem si un cupaj, dar acest lucru depinde numai de modul in care va evolua vinul la baricul de stejar.

PRIMA RECOLTA ALIRA, PESTE SIMILARA EI DE LA BESSA

WineRo si-a facut intrarea pe piata din Romania cu produse la Bessa Valley. Se va ridica la Alira la nivelul acestora?

Sa nu uitam ca Enira 2006, vin cunoscut de majoritatea pasionatilor de vin din Romania, este doar a treia editie a acestui cupaj (dupa 2004 si 2005, productia din 2003 nefiind scoasa pe piata). Vinurile de la Bessa Valley sunt produse din vita tanara, dar deja au reusit sa capteze atentia consumatorilor din lumea intreaga. Pentru prima recolta, Alira Merlot 2009 este, dupa spusele lui Marc, mult mai bun decat primul vin de la Bessa Valley! Iar acest lucru ne da sperante ca, pe viitor, o sa ne putem lauda, daca nu cu un Enira Reserva 2006, poate cu ceva similar cu BV 2007, dar facut din Fereasca Neagra de la Aliman! Stiu ca este dificil si ca poate parea greu de atins, dar visul meu este sa facem o Feteasca Neagra care sa primeasca peste 90 de puncte Parker! In ceea ce priveste intrarea pe piata, datorita cantitatii limitate de Alira Merlot 2009, nu prevad decat probleme legate de mentinerea lui pe piata pana la urmatoarea editie.

Carui tip de consumator se adreseaza Alira Merlot 2009?

Consumatorul Alira este o persoana care se respecta pe sine si ii place sa savureze un vin de calitate in compania prietenilor! Din partea mea, as dori un consumator care stie sa-si aleaga vinul potrivit la momentul potrivit!

2 thoughts on “Ghenadie Bobeica, WineRo: „Noua crama va fi gata pentru recolta 2011”

  1. ghenadie acum ai de ce să fii melancolic anul ăsta….abia aștept vinul nu că sper ci simt că va fi unul foarte bun dacă nu chiar excelent.

  2. Sunt nascut intr-o zona care pana la jumatatea anilor „90 era renumita pentru vinurilesale : STEFANESTI-Arges. Din pacate, viticultura a intrat acolo intr-o puternica decadenta. Nu s-ar putea intreprinde nimic care sa relanseze din nou acele podgorii intrate bine de tot in paragina ?

Comments are closed.