Galeria vinurilor romanesti – interviu cu Florin Bejan, CEO Vinexpert

Vazute de multi drept „bastioane” ale vinului international in tara noastra, datorita numarului mare de etichete straine, magazinele Vinexpert au inceput de ceva vreme o schimbare de look. In „nava-amiral” a grupului, lounge-ul din Calea Dorobanti, au aparut metri intregi de rafturi cu vin autohton. Ce inseamna asta? Am stat de vorba cu Florin Bejan, CEO al companiei, care spune ca noua Galerie nu vizeaza doar piata interna, ci si pe cea externa.

Publicitate
Excursii

Florin Bejan, ce e cu aceasta Galerie a vinurilor romanesti?

Pornind de la vocatia Vinexpert, aceea de selectioner, anul trecut am demarat un proiect pilot care sa promoveze vinurile romanesti. Pe langa portofoliul de import, vrem sa venim cu o contrapondere extrem de serioasa, selectie autohtona. Care, din fericire, creste si in volum, si in calitate. A existat o perioada cand eram perceputi mai degraba ca importatori si promotori de vinuri premium de import, ceea ce nu este tocmai corect. A fost doar o etapa care dorea sa seteze niste standarde si pentru noi, si pentru clienti. Din cauza catorva vinuri premium romanesti, am avut unele preturi care au condus la perceptia ca Vinexpertul este foarte bun, dar scump. Perceptia e eronata, fiindca selectia de importuri cuprinde vinuri exceptionale, de la 25 de lei, pana la vinuri scumpe, pe alocatie. Asta inseamna sa fii un selectioner international.

Publicitate
IPPU

Cat de competitive sunt vinurile romanesti comparativ cu peisajul international prezent pe rafturile Vinexpert?

Avem deja o echipa cu experienta internationala, cu repere globale, exista un set de cunostinte, o relationare cu profesionistii din afara, pe care vrem sa le punem in slujba brandurilor nationale. Din fericire, si eforturile pe care le-au facut producatorii romani in ultimii cinci ani ajuta. In maximum un an, vom avea un vin facilitat de Vinexpert, romanesc, semnat de unul dintre cei mai buni producatori romani impreuna cu unul dintre cei mai titrati producatori din Franta. Ne dorim ca piata romaneasca de premium sa fie competitiva cu „tigrii” in materie de pret – Chile, Argentina, Languedoc. Noi credem ca este fezabil. Pe langa sustinerea noastra, vom aduce profesionistii cei mai buni din media de profil, critici, somelieri, degustatori, chiar si persoane din afara tarii. Intr-o piata autohtona care e al saptelea producator din Europa, rolul vinurilor romanesti trebuie sa fie de aproximativ 70-80% din zona premium. Actualmente, nu suntem acolo. Un scop al proiectului este si acesta. Vizam o crestere in interes si in volum fata de vinurile romanesti. Am avut anul trecut un proiect cu dna Aurelia Visinescu si altul cu Cotnari, cu vinurile noi, iar rezultatele au fost incurajatoare si pentru noi, si pentru producatori, si pentru clienti. In conditile in care proiectul s-a desfasurat vara, o perioada mai putin fasta.

Hai sa vorbim un pic de cramele mici… Ele nu au priceperea de marketing.

Am gustat vinuri bune de crama mica, dar care nu au nici o sansa de unele singure. Noi vrem sa cuprindem si micii producatori in acest proiect, sa instituim o competitie de calitate si, dupa fiecare sezon, primii clasati sa fie listati si promovati in cadrul proiectului, dandu-li-se o sansa sa devina vizibili. Aici e vorba si de un transfer de know-how, pentru ca avem o experienta internationala, vindem inclusiv boutique-wineries de afara si am facut ca piata romaneasca sa devina relevanta pentru acest gen de produse. Putem educa si informa publicul.

Cum ramane cu marii producatori?

Suntem lipsiti de ipocrizie cand incurajam colaborarea cu crame mari, care au fost cunoscute pentru vinuri de masa si care au forta considerabila, dar se izbesc de handicapul ca sunt percepute doar ca producatori de vin de masa. Realitatea e ca sunt si mari producatori care si-au selectionat parcele, si-au construit filosofii corecte de productie si merita atentie. Ei au putere, dar nu beneficiaza de o imagine percutanta in segmentul premium. Avem o relatie extraordinara cu podgorii din Languedoc: asta e povestea de succes a Frantei din ultimii 15 ani. Era cunoscuta ca regiune pentru „vin de table”, iar azi Languedoc e luat in seama de toti marii critici de vin, ia medalii internationale si vinde. Are cea mai mare dinamica din Franta. La inceput, aveau un handicap de regiune, iar acum performeaza in segmentul premium. E un exemplu ca se poate. Ce ne impiedica si pe noi sa facem asta?

Ce va propuneti?

Vrem sa folosim relatiile si experienta noastra pentru a ajuta la cresterea vinului romanesc premium. Avem doua provocari: sa crestem ponderea vinurilor premium in total consum si sa crestem ponderea vinurilor romanesti in acest segment, pe piata romaneasca. Trebuie sa educam piata, astfel ca acel segment de 10% premium sa devina 20%, asa incat aceia care produc inalta calitate sa aiba loc de desfasurare. Dupa experienta noastra, toti cei care au facut asta in alte tari au avut o baza extrem de solida la nivel intern. Din ce vad la expozitiile internationale, multi producatori romani tot spera la cucerirea pietelor externe, dar cu vinuri vandute sub pretul intern. De ce sa nu incurajam constructia la nivel intern? De ce sa nu crestem interesul si volumele de vinuri premium romanesti pe piata interna? Afara ne batem cu foarte multi.

Exista loc real de crestere pe piata interna?

Exista. Dar ar trebui incercat un pret in media fireasca, competitiva, a vinurilor internationale. In perioadele de promotie trebuie acordate incentive-uri puternice pentru consumatori, dincolo de miza pe consumul de tip nationalist, firesc, pe care mizam cu totii. Vrem ca permanent vinuri romanesti – nu aceleasi mereu – sa aiba preturile cele mai bune posibile, astfel incat consumatorii sa aiba motive serioase de a cumpara. Trebuie vazut unde converge si interesul producatorilor, dar si educatia si interesul consumatorilor. Experientele anterioare ne-au aratat in campanii – pe aceeasi retea, in aceleasi magazine – o crestere de 35% a consumului de vinuri premium romanesti. Avand asta in vedere, oare producatorii romani nu pot gandi pentru toate perioadele anului o alta politica de pret?!? Selectia internationala nu va fi un dusman al producatorilor romani, ci un sprijin, un reminder. Calitatea, pretul si nationalismul ar trebui sa functioneze ca factori de crestere.

Au romanii curaj sa cumpere vinuri online?

Da. La noi nu exista situatii de „va trebui sa verificam stocul cu producatorul“, „nu-l avem momentan“, cum se intampla la unele magazine online care anunta preturi mici, dar de fapt nu au posibilitatea sa vanda acea marfa si incep cu „va putem oferi altceva”. Acest tip de site-uri face mult rau pietei, credibilitatii, si e grav. Noi chiar avem asistenta permanenta, oameni foarte pregatiti, client-oriented, motivati. Sunt cei mai experimentati oameni, cu experienta de vanzari directe, in magazin. Stiti cat aloca Vinexpert din infrastructura fizica pentru comertul online? 40% pentru (deocamdata) 25% din total vanzari. E un fapt care demonstreaza interesul nostru pentru un business online serios.