La jumatatea lunii noiembrie Patronatul National al Viei si Vinului a sarbatorit implinirea a 10 ani de la infiintare, in cadrul unui eveniment organizat la Clubul Diplomatilor, din Bucuresti, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe si BASF, se precizeaza intr-un comunicat de presa al PNVV.
La eveniment au participat peste 250 de prieteni ai vinului din medii profesionale diverse – academicieni, parlamentari, reprezentanti ai Guvernului si ai societatii civile, ambasadori acreditati la Bucuresti. De asemenea, potrivit reprezentantilor PNVV, printre invitati s-au mai numarat si Jose Ramon Fernandez, secretarul general al Comité Européen des Entreprises Vins, Stephen Karl, head of BASF Crop Protection Romania si Bulgaria, ES Nicolae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, ambasadorii Bulgariei, Chile, Moldovei, Ungariei la Bucuresti, IPS Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit al Bisericii Romano – Catolice.
Cu ocazia acestui eveniment aniversar, Patronatul National al Viei si Vinului a acordat trei premii de Excelenta pentru promovarea vinului romanesc presedintelui Ion Iliescu, academicianului Valeriu D. Cotea si comisarului european pentru Agricultura, Dacian Ciolos. Invitatii au avut ocazia sa deguste vinurile si produsele vinicole de la 14 producatori si comercianti, membri ai Patronatului. Dacian Ciolos, comisarul pentru Agricultura al UE, a transmis un mesaj video inregistrat pentru Patronatul National al Viei si Vinului.
De la vinuri “pe hartie” la competitivitate
“In ultimii 10 ani au fost realizate investitii de sute de milioane de euro in modernizarea cramelor si a plantatiilor cultivate cu vita de vie. Anual, Romania beneficiaza de un buget acordat de UE de 41,1 milioane de euro a carui principala destinatie este reconversia/restructurarea plantatiilor viticole si pe acest palier, principala prioritate a Romaniei este cultivarea cu soiuri autohtone, respectiv cu soiuri pentru vinuri rosii”, se arata in comunicatul PNVV.
Potrivit aceluiasi comunicat, “aceste investitii sunt confirmate in ultimii ani de numeroasele medalii pe care vinul romanesc le obtine la Concursurile Internationale de profil, ceea ce ne determina sa credem ca, in viitor, Romania va redeveni o tara competitiva in piata mondiala a vinului. Pentru a ne transforma din tara viticola “pe hartie” (ocupam locul 5 in UE ca suprafata cultivata cu vita de vie) in brand mondial este insa obligatoriu a se realiza un parteneriat public – privat care sa aiba ca principal obiectiv promovarea vinului romanesc pe pietele terte”.
Potrivit reprezentantilor PNVV, piata interna a vinului a inregistrat – cu exceptia ultimilor doi ani – o crestere a interesului consumatorilor si o tendinta spre maturizare.